cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Teknik Asin Duit Untuk Kawai Perbelanjaan Agak Kuno Tapi Berjaya Tau


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-06-19 01:14:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


ghaya dah nak dekat ni dan mesti ada bermacam perbelanjaan betoi tak ? dah nak kena pikiaqkan perbelanjaan baju ghaya, belanja kuih ghaya, nak servih gheta lagi nak balik kampung, minyak dengan tol. Kalau tersalah hitung duit gaji ni boleh jadi tak cukup !Okay ni admin ada satu perkongsian cara asin duit gaji yang agak sedikit kuno tapi menjadi betoi!Kalau ghasa-ghasa duit setiap bulan asyik ghaib je dan bila semak akaun bank mesti melengung kemana duit semua hilang, boleh la cuba try test ikuti tips berguna dari Norhafizah Abdullah ni.

cuba try test dulu kalau menjadi ajaq pulak pada oghang lain ya. Mak janji nak kongsi cara untuk elakkan duit ghaib sebelum tiba masanya, dan seriously menjadi taw! 1- Sediakan sampoi secukupnya dan labelkanPertama sekali hampa semua kena senaraikan kesemua liabiliti setiap bulan dari A-Z dan janga ada yang tertinggai. tau berapa anggaran untuk setiap sampoi dan tulih berapa nilai maksima untuk setiap sampoi.

Kalau nak campoqkan kesemua dalam satu sampoi dan tulih TABUNG LIABILITI pun boleh tapi kalau buat satu per satu boleh nampak berapa jumlah yang digunakan hari-hari. 2-Isi setiap sampoi dengan duit perbelanjaan. Okay hampa semua dah siap senaraikan berapa jumlah perbelanjaan untuk setiap sampoi kan? la la nih ni adalah masa untuk isi setiap sampoi dengan duit.

tak apa kalau isi lebih, jangan isi kughang dari jumlah sebenaq dah. Tak cukup pulak nanti!3- Kumpoikan semua sampoi dan simpan di tempat yang selamat dan susah nak ambilSimpan kesemua sampoi di tempat yang memang susah nak capai. Jangan pulak simpan dan beg tangan atau purse/ wallet. Lagi mudah nak capai pulak bila ada emergency je teruih buka sampoi dan guna, betoi tak? kalau sedaq diri baik simpan kat tempat lain.

4- Cepat-cepat bayaq semua hutang dan tanggungjawab lainBila gaji masuk je, seeloknya teruih cepat-cepat bayaq dan jangn suka tangguhkan. Kalau lambat bayaq ketaq lutut ada yang tak cukup. Selain tu, kalau lah ada satu sampoi tu hampa semua ada duit lebih, jangan ambik! Simpan je baki tu dalam sampoi hat sama dok habaq tadi dan boleh la foward ke bulan depan.

cuba try test amalkan tips ni dalam menguruihkan perbelanjaan dan percayalah, daripada sebelum hampa semua melengung duit asyik tak cukup mesti lepaih ni ada sampai berbaki pulak duit. ni memang cara torrrbaek untuk disiplinkan diri.


Teknik Asin Duit Untuk Kawai Perbelanjaan Agak Kuno Tapi Berjaya Tau

Teknik Asin Duit Untuk Kawai Perbelanjaan Agak Kuno Tapi Berjaya Tau

Teknik Asin Duit Untuk Kawai Perbelanjaan Agak Kuno Tapi Berjaya Tau

Teknik Asin Duit Untuk Kawai Perbelanjaan Agak Kuno Tapi Berjaya Tau

Teknik Asin Duit Untuk Kawai Perbelanjaan Agak Kuno Tapi Berjaya Tau

Teknik Asin Duit Untuk Kawai Perbelanjaan Agak Kuno Tapi Berjaya Tau




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



itanah luas kistarp wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm