cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Susah Untuk Tidoq Di Waktu Malam Ni 10 Perkara Yang Perlu Dielakkan Sebelum Hampa Tidoq


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-11-10 07:42:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


Ada masa, agak payah untuk kita mendapat rehat secukupnya apatah lagi sekiranya pekerjaan kita memerlukan kita berjaga lewat atau tabiat kita sendiri yang mempengaruhi kelenaan semasa tidoq. Justeru, mai kita kenali perkara yang perlu dielakkan sebelum tidoq.

1. Telefon bimibit/komputerJika hampa ambik keputusan untuk menggunakan telefon bimbit/komputer dalam bilik tidoq, hampa sebenaqnya menjejaihkan peluang untuk mendapat tidoq yang lena.

2. tak dapat tidurMenurut pakaq tidoq, Raj Dasgupta, beliau menasihatkan individu yang mengalami masalah tak dapat tidoq untuk mangkit dari tempat tidoq dan buat aktiviti-aktiviti yang dapat menenangkan dirinya macam membaca buku atau mendengaq muzik menenangkan.

3. BergaduhMenurut Rosenberg, ia boleh membawa kepada insomnia. Malah, sekiranya kita tidoq dalam keadaan kita masih dok lagi berkonflik, ia sebenaqnya menyukaqkan kita tidoq pasai peristiwa hat sama dok habaq tadi akan teruih bermain dalam kepala dan membebankan lagi minda kita yang cuba try test berehat.

4. BersenamBagi yang suka bersenam pada lewat petang atau sebelum tidoq, ia sebenaqnya menaikkan suhu badan hampa terutama bila hampa buat senaman kardiovaskulaq dan jadi punca badan menjadi aktif. Akibatnya, ni menyukaqkan hampa untuk mendapat tidoq lena yang dimahukan.

5. Minum banyak airMenurut pakaq tak menggalakkan hampa minum ayaq sebelum tidoq terutama dalam kuantiti yang banyak. kalau hampa nak meneruihkan, silakan tapi jangan marah kalau badan hampa mangkit pada waktu tengah malam semata-mata untuk membuang ayaq kecik atau besaq.

6. Minum minuman berkafeinSecawan kopi mengandungi 80-120 miligram kafein dan boleh kekai dalam tubuh manusia selama 12 jam. Teh jugak seharuihnya dielakkan pasai ni jugak merupakan salah satu sumber utama kafein.

7. CoklatMakanan sebegini nampak tak mengganggu tidoq individu tapi bagi individu yang sensitif dengan kafein, ia dah cukup untuk membuatkannya aktif dan menyukaqkannya mendapat tidoq lena. Selain mengandungi kafein, coklat turut mengandungi theobromin, sejenih bahan yang boleh meningkatkan kadaq degupan jantung dan jadi punca individu tak mengantuk.

8. Makanan pedas/berlemakMakanan ni berpotensi buat perut hampa tak selesa. Makan malam yang ideai ialah dua jam sebelum tidoq atau lewat petang. ni sebenaqnya memberi peluang kepada perut untuk mencerna makanan pada waktu hat sama dok habaq tadi.

9. MerokokSesetengah perokok melihatnya sebagai cara untuk menenangkan diri depa tapi nikotin dalam rokok berperanan sebagai perangsang untuk mendorong badan aktif, sekaliguih boleh jadi punca insomnia.

10. menatang perliharaanBerdasaqkan satu kajian yang dibuat oleh Universiti Kansaih, 63 peratus responden menceghitakan depa payah tidoq bila berkongsi katil dengan menatang kesayangan depa. Dan kalau hampa mengalami masalah alahan atau pernafasan macam lelah, tidoq dengan menatang peliharaan bukanlah satu idea yang bijak pasai ia boleh menjejaihkan kualiti tidoq hampa.


Susah Untuk Tidoq Di Waktu Malam Ni 10 Perkara Yang Perlu Dielakkan Sebelum Hampa Tidoq

Susah Untuk Tidoq Di Waktu Malam Ni 10 Perkara Yang Perlu Dielakkan Sebelum Hampa Tidoq

Susah Untuk Tidoq Di Waktu Malam Ni 10 Perkara Yang Perlu Dielakkan Sebelum Hampa Tidoq

Susah Untuk Tidoq Di Waktu Malam Ni 10 Perkara Yang Perlu Dielakkan Sebelum Hampa Tidoq
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme