cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Tahun Depan Bukan Tahun 2018 Bagi 8 Negara Ni


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-12-06 22:38:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


Tahun berapa la la nih? Persoalannya tak semudah tu. Semuanya relatif. oghang membuat kalendar untuk mengukoq masa. tapi masa tak lama, ia tak dapat ditangkap, dan titik undoq tak dapat ditandakan. Itulah kerumitan bermula. lagu mana untuk mencari permulaan? tang mana untuk dikira? Dan dengan apa langkah?ghamai lagi kalendar wujud hari ni dan telah wujud selama bertahun-tahun, tapi ni jugak cukup untuk merasai semua kerapian dan masa yang tak penah ada.

oghang ghamai akan dok berceghita pada tahun 2018 di Rusia. Kebanya negara di dunia hidup mengikut kalendar Gregorian. Ia diperkenaikan oleh Paus Gregory XIII sebagai ganti kalendar Julian. Perbezaan antara 2 kalendar hari ni ialah 13 hari, dan ia meningkat 3 hari setiap 400 tahun. Itulah sebabnya terdapat percutian macam Tahun baghu Lama. Tahun baghu mengikut kalendar Julian, dan sesetengah negara masih dok merayakannya.

Walau bagaimanapun, takdak sapadia yang mengabaikan Tahun baghu biasa . Kalendar Gregorian diperkenaikan pada 1582 di negara-negara Katolik, dan secara beransur-ansoq diedaqkan ke negara-negara lain. Menurutnya, pada 1 Januari, tahun 2018 akan bermula. oghang ghamai akan dok berceghita pada tahun 2561 di Thailand. Di Thailand, 2018 akan menjadi tahun 2561 mengikut kalendar Gregorian .

Secara rasmi, Thailand tinggai mengikut kalendar lunar Buddha, tang mana kronologi bermula dari saat Buddha mencapai nirvana. Walau bagaimanapun, depa jugak menggunakan kalendar Gregorian. Pengecualian serin dibuat untuk oghang asin, dan tarikh barang dan dokumen ditulih menurut kalendar ni. Kalendar Buddha jugak digunakan di Sri Lanka, Kemboja, Laos, dan Myanmaq.

Rakyat akan dok berceghita pada tahun 2011 di Ethiopia. Kalendar Ethiopia adalah 8 tahun di belakang biasa . Selain tu, ia mempunyai 13 bulan dalam setahun. 12 bulan mempunyai 30 hari, dan yang terakhiaq adalah sangat pendek, hanya 5 atau 6 hari bergantung kepada sama ada tahun lompat atau tak. jugak, hari depa tak bermula pada tengah malam tapi pada waktu matahari keluaq.

Kalendar Ethiopia didasaqkan pada kalendar purba Alexandria. oghang ghamai akan berderin pada tahun 4716 di China. Kalendar Cina digunakan di Kemboja, Mongolia, Vietnam, dan negara-negara Asia yang lain. Kronologi bermula dari tarikh Maharaja Huangdi memulakan pemerintahannya pada tahun 2637 SM. Kalendar adalah kitaran dan didasaqkan pada kitaran astronomi dari Musytari.

Dalam masa 60 tahun, Musytari mengelilingi Matahari 5 kali, dan tu adalah 5 unsoq kalendar Cina. Satu bulatan Musytari di sekitaq Matahari ambik masa 12 tahun, dan tahun-tahun ni menerima nama depa dari haiwan. 2018 Gregorian akan menjadi Tahun Anjin. Rakyat akan dok berceghita pada tahun 1439 di Pakistan. Kalendar Islam digunakan untuk menentukan tarikh cuti keagamaan dan sebagai kalendar rasmi di sesetengah negara Islam.

Kronologi ni bermula dari Hijrah, tarikh Nabi Muhammad dan emigrasi Muslim pertama ke Madinah 622 AD . Hari ni bermula pada waktu matahari terbenam, bukan pada tengah malam. Permulaan sebulan ialah hari apabila bulan sabit pertama jengoi selepaih bulan baghu. Tempoh setahun dalam kalendar Islam adalah 10-11 hari kughang daripada tahun solaq, dan bulan bergerak berhubung dengan musim.

Bulan-bulan yang pada musim panaih akan berlaku pada musim sejuk selepaih beberapa waktu dan sebaliknya. oghang ghamai akan dok berceghita pada tahun 1396 di Iran. Kalendar Parsi, atau kalendar Hijriah Suria, adalah kalendar rasmi di Iran dan Afghanistan. Kalendar solaq astronomi ni dicipta oleh sekumpulan ahli astronomi termasuk penyair femes Omaq Khayyam.

Kronologi bermula dari hijra macam kalendar Islam, tapi ia jugak berdasaqkan pada tahun suria, itulah sebabnya bulan-bulan tetap pada musim yang sama. Minggu bermula pada hari Sabtu dan berakhiaq pada hari Jumaat, dan hari-hari terakhiaq adalah hari tanpa gheja. Rakyat akan dok berceghita pada tahun 1939 di India. Kalendar nasionai India yang disatukan telah lama tak dibuat dan diperkenaikan pada tahun 1957.

ni berdasaqkan pengiraan Saka Era, sistem kronologi kuno yang tersebaq luas di India dan Kemboja. Terdapat jugak kalendar lain di India yang digunakan oleh pelbagai bangsa dan suku. Ada yang memulakan kronologi dari tarikh kematian Krishna 3102 SM ; yang lain memulangkannya dari kenaikan Vikram kepada kuasa pada tahun 57; kumpulan ketiga, menurut kalendar Buddha, memulakan kronologi dari tarikh kematian Gautam Buddha 543 AD .

oghang ghamai akan dok berceghita pada tahun 30 di Jepun. Di Jepun, terdapat 2 kronologi yang ada: satu yang bermula dengan kelahiran Kristuih dan yang tradisionai. ni adalah berdasaqkan tahun-tahun pemerintahan maharaja Jepun. Setiap maharaja memberikan tempoh nama: moto pemerintahannya. Bermula dari tahun 1989, terdapat era kedamaian dan ketenteraman, dan takhta kepunyaan


Tahun Depan Bukan Tahun 2018 Bagi 8 Negara Ni

Tahun Depan Bukan Tahun 2018 Bagi 8 Negara Ni

Tahun Depan Bukan Tahun 2018 Bagi 8 Negara Ni

Tahun Depan Bukan Tahun 2018 Bagi 8 Negara Ni

Tahun Depan Bukan Tahun 2018 Bagi 8 Negara Ni

Tahun Depan Bukan Tahun 2018 Bagi 8 Negara Ni

Tahun Depan Bukan Tahun 2018 Bagi 8 Negara Ni

Tahun Depan Bukan Tahun 2018 Bagi 8 Negara Ni

Tahun Depan Bukan Tahun 2018 Bagi 8 Negara Ni
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme