cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Ulasan Apple Iphone X Iphone Torrrbaek Yang Penah Dihasilkan


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-12-27 20:14:01
Kategori Ilmiah | Sumber asal : Link


Apakah peranti yang palin menjadi bualan ghamai sepanjang 2017? Berdasaqkan analisih laman Amanz, ia tak lagi tak bukan adalah Apple iPhone X. Peranti ni membawakan perubahan palin drastik pada rekaan iPhone sejak iPhone 5 yang mula menggunakan skrin 16:

9. Pada waktu hat sama dok habaq tadi terdapat banyak reaksi tak berapa nak elok dari pengguna tegaq iPhone. tapi lama kelamaan skrin 16:9 mula diterima ghamai dan dianggap normal. Reaksi pengguna terhadap iPhone X jugak lebih kughang sama. ghamai yang kughang menggemari takuk Face ID pada bahagian hadapan skrin dan takdak lagi butang home jasad. Sebagai pengguna tegaq Android, ketiadaan butang home jasad ni bukanlah sesuatu yang kami rasakan tak berapa nak elok pasai dah alah bisa tegai biasa. tapi adalah perubahan yang dilalukan Apple ni percaturan bijak atau petanda awai kejatuhan empayaq yang didirikan Steve Jobs? ni ialah ulasan kami untuk iPhone X dari pandangan soghang pengguna tegaq Android. Spesifikasi Apple iPhone X Skrin

5. 8 OLED Super Retina HDR 458 PPI Pemproses Apple A11 Bionic Cip Grafik Apple M11 RAM 3 Gigabyte Muatan Dalaman 64/256 Gigabyte Kamera Utama 12 12 Megapixel, f/

1. 8 f/

2. 4, OIS, Zoom Optikai Kamera Depan 7 Megapixel, f/

2. 2 Bateri 2716 mAh Pengecasan Pantas SIM/Telefoni SIM nano NFC Ya Infra Merah takdak Sistem Imbasan Wajah Face ID Kalih ayaq IP 67 ghega Jualan RM 5149 Perkara yang palin mendominasi rekaan iPhone X ialah skrin OLED dengan takuk yang prominen pada bahagian dahi. Skrin

5. 8 OLED ni menyokong resolusi Super Retina dengan sokongan HDR. macam pada iPhone 8, skrin ni menyokong sistem kawalan warna True Tone Display yang menurut Apple memastikan paparan warna yang tepat pada skrin sepanjang masa. Apabila diletakkan sebelah menyebelah sebuah iPhone 8, warna pada iPhone X jelaih lebih bermaya dan hidup. ni ialah antara kelebihan skrin OLED yang kerap menerima pujian selepaih ia mula digunakan oleh Nokia N85 sembilan tahun yang lepaih. ni adalah skrin yang bukan saja palin terang di pasaran malah dinobatkan sebagai yang torrrbaek untuk tahun 2017 oleh DisplayMate baghu-baghu ni. Skrin ni memang cun tapi secara peribadi paparan warnanya kughang menyerlah kalau dibandinkan dengan Samsung Galaxy Note

8. ni besaq kemungkinan pasai kami dah terbiasa dengan kadaq saturasi warna Samsung yang lebih terang. Bagi depa yang lebih menggemari paparan yang kelihatan lebih semula jadi, skrin iPhone X adalah untuk hampa. Skrin OLED ni dipadankan dengan pemproses Apple A11 Bionic yang merupakan pemproses palin berkuasa untuk peranti mudah alih setakat ni. Memori yang disertakan pulak ialah sebesaq 3 GB dan pilihan storan 64/256 GB. masih dok takdak sokongan untuk penambahan storan menggunakan kad mikroSD. Dua sensoq 12-Megapixel dengan satu lensa f/

1. 7 untuk rakaman biasa manakala sebuah lagi dengan lensa f/

2. 4 untuk zoom optikai 2X. Kedua-dua lensa ni dilengkapi sistem OIS bagi memastikan gambaq yang diambik terpampaih dari gegaran. Susunan lensa la nih adalah menegak. Berbeza berbandin susunan mendataq yang ditemui pada iPhone 7 Pluih dan 8 Pluih sebelum ni. Dari apa yang kami tengok, susunan baghu ni digunakan pasai takdak ruang mencukupi untuk susunan mendataq. Pada bahagian hadapan kamera selfie 7-Megapixel f/

2. 2 digunakan. pasai penggunaan sistem yang baghu, kamera hadapan la nih boleh ambik gambaq di dalam mod potret macam pada kamera utama. tapi fungsi palin menarik perhatian untuk kamera hadapan ni ialah Animoji yang membolehkan pengguna menghasilkan animoji beranimasi mengikut wajah sendiri. takdak pengimbaih cap jari Touch ID pada peranti ni. Sebaliknya sistem baghu imbasan wajah Face ID digunakan untuk julung kalinya. Wajah pengguna diiimbaih menggunakan puluhan ribu pemancaq infra merah bagi mendapatkan peta tiga dimensi. Apple mendakwa Face ID adalah jauh lebih selamat berbandin Touch ID dan akan digunakan secara lebih meluas pada produk keluaran depa. Modoi imbasan wajah ni adalah penyebab awatlaa terdapat takuk yang besaq pada bahagian ataih skrin. Bateri yang hanya sebesaq 2716 mAh digunakan. Unik sekali ia disusun dalam bentuk L di dalam kerangka peranti. macam lensa dwi-kamera, susunan tak konvensionai ni dipilih pasai kesempitan ruang di dalam kerangka. walaupun mempunyai saiz jasad yang lebih kecik berbandin iPhone 8 Pluih, bateri yang digunakan pada iPhone X adalah lebih besaq 2716 vs 2691 mAh . Terdapat sokongan pengecasan pantaih secara berwayaq dan tanpa wayaq buat first time. Malang sekali untuk menikmati fungsi baghu ni pengguna perlu membeli pengecaih pantaih secara berasingan. Apple iPhone X ialah peranti palin canggih dan berkuasa dihasilkan oleh Apple tahun ni. Sungguhpun begitu dari segi saiz hanya sedikit lebih besaq berbandin iPhone 8 dan lebih kecik berbandin iPhone 8 Pluih. Haruih diingatkan iPhone X adalah peranti yang mempunyai skrin terbesaq diantara ketiga-tiga peranti yang disebutkan tadi. Rekabentuk Tiba untuk segmen yang barangkali akan mendatangkan gosip. Secara peribadi kami meghasakan rekaan iPhone X ni adalah kughang menarik kalau dibandinkan dengan iPhone 8 apatah lagi dengan peranti utama Android macam Note

8. Bingkai logam pada bahagian sisi peranti mempunyai elemen yang mengimbau semula rekaan pada iPhone asai. Kami tau apa yang ingin dilaku oleh Apple di sini. Mengembalikan rekaan klasik sempena ulang tahun yang ke-10 akan menggembirakan pengguna tegaq iPhone asai. tapi dari segi estetik, hiasan pusam dan kasaq pada iPhone 8 Pluih yang turut kami sempat gunakan adalah jauh lebih praktikai. Ia tak mudah kotoq dan palin utama sekali ia tak licin. Hanya insan yang betoi-betoi berani dan berwang akan menggunakan iPhone X tanpa kerangka. Permukaan kaca mendominasi bahagian belakang dan hadapan peranti. Apabila digabungkan dengan sisi logam berkilat yang licin, ni ialah resipi untuk buat ujian jatuhan secara tak saja-saja. Bercakap pasai sisi, butang kuasa yang besaq terletak pada sisi kanan. Butang yang lebih besaq ni turut mempunyai fungsi sekunder sebagai butang mengawai Siri. Ia turut diperbuat daripada logam dan adalah amat selesa digunakan. Di bawahnya terdapat talam untuk satu SIM bersaiz nano. Pada sisi kiri pulak terdapat dua butang kawalan suagha dan butang menyahaktifkan bunyi peranti. Sekali lagi kesemuanya diperbuat daripada logam dan amat selesa digunakan. Kualiti butang pada peranti iPhone tahun demi tahun tak penah mengecewakan. Sebuah port pengecasan Lightnin diletakkan pada bahagian bawah sebelah menyebelah salah satu dari dua pembesaq suagha stereo. Sebuah lagi pembesaq suagha adalah pada bahagian hadapan takuk skrin. Susunan pembesaq suagha stereo ni barangkali sedikit aneh tapi kualiti bunyi yang dihasilkan adalah amat baik. Kami meghasakan ia lebih terang dan kuat berbandin yang ditemui pada HTC U1

1. Tahap bunyi dari kedua-dua pembesaq suagha adalah sentiasa seimbang. Haruih disentuh tentang pasai tiadanya bicu audio

3. 5mm. Apple menyertakan sebuah penyesuai dan sepasang EarPods dengan setiap pembelian. Bagi yang lebih selesa dengan aksesori Bluetooth, iPhone X menyokongnya tanpa masalah. Antaramuka Sistem operasi iOS 1

1.

1. 2 digunakan dan ialah versi terkini yang menyelesaikan masalah skrin tak berfungsi di dalam cuaca sejuk. Penggunaannya pada iPhone X adalah berbeza berbandin pada iPhone yang lain di pasaran pasai takdak lagi butang home jasad. Pada bahagian bawah skrin terdapat dok untuk empat aplikasi yang boleh dikustomasi oleh pengguna. Di bawah dok ni pulak terdapat sebuah garisan mendataq yang agak panjang. ni penanda ruang kawalan berasaihkan gesture yang digunakan pada peranti ni. Untuk kembali ke Home, jari perlu menatai dari garis ni ke ataih. Untuk buat multi-tugaih pulak, pengguna menatai ke ataih dari garis yang sama dan beghenti seketika pada pertengahan skrin. Skrin multi-tugaih la nih akan dipapaqkan pada skrin. Untuk menutup aplikasi, tekan skrin selama sesaat dan ikon merah akan jengoi pada thumbnail aplikasi yang terbuka. Untuk menutup tatai thumbnail ke ataih. Kami yakin ada pembaca yang barangkali meghasakan ni adalah agak sulit tapi ikhlaih kami katakan selepaih dua jam menggunakan iPhone X aksi ni akan dapat dilaku dengan cukup mudah. Garis pada bahagian bawah skrin ni turut mempunyai sebuah lagi gesture yang menarik. Tatalan ke arah sisi kiri atau kanan akan mengubah aplikasi yang sedang digunakan berdasaqkan susunan kali terakhiaq ia digunakan. Ia mengingatkan kami kepada sistem penukaran aplikasi berasaihkan lima jari pada sebuah iPad. Ia pada hemat kami adalah sistem pertukaran aplikasi yang terpantaih untuk peranti mudah alih. Seperkara lagi untuk melancaqkan Control Center, pengguna menatai dari bucu kanan ataih ke bawah. Menatai dari bucu bertentangan pulak akan memapaqkan skrin notifikasi. Bagi yang tak dapat menyentuh bucu-bucu ni, fungsi Accessibility disertakan dan tatalan boleh dilaku dari tengah skrin. Kami menulih tiga perenggan di ataih dari pandangan soghang pengguna tegaq platform Android. Sebenaqnya masa menerima iPhone X untuk diulaih, kami dah bersedia untuk mengeluaqkan kenyataan tak berapa nak elok tapi realitinya pembaca sekalian, sistem berasaihkan gesture yang digunakan ni amat intuitif. la nih kami berharap ia akan ditiru oleh Android di masa hadapan. tapi ada sedikit penafian di sini. Kami mempunyai telapak tangan yang besaq. Saiz iPhone X bagi kami adalah kecik dan kesemua permukaan skrin dapat kami akses dengan mudah. Setelah lebih setahun menggunakan peranti dengan skrin besaq bermula dengan Xiaomi Mi Mix dan kemudian Note 8 , jari kami dah tak mempunyai masalah memegang peranti nirbingai. ni barangkali besaq buat kami dengan pantaih membiasakan diri dengan rekaan baghu antaramuka iOS ni. Pengalaman hampa menggunakan iPhone X barangkali akan berbeza bergantung kepada saiz tapak tangan, panjang jari dan pengalaman menggunakan peranti nirbingkai sebelum ni. Face ID Dan Animoji Sebuah ruangan spesial perlu kami sertakan untuk Face ID pasai adalah antara topik yang terhangat digembaq-gemboq di ataih talian. Dari segi kemudahan penggunaan, Face ID barangkali sistem imbasan wajah/anak mata adalah yang terpantaih penah kami gunakan. Terpantaih dari segi lagu mana wajah diimbaih dan proses menyahkunci dilaku. Memasukkan imbasan wajah dan kepala first time adalah secara harfiah semudah memutaqkan leher. Proses ambik masa di bawah dua minit. Masukkan kepala ke dalam ruang bulat yang tepapaq pada skrin dan gerakkan kepala. Ia semudah tu. ni adalah lebih pantaih dan mudah berbandin proses merekodkan cap jari yang kami yakin hampa semua penah gunakan dan anak mata macam yang digunakan pada peranti Samsung . Menyahkunci pantaih pasai dalam 90 peratus situasi, kami hanya perlu menatai skrin ke ataih dari skrin terkunci. Kami tak penah menyedari Face ID mengimbaih wajah pasai ia setakat ni selepaih 24 jam penggunaan tak penah gagai. Sebuah lagi penafian di sini. Kami tak penah mengunci peranti-peranti Android yang kami miliki. dah kebiasaan sejak enam tahun menggunakan peranti pintaq kami mengeluaqkan peranti dari kocek dan tatai skrin ke ataih untuk menggunakan peranti. Oleh tu keperluan menatai dari skrin yang terkunci bukan masalah besaq dari sudut pandangan kami. tapi sidang redaksi Amanz ghamai yang menggunakan iPhone dengan Touch ID. Keperluan menatai pasca imbasan Face ID bagi golongan ni adalah sesuatu yang memperlahankan proses menggunakan peranti. Fungsi palin berguna Face ID setakat ni bagi kami ialah bukanlah Animoji. Sebaliknya ialah sistem privasi pada paparan notifkasi. Notifikasi pada skrin terkunci tak boleh dibaca melainkan selepaih peranti mengesan wajah pengguna. Terasa agak magih apabila notifkasi pada skrin secara tiba-tiba terbuka dan kami dapat membacanya. Selain sistem multi-tugaih berasaihkan gesture yang kami sebutkan tadi, ni sebuah lagi fungsi yang haruih ditiru Android. tapi adalah sistem ni sempurna dan lebih baik berbandin Touch ID? ni bergantung kepada individu. Hanya satu wajah dapat disimpan oleh Face ID pada satu-satu masa. ni bermakna bagi depa yang berkongsi akses peranti dengan isteri macam cheq akan menyukaqkan proses nyahkunci peranti. Kami dah bertahun menyimpan cap jari diri sendiri dan isteri pada peranti. Bagi depa yang gemaq berahsia, Face ID ialah sistem palin selamat untuk hampa teruih berahsia. Animoji memang menarik perhatian kami pada awainya tapi selepaih sejam ia hanyalah mainan untuk anak-anak belum mumayyiz. Gimik jualan yang bijak oleh Apple tapi untuk jangka masa panjang ia barangkali akan tak digunakan dengan kerap sama macam Live Photo dan 3D Touch. Kamera Kamera utama sebesaq 12 12-Megapixel f/

1. 8 f/

2. 4 dilengkapi sistem pemfokusan PDAF dan sistem OIS berganda. ni menjadikan iPhone X peranti kedua di pasaran dengan sistem OIS berganda selepaih Samsung Galaxy Note

8. Sistem dwi-kamera yang digunakan menggabungkan lensa sudut lebaq dengan lensa telefoto berkemampuan zoom optikai 2X. macam pada iPhone 8 Pluih, kamera utama ni turut mampu merakam video pada resolusi 4K 60FPS serta mod Portrait Lighthin baghu dengan kesan spesial lampu maya. Pada bahagian hadapan pulak kamera sebesaq 7-Megapixel f/

2. 2 disertakan. Kamera hadapan ni mempunyai kemampuan palin unik peranti sepanjang 2017 iaitu Face ID, Animoji dan Portrait Lightin. Fungsi bokeh dan lampu maya pada kamera utama akhiaqnya boleh turut digunakan masa ambik gambaq swafoto. Kamera hadapan hanya mampu merakam video pada resolusi maksimum 1080P 30FPS. Zoom Optikai Fungsi zoom optikai yang diperkenaikan pada iPhone 7 Pluih tau lepaih kembali dengan beberapa penambahbaikan. Tahun ni kedua-dua sensoq 12-Megapixel dilengkapi OIS dan lensa telefoto la nih mempunyai nilai f/

2. 4 berbandin f/

2.

8. Di ataih kertaih ni akan menghasilkan gambaq telefonto yang lebih tajam pasai takdak masalah gegaran serta kemampuan ambik gambaq yang lebih baik di dalam keadaan gelap. Di bawah ialah empat contoh gambaq yang diambik menggunakan lensa sudut lebaq dan telefoto. Dua gambaq terataih diambik di dalam situasi pencahayaan yang baik. Apabila buat zoom sebanyak dua kali, kualiti gambaq masih dok lagi baik dan tajam. Penghasilan warna jugak semula jadi. takdak masalah di sini. tengok pulak dua contoh di bawah di dalam sebuah galeri dengan pencahayaan kughang baik. Gambaq dari lensa sudut lebaq adalah amat baik dengan penghasilan warna yang semula jadi tanpa sebarang kesan noise. Gambaq zoom kemudian diambik dan aloq kayu kelihatan sedikit kaboq. Ia tak setajam gambaq pertama dengan softenin yang ketara. Kamera iPhone X dinobatkan sebagai antara yang torrrbaek hanya di belakang Pixel

2. tapi sepanjang tempoh ulasan kami sedikit frust dengan kemampuan zoom optikai peranti ni. Kualiti gambaq yang diambik menggunakan zoom optikai Galaxy Note 8 pada hemat kami lebih baik pasai lebih tajam. Portrait Lighthin Tahun lepaih mod Portrait dengan fungsi bokeh diperkenaikan sehingga menjadi ikutan pengeluaq lain. Tahun ni Apple meghasakan mod Portrait Lightin yang mampu mengubah pencahayaan gambaq selepaih ianya diambik pulak akan menjadi ikutan ghamai. Empat kesan spesial yang disertakan ialah Studio Light, Contour Light,Stage Light dan Stage Light Mono. Ia masih dok lagi fungsi yang belum berfungsi dengan baik. macam Live Focuih pada Note 8, syarat tertentu perlu dipenuhi sebelum ia boleh digunakan. Objek perlu berada jarak tertentu dengan cahaya yang mencukupi. Secara ikhlaih mod ni adalah hanya gimik. walaupun diiklankan secara meluas ia tak kami gunakan selepaih minggu pertama pasai masih dok belum sempurna. Kesan pencahayaan jugak tak begitu ketara. Mod Stage Light misainya memerlukan perbezaan lataq belakang dan lataq hadapan yang jelaih. macam hampa boleh tengok pada gambaq palin kanan, perisian Portrait Lightin gagai membezakan objek naga dari dindin. Mod yang sama boleh digunakan pada kamera swafoto dengan masalah yang sama. Mod ni perlu dikemaskini lagi bagi memastikan ia berfungsi dengan sempurna. Sekali lagi kami meghasakan Portrait Lightin adalah gimik kughang berguna untuk kegunaan harian macam Animoji. Ujian Kamera Terdapat dua mazab dalam dunia fotografi mudah alih. Mazhab pertama mementinkan imej yang tajam dengan warna yang hidup walaupun tak semula jadi. ni boleh ditemui pada kamera peranti utama Samsung. Mazhab kedua ialah peminat gambaq dengan warna semulajadi serta takdak penajaman imej menggunakan perisian. ni telah dipegang oleh iPhone sejak sedekad yang lepaih. Kualiti gambaq yang diambik iPhone X bergantung besaq kepada mazhab yang dipegang. Sebagai pengguna Samsung kami ngaku berat sebelah kepada kualiti gambaq pengeluaq dari Korea Selatan. tapi adalah payah untuk menidakkan kualiti gambaq iPhone X macam yang hampa boleh tengok di bawah. Warna gambaq amat semula jadi sama macam situasi sebenaq. Ketajaman gambaq jugak amat baik walaupun tanpa penajaman menggunakan perisian. takdak masalah dedahan berlebihan atau bloomin dari lampu. Untuk pengambilan gambaq secara automatik, 99 peratus gambaq yang diambik akan memuaskan hati pengguna. Ketiadaan mod manuai barangkali akan mengecewakan sebahagian kecik pengguna. Aplikasi pihak ketiga perlu didownload untuk mengaktifkan kawalan manuai yang lebih terperinci. Pada waktu yang sama menukaq tetapan kamera perlu dilaku dari skrin Settings. Apple masih dok belum bersedia memberikan kawalan resolusi gambaq dan video teruih dari dalam aplikasi kamera. Audio Sepanjang tahun 2017 kami telah mula membiasakan diri dengan peranti yang tak lagi menyokong bicu audio

3. 5mm. Peredaran zaman memerlukan kami turut berevolusi dengan keperluan moden. Penggunaan penyesuai pada hemat kami masih dok belum boleh dikategorikan sebagai menyenangkan pasai secara ikhlaih tak ada insan gemaq membawanya apabila keluaq dari rumah. Sungguhpun begitu tak dapat dinafikan kemampuan audio iPhone X adalah amat baik walaupun tanpa bicu audio. Kita mulakan dahulu dengan sistem pembesaq suagha yang disertakan. Ia menyokong sistem audio stereo dengan satu pembesaq suagha di bahagian bawah dan satu lagi pada bahagian ataih. ni bukanlah konfigurasi yang menarik kalau dibandinkan dengan sistem dua pembesaq stereo hadapan pada XZ Premium misainya. tapi ia dengan mudah mengalah Sony XPeria XZ Premium dan HTC U11 yang kami ulaih tahun ni. Bunyi yang dikeluaqkan cukup lantang dan jelaih. Pada tetapan audio tertinggi sekalipun kami tak mengalami masalah ia kedengaran macam pecah. Amat syok sekali menonton video pada iPhone X pasai kualiti audio yang cukup baik. Apple EarPods yang disertakan turut memberikan kualiti audio yang amat memuaskan tapi barangkali sedikit di bawah fon telinga U Sonic HTC U1

1. Penstriman audio menggunakan Bluetooth jugak amat memuaskan dengan dentuman bass yang kuat, treble yang terang dan pemisahan audio yang ketara. Pendek kata dari segi audio, iPhone X akan mempunyai kemampuan audio yang amat baik sesuai dengan statuihnya sebagai peranti premium. Penanda Araih Apple mendakwa pemproses Apple A11 Bionic ialah pemproses palin berkuasa penah depa hasilkan. Melalui ujian penanda araih yang kami sendiri laku dakwaan depa ni adalah amat tepat. Di dalam ujian Antutu ia mencatatkan 220,478 markah manakala dalam ujian Futuremark Ice Storm Unlimited pulak ia mencatatkan 63,200 markah. ni dengan mudah memintaih Exynos 8895 sebagai pemproses palin berkuasa peranti pintaq untuk tahun 201

7. Markah yang dicatatkan A11 Bionic di dalam ujian Antutu adalah 28 peratus lebih tinggi berbandin Exynos 889

5. Markah yang dicatatkan di dalam Futuremark pulak 98 peratus lebih tinggi. Pemproses torrrbaek bagi peranti Android untuk 2017 bukan saja dikalah tapi kena ghimbok teghok oleh A11 Bionic. tapi lagu mana pulak dalam penggunaan seharian? Adakah kepantasan di dalam ujian sintetik grafik ni boleh digunapakai? Sebagai pengguna Note 8 kami meghasakan kepantasannya dengan iPhone X adalah sama. Kelancaran tatalan dan menukaq aplikasi tak kami sedari. Perbezaan hanya dilihat apabila melancaqkan permua. tapi saiz RAM Note 8 sebesaq 6 Gigabyte memastikan lebih banyak aplikasi dapat dilancaqkan serentak tanpa ia perlu menjalani proses segaq semula. Tahun ni jurang kepantasan di antara Android dan iOS dah semakin mengecil. Malahan di dalam penggunaan biasa, Android dalam keh ni Note dan OnePluih 5T lebih pantaih dalam melancaqkan aplikasi. Bateri Pada penggunaan palin berat skrin QHD , menggunakan Waze, ditambat kepada Gear S3 dan menstrim audio Spotify secara bluetooth peranti bertahan selama 8 jam 6 minit dengan skrin terpasang selama 6 jam 10 minit. Pada penggunaan sederhana pulak peranti bertahan selama 23 Jam 39 minit dengan skrin terpasang selama lebih kughang 7 jam 22 minit. ni ialah hayat bateri yang amat baik pasai iPhone X hanya dilengkapi bateri sebesaq 2716 mAh. Peranti utama Android macam Note 8 yang mempunyai bateri yang lebih besaq tak mampu mempunyai waktu skrin terpasang yang setandin. tapi kalau dibandinkan dengan iPhone 8 Pluih, jelaih penggunaan skrin yang lebih besaq menjejaihkan ketahanan bateri. Pada iPhone 8 Pluih waktu skrin terpasang mencecah 9 Jam adalah sesuatu yang biasa. Jadi sekiranya hampa memerlukan iPhone dengan ketahanan bateri torrrbaek 2017, iPhone 8 Pluih ialah pilihan torrrbaek. Peranti ni menyokong pengecasan pantaih tapi malang sekali pengecaih pantaih tak disertakan dengan setiap pembelian. Pengecaih tiga pin 5W 5v/1A yang disertakan memerlukan

2. 5 jam untuk mengecaih peranti sepenuhnya. Apabila menggunakan pengecaih 10W 5v/2A . masa mengecaih berkurangan ke sekitaq 2 jam. ni masih dok lebih perlahan kalau dibandinkan dengan pengecaih QuickCharge

3. 0 HTC U11 yang mengecaih bateri 3000 mAh dalam masa hanya 100 minit. Kami tak berkesempatan menggunakan pengecaih 12W Apple pasai tak mau membelanjakan RM 89 untuk membelinya. Pesain Apple iPhone X ialah peranti utama premium. Oleh tu peranti-peranti pesainnya di pasaran ialah Samsung Galaxy Note 8 dan Huawei Mate 10 Pro. Ketiga-tiga peranti mempunyai skrin besaq OLED dengan sokongan HDR. Dengan kemampuan lebih kughang setandin, perbezaan palin ketara terletak pada ghega jualan. Peranti Pesain Apple iPhone X Samsung Galaxy Note 8 Huawei Mate 10 Pro

5. 8 OLED, Super Retina HDR 458 PPI

6. 3 SAMOLED QHD HDR 521 PPI

6. 0 AMOLED, FHD HDR 402 PPI Apple A11 Bionic

2. 3 x 4

1. 7 x 4 GHz Exynos 8895

2. 4 x 4

1. 8 x 4 GHz HiSilicon Kirin 970 Apple M11 Mali G71 MP20 Mali-G72 MP12 3 Gigabyte 6 Gigabyte 6 Gigabyte 64/256 Gigabyte 64 Gigabyte 256 GB MikroSD 128 Gigabyte Kamera Utama 12 12 Megapixel, f/

1. 8 f/

2. 5, Focuih Pixel, Duai OIS Kamera Utama 12 12 Megapixel f/

1. 7 f/

2. 4, Duai Pixel, Duai OIS Kamera Utama 12 20 Megapixel, f/

1. 6 f/

1. 6, PDAF, OIS Kamera Hadapan 7 Megapixel, f/

2.

2. Kamera Hadapan 8 Megapixel, f/

1.

7. Kamera Hadapan 8 Megapixel, f/

2. 0. 2716 mAh Pengecasan Pantas 3300 mAh Pengecasan Pantas 4000 mAh Pengecasan Pantas RM 5149 RM 3999 RM 3099 Kesimpulan iPhone X ialah telefon pintaq torrrbaek yang penah dihasilkan oleh Apple. Akhiaqnya rekaan ikonik iPhone diberikan napaih baghu bagi memenuhi kehendak pasaran semasa. Sebelum ni Apple ambik masa bertahun-tahun untuk memperkenaikan fungsi yang terlebih dahulu jengoi pada peranti Android. depa lebih proaktif tau ni dan percaturan depa nampaknya membuahkan hasil. Fungsi keselamatan yang diperkenaikan menerusi Face ID adalah antara yang torrrbaek kami tengok pada peranti pintaq. Ia lebih pantaih berbandin imbasan retina Samsung dan menyorokkan notifikasi sehinggalah wajah pemilik dikesan. kalau ada fungsi yang perlu ditiru Android ni adalah salah satu daripadanya. Fungsi kedua yang perlu ditiru ialah sistem penukaran aplikasi menggunakan gesture. Aplikasi boleh ditukaq dengan menatai ke kiri atau kanan dari bawah skrin. Ia amat intuitif dan pantaih. macam biasa ketahanan bateri iPhone X perlu diberikan pujian. walaupun hanya sebesaq 2740 mAh, ia bertahan jauh lebih lama berbandin peranti utama Android dengan kapasiti yang lebih besaq. Peranti ni jugak akhiaqnya mempunyai sokongan pengecasan pantaih dan pengecasan tanpa wayaq. Kemampuan kamera jugak macam biasa amat baik dari Apple. Gambaq yang diambik adalah tajam, mempunyai penghasilan warna yang tepat dan merakam video pada tetapan 4K 60FPS. Walau bagaimanapun sistem Portrait Lightin yang diperkenaikan masih dok belum sempurna. Bercakap tentang pasai belum sempurna, takuk skrin iPhone X sebenaqnya tak mendatangkan masalah. Dalam penggunaan biasa, ia menjadi semakin tak disedari kewujudannya selepaih digunakan dalam tempoh yang lama. tapi kalau hampa kerap menonton video dan ingin menggunakan keseluruhan skrin, takuk ni mencacatkan pemandangan. Keseluruhan skrin jugak tak digunakan apabila menonton Netflix. Akhiaq sekali Face ID masih dok perlahan dan tak berfungsi dengan sempurna sepanjang tempoh ulasan. Masa diambik untuk menyahkunci lebih kughang dua kali ganda lebih lambat berbandin Touch ID. Kegagalan Face ID jugak berlaku apabila menggunakannya di luaq dengan matahari yang terik, berhampiran sumber lampu dan tak boleh digunakan kalau ia diletakkan di ataih meja. Sungguhpun begitu iPhone X masih dok iPhone torrrbaek penah dihasilkan pasai Apple akhiaqnya berani buat perubahan secara besar-besaran dan bukannya kecik macam model-model sebelumnya. Dengan ghega jualan bermula RM 5149 ia jeronoih ke dalam kategori kughang mampu milik. tapi kalau hampa berwang dan mahukan iPhone torrrbaek 2017, hanya iPhone X memenuhi keperluan hampa. Kelebihan Kekurangan Skrin OLED yang cun dan tajam lengkap dengan sokongan HDR. Pemproses Apple A11 Bionic ialah yang torrrbaek di pasaran la la nih. Dengan mudah memintaih Exynos 8895 sebagai pemproses palin berkuasa 201

7. Sistem multi-tugaih dan pertukaran aplikasi berasaihkan gesture yang amat intuitif. Face ID ialah sistem yang inovatif dalam mengekaikan privasi notifikasi yang diterima. Kemampuan kamera yang amat baik. Hayat penggunaan bateri yang amat lama. Skrin besaq tapi kesemua permukaan skrin dengan mudah diakses sebelah tangan. Takuk skrin mencacatkan pemandangan apabila menonton video secara fullscreen. Face ID masih dok perlahan berbandin Touch ID. Pengecaih pantaih tak disertakan dengan pembelian. Permukaan kaca pada bahagian belakang licin dan memerangkap kotoran.


Ulasan Apple Iphone X Iphone Torrrbaek Yang Penah Dihasilkan

Ulasan Apple Iphone X Iphone Torrrbaek Yang Penah Dihasilkan

Ulasan Apple Iphone X Iphone Torrrbaek Yang Penah Dihasilkan

Ulasan Apple Iphone X Iphone Torrrbaek Yang Penah Dihasilkan

Ulasan Apple Iphone X Iphone Torrrbaek Yang Penah Dihasilkan

Ulasan Apple Iphone X Iphone Torrrbaek Yang Penah Dihasilkan

Ulasan Apple Iphone X Iphone Torrrbaek Yang Penah Dihasilkan

Ulasan Apple Iphone X Iphone Torrrbaek Yang Penah Dihasilkan

Ulasan Apple Iphone X Iphone Torrrbaek Yang Penah Dihasilkan

Ulasan Apple Iphone X Iphone Torrrbaek Yang Penah Dihasilkan

Ulasan Apple Iphone X Iphone Torrrbaek Yang Penah Dihasilkan

Ulasan Apple Iphone X Iphone Torrrbaek Yang Penah Dihasilkan

Ulasan Apple Iphone X Iphone Torrrbaek Yang Penah Dihasilkan




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme