cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Seleweng Dana Rm1 5b Shafie Apdai Kena Tahan Sprm


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-10-19 23:32:01
Kategori Berita | Sumber asal : Link


Sumber SPRM memaklumkan bekaih menteghi kemajuan luaq bandaq dan wilayah tu kena tahan di pejabat SPRM di Kota Kinabalu pada jam 9 malam tadi. Presiden Parti Warisan Sabah, Datuk Seri Shafie Apdai kena tahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia SPRM malam ni dalam siasatan berkaitan penyelewengan dana pembangunan luaq bandaq di Sabah berjumlah RM1.

5 bilion. Sumber SPRM memaklumkan bekaih menteghi kemajuan luaq bandaq dan wilayah tu kena tahan di pejabat SPRM di Kota Kinabalu pada jam 9 malam tadi. ni menjadikan 11 oghang kena tahan SPRM berhubung keh tu, setakat ni. Shafie yang jugak ahli Parlimen Semporna dipanggey SPRM untuk memberi kenyataan berhubung siasatan penyelewengan dana tu, hari ni.

Adik Shafie yang jugak Adun Lahad Datu daripada Umno, Datuk Yusof Apdai masih dok direman SPRM. Bagaimanapun, soghang lagi adiknya, Hamid dibebaihkan daripada tahanan reman berhubung keh sama dengan ikat jamin RM50,000 dan RM25,000 lagi didepositkan berserta 2 penjamin, hari ni. Menantu Hamid turut dibebaihkan hari ni. Kira-kira 350 projek di bawah Kementerian Kemajuan Luaq bandaq dan Wilayah dilapoqkan dipantau SPRM ataih dakwaan penyelewengan dana persekutuan.

Dana RM1. 5 bilion tu ghamai dok kata sebahagian daripada RM7. 5 bilion untuk pembangunan prasarana ayaq, elektrik dan jalan ghaya tu di Kota Kinabalu, Kudat, Kota Belud, Ranau, Beaufort, Keningau, Lahad Datu, Tawau dan Sandakan, antara 2009 hingga 2015. Lebih 45 oghang disoai siasat SPRM sejak siasatan tu bermula 3 minggu lepaih. Sebanyak 72 syarikat di Sabah jugak dilapoqkan disiasat SPRM.

Individu Ke-10 kena tahan SPRM Sementara tu soghang jurutera awam kena tahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia SPRM menahan bagi membantu siasatan berhubung keh penyelewengan dana awam di Sabah, petang tadi. Amarjit Singh, 47 yang jugak setiausaha Parti Warisan Sabah WARISAN Putatan kena tahan selepaih mai ke pejabat SPRM Sabah untuk memberi keterangan.

Timbalan Pesuruhjaya Operasi SPRM, Datuk Seri Azam Baki dilapoqkan mengesahkan penahanan. Sementara tu, Presiden WARISAN, Datuk Seri Shafie Apdai jugak dok ada di bangunan yang sama sejak petang tadi untuk memberi keterangan. Lebih 45 oghang disoai siasat dan 10 oghang kena tahan SPRM sejak siasatan tu bermula sejak awai bulan ni.


Seleweng Dana Rm1 5b Shafie Apdai Kena Tahan Sprm
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme