cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Wahai Suami Berlaku Adillah Terhadap Isteri Haruih Untuk Isteri Tinggaikan Suami Yang Memberi Ancaman Mufti


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-06-15 22:06:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


ghamai yang tak jelaih berkenaan hak isteri dalam rumah tangga. Justeru untuk pengetahuan semua macam yang diperjelaihkan oleh Mufti, hukum isteri meninggaikan suaminya pasai ancaman dan penderaan termasuklah keganasan domestik adalah jeronoih pada hukum haruih. Hal yang demikian telah diputuihkan pada Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlih Kali Ke-24 dan 25/2016 pada Disember lepaih sekaliguih diluluihkan oleh Majlih Agama Islam Perlih MAIPs , kelmarin.

Mufti Perlih, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin, bagitau dalam kelompok masyarakat terdapat isteri yang begitu taat sehingga apabila dia ditaboh, anaknya diseksa suami tapi tak melarikan diri pasai ketaq lutut dianggap nusyuz. Pada asainya Islam tak membenaqkan isteri keluaq dari rumah melainkan mendapat kebenaran suami. Namun kalau isteri pada tanggapan yang kuat meghasakan agama, diri, kehormatan, keluarga atau pun hartanya dok ada dalam keadaan bahaya yang diiktiraf syarak, maka isteri diharuihkan keluaq sekalipun tanpa keizinan suami, katanya di sini, kemarin.

Katanya lagi, terlalu banyak pandangan yang mengelirukan hari ni kata isteri tetap kena taat pada suami buat ghamai pompuan jadi ketaq lutut dan ragu-ragu untuk mencari jalan penyelesaian serta perlindungan yang bertepatan demi membela nasib depa. Isteri diharuihkan keluaq tanpa izin selepaih mendapati takdak penyelesaian serta suami gagai menunaikan tanggungjawab menyediakan tempat tinggai yang selamat dan atau nafkah yang mencukupi.

Ia tak dikira nusyuz sehingga suami dapat menunaikan tanggungjawabnya, katanya.


Wahai Suami Berlaku Adillah Terhadap Isteri Haruih Untuk Isteri Tinggaikan Suami Yang Memberi Ancaman Mufti

Wahai Suami Berlaku Adillah Terhadap Isteri Haruih Untuk Isteri Tinggaikan Suami Yang Memberi Ancaman Mufti
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme