cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Tian Chua Tarik Balik Rayuan Penjara Sebulan Denda Rm1 000


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-09-29 15:02:01
Kategori Berita | Sumber asal : Link


Ada kemungkinan bahawa dalam rayuan akhiaq Hakim-hakim boleh menaikkan denda kepada lebih daripada RM2,000 atau menjatuhkan hukuman penjara satu tahun salah satu daripadanya akan bermakna dia dibataikan kelayakan sebagai Ahli Parlimen dan tak boleh bertandin lagi dalam pilihan ghaya masa akan datang. Oleh tu, lebih baik untuk ke penjara selama satu bulan saja dan mengekaikan gaji MP jadi dia menggugoqkan rayuan terakhiaqnya.

Dalam satu tindakan yang menggempaqkan, Naib Presiden PKR, Tian Chua telah menarik balik rayuannya terhadap tuduhan yang dikenakan terhadapnya pasai takmau mematuhi perintah polih untuk meninggaikan Pusat Latihan polih Pulapol pada tahun 2012. ni berlaku masa beliau mai untuk rayuan terakhiaqnya di hadapan tiga panel hakim yang diketuai oleh Hakim Tan Sri Mohtarudin Baki.

Beliau melepaihkan peguamnya, N Surendran, dan membaca kenyataannya kepada mahkamah. Mahkamah Tinggi pada November tahun lepaih, telah menolak rayuan awainya terhadap sabitan dan hukuman setahun penjara dan denda RM1,000 yang dijatuhkan oleh Mahkamah Sesyen pada 23 Januari 2014. Tian Chua disabitkan di bawah Akta Kawasan dan Tempat Perlindungan 1959 pasai menolak perintah untuk meninggaikan Kompleks Pulapol di Jalan Semarak pada 29 April 2012, sehari selepaih ditangkap semasa perhimpunan BERSIH 3 di kola Lumpoq.

Mahkamah sepatutnya mendengaq hujah kedua-dua belah pihak hari ni, tapi menerima penarikan balik rayuan tu, dan mengekaikan hukuman penjara satu bulan, berkuatkuasa hari ni. Tian Chua kelihatan ghenyih masa hakim menyampaikan penghakimannya. Anggota Parlimen yang didenda lebih RM2,000 atau dijatuhi hukuman penjara lebih daripada satu tahun, akan kehilangan kerusi di Dewan Rakyat dan dihalang daripada bertandin bagi kerusi tu selama lima tahun


Tian Chua Tarik Balik Rayuan Penjara Sebulan Denda Rm1 000
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme