cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Tak Ambik Imunisasi Punca Berlaku Kecacatan Kekai Dan Kematian Dalam Kelompok Kanak Kanak


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-06-05 17:56:01
Kategori Hiburan | Sumber asal : Link


Pastinya kita ingat lagi tentang pasai kenangan menerima imunisasi terhadap penyakit Tibi atau Batuk Kerin semasa Darjah 6 dahulu yang meninggaikan kesan parut di bahu kiri dan kanan iaitu imunisasi BCG. Dahulu semua tu menjadi kemestian pasai kesedaran yang tinggi dalam kelompok mak pak pasai kepentingan anak-anak depa untuk diberi imunisasi mengikut jaduai yang telah ditetapkan. Hari ni, ghamai mak pak yang tak ambik peduli hal ni. Sibuk dengan urusan harian jadi punca ada yang terlupa dan tak ambik berat samada anak-anak depa telah menerima imunisasi yang sepatutnya atau tak walaupun sedaq bahawa anak-anak depa sentiasa terdedah dengan pelbagai ancaman penyakit hari-hari. Sikap acuh tak acuh ni menjadi trigger point kepada kemunculan dan peningkatan semula keh penyakit macam Tibi, Difteria, Measles dan lain-lain. Penyakit berjangkit ni pulak boleh membawa kepada kecacatan kekai dan barangkali kematian dalam kelompok kanak-kanak. Kementerian Kesihatan Malaysia KKM telah memulakan program imunisasi bagi mencegah 6 penyakit utama iaitu;

1. Tuberculosih Tibi Tibi adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria yang menjangkiti saluran pernafasan. Penyakit ni tersebaq melalui titisan melalui udara semasa batuk atau bersin oleh oghang yang dijangkiti penyakit tibi. Justeru tu, jangkitan ni boleh menjangkiti ahli-ahli keluarga lain yang tinggai serumah. Biasanya berlaku di kelompok penduduk miskin dan depa yang tinggai di kawasan sesak. Kebelakangan ni penyakit tibi telah meningkat disebabkan kemasukan pendatang asin dan jugak meningkatnya kejadian jangkitan HIV. Komplikasi penyakit ni termasuk jangkitan kelenjaq limfa lymph node , radang selaput otak, radang paru- paru dan serangan tibi pada organ-organ lain macam usus, tulang dan sendi, paru- paru dan buah pinggang.

2. Difteria Difteria adalah radang pada selaput hidung dan kerongkong yang disebabkan oleh toksin racun yang dihasilkan oleh bakteria Difteria. Kesannya adalah bentan pada saluran pernafasan yang mengakibatkan saluran pernafasan tersumbat dan barangkali jadi punca kematian. Penyakit difteria boleh dirawat dengan antibiotik. Adalah pentin untuk diberikan antitoksin dengan segera bagi mengelakkan kerosakan berkekalan pada jantung dan sistem saraf atau kematian. Hanya dengan pemberian imunisasi saja dapat melindungi anak hampa daripada penyakit difteria.

3. Pertussih Batuk Kokol gambaq: Wiki Illness SymptomBatuk kokol adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria pertussih yang menjangkiti kerongkong dan saluran pernafasan. Akibatnya adalah batuk yang teghok dan kerap muntah dan keadaan ni barangkali berlarutan sehingga 3 bulan walaupun mendapat rawatan yang sempurna. Kematian akibat daripada penyakit ni kerap berlaku di kelompok bayi berumoq di bawah 6 bulan. Komplikasi pertussih yang teghok adalah sawan tarik, pendarahan dalam mata, kerosakan atau radang paru-paru dan kerosakan atau radang selaput otak meningitis .

4. Tetanuih Kancin Gigi Spora tetanuih didapati di dalam tanah. Penyakit tetanuih boleh berlaku apabila terdapat luka yang tercemaq dengan spora tetanuih. Tetanuih jugak tersebaq melalui penggunaan guntin dan peralatan lain yang tercemaq dengan spora tetanuih. Hanya imunisasi boleh mencegah penyakit ni.

5. Polio Poliomyelitis gambaq: UpworthyPolio disebabkan oleh viruih Polio yang menyerang sistem saraf. Penyakit ni menulaq melalui tangan, makanan dan ayaq yang tercemaq dengan taik dari oghang yang dijangkiti penyakit polio. Jangkitan polio biasanya menyerang sistem saraf ke otot dan ni boleh jadi punca lumpuh. Kadangkala polio menyerang otot 4 pernafasan yang jadi punca kepayahan bernafaih dan ni boleh membawa kematian.

6. Measles Demam lempaq Measles adalah penyakit yang disebabkan oleh viruih Measles. Penyakit ni boleh menjangkiti sapa-sapa saja. Pada amnya oghang ghamai tengok penyakit ni sebagai penyakit yang tak serius tapi pada hakikatnya penyakit ni boleh mengakibatkan komplikasi yang teghok macam radang paru-paru, jangkitan otak encephalitis , sawan, jangkitan telinga yang boleh jadi punca pekak, jangkitan pada mata dan kalau tak dirawat boleh jadi punca buta serta kematian. Kematian kerap berlaku di kelompok kanak-kanak.


Tak Ambik Imunisasi Punca Berlaku Kecacatan Kekai Dan Kematian Dalam Kelompok Kanak Kanak

Tak Ambik Imunisasi Punca Berlaku Kecacatan Kekai Dan Kematian Dalam Kelompok Kanak Kanak

Tak Ambik Imunisasi Punca Berlaku Kecacatan Kekai Dan Kematian Dalam Kelompok Kanak Kanak

Tak Ambik Imunisasi Punca Berlaku Kecacatan Kekai Dan Kematian Dalam Kelompok Kanak Kanak

Tak Ambik Imunisasi Punca Berlaku Kecacatan Kekai Dan Kematian Dalam Kelompok Kanak Kanak
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme