cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Sumpah Laknat Norshila Amin Terhadap Lana Nodin Dan Mau Mempertahankan Diri Tak Konfem Pendakwah


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-12-07 12:12:01
Kategori Hiburan | Sumber asal : Link


soghang pendakwah bebaih femes iaitu Dr Zaharuddin Abdul Rahman bagitau, sumpah laknat yang dilaku oleh penyanyi Norshila Amin terhadap Lana Nodin pasai memfitnah dirinya dan mau membuktikan dirinya tak bersalah menipu duit memba artis di sebuah ekspo di Brunei adalah tak konfem. Sumpah hat sama dok habaq tadi konfem kalau ia melalui beberapa proses mahkamah dengan empat kali bersumpah diikuti dengan sekali sumpah laknat secara tertutup dan bukan untuk tontonan awam.

Malah, cara Shila yang memegang Al-Quran untuk bersumpah jugak tak berapa nak tepat. Sumpah dikira konfem dalam keh Shilea adalah hanya sumpah biasa dan bukan sumpah laknat. Nabi Muhammad SAW bersabda; Barangsiapa yang ingin bersumpah, hendaklah dia bersumpah dengan nama Allah atau kalau tak , hendaklah dia diam saja tak bersumpah Riwayat Al-Bukhari .

Apa-apa pun, kita tak mau, cara memegang Al-Quran masa bersumpah menjadi trend masyarakat dan menimboikan salah paham. Sumpah biasa dalam keh hat sama dok habaq tadi dianggap konfem apabila dimulakan dengan lafaz wabillahi, wattallahi atau salah satu antara lafaz hat sama dok habaq tadi jugak dah mencukupi. Namun sumpah biasa ni sepatutnya hanya dilaku sesudah bayyinah atau bukti yang diiktiraf oleh syarak dikemukan oleh pihak yang menuduh.

Apakah bayyinah ni? kalau belum ada bukti kuat, maka tak perlu menolak dengan cara sumpahan pasai ia dikira hal kecik dan takdak kukuh. Menurut Dr Zaharuddin lagi, seseoghang tu haruihlah betoi-betoi dizalimi dengan bukti yang kukuh dan bukannya buat sumpah laknat hanya pasai mengikut nafsu amarah pasai kemusnahan boleh menimpa dirinya kelak.


Sumpah Laknat Norshila Amin Terhadap Lana Nodin Dan Mau Mempertahankan Diri Tak Konfem Pendakwah
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme