cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Sekitaq Dialog Bersama Adrian Ludwig Pengarah Sekuriti Android


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-10-11 17:12:01
Kategori Ilmiah | Sumber asal : Link


Penggunaan peranti pintaq la nih dah melangkaui jumlah penggunaan komputer desktop. Bagi kebanya pengguna di dunia, telefon pintaq di tangan ialah komputer pertama yang penah depa miliki. Di dalam dunia sistem operasi mudah alih, Android berada jauh di hadapan dengan 1. 4 billion peranti aktif. Oleh sebab tu keselamatan data pengguna pada platform ni haruih dipandang serius.

Hari ni kami berpeluang mengikuti sesi dialog bersama Adrian Ludwig, Pengarah Sekuriti Android. Sebelum berkhidmat di Google. Adrian penah berkhidmat di Adobe, Macromedia dan Jabatan Keselamatan Amerika Syarikat. Antara maklumat menarik yang dikongsi beliau ialah lagu mana Google cuba try test mempertingkat tahan sekuriti platform Android dan mengurangkan kerentanan.

Pertama sekali ni bukanlah sesuatu yang mudah dilaku pasai penggunaan perisian sumber terbuka. Google masih dok mengekaikan penggunaan sumber terbuka pasai ia membenaqkan pemeriksaan teliti oleh pelbagai pihak yang membuka pintu kepada kajian yang lebih mendalam ke ataih sistem operasi. Sistem terbuka jugak lebih teluih dengan memberikan akses teruih kepada kod untuk diteliti bagi mencari kerentanan.

Akhiaq sekali sumber terbuka membolehkan pengeluaq peranti menghasilkan sistem operasi yang lebih serasi dengan pengguna di pelbagai pasaran berbeza. Pada waktu yang sama ia menimboikan masalah sekuriti pasai jumlah peranti yang terlalu banyak dengan lebih 400 pengeluaq menghasilkan peranti Android setakat ni. Bagi mengurangkan risiko perisian hasad, Google Play Protect diperkenaikan tahun ni.

Google Play Protect akan mengimbaih kesemua aplikasi yang terpasang pada peranti dan yang ditawaqkan di Google Play Store. hari-hari lebih 1 Billion peranti dan 5 Billion aplikasi diimbaih oleh Play Protect. Sistem pembelajaran mesin digunakan bagi mengenalpasti aplikasi bermasalah berdasaqkan tabiat yang dilaku di dalam peranti. Pembelajaran mesin digunakan pasai lebih pantaih mengenalpasti aplikasi hasad baghu berbandin manusia.

Google Play Protect la nih menyokong peranti yang menggunakan Android Gingerbread dan ke ataih. Antara fungsi yang boleh dilaku ialah menyahaktifkan aplikasi hasad di dalam peranti. Adrian Ludwig menegaihkan risiko masalah aplikasi hasad ni dapat dikurangkan sekiranya pengguna memuat turun menggunakan Play Store. Pihak sekuriti Android mendapati risiko meningkat dengan mendadak apabila aplikasi didownload dari sumber yang meragukan.

Di Russia misainya, masalah aplikasi hasad adalah 10 kali ganda lebih tinggi berbandin biasa pasai tabiat memuat turun APK yang meragukan. Versi Android dan kemaskini keselamatan didapati bukan faktoq utama awatlaa peranti terdedah kepada perisian. Oleh tu cuba try test jauhkan memuat turun APK chemeyy semata-mata untuk mengelak membayaq pembangun aplikasi sebenaq.

Andrian Ludwig walaubagaimanapun mendedahkan pada tahun 2016, 0. 5 peratus aplikasi Android didapati mempunyai perisian hasad manakala 0. 1 peratus peranti Android yang memuat turun hanya dari Google Play mempunyai masalah yang sama. jelaih sekali sistem sekuriti yang digunakan la la nih masih dok belum 100 peratus sempurna. Tambah memeninkan Google ialah apabila Android digunakan pada peranti yang tak disahkan oleh depa.

barangkali ghamai tak mengetahui tak semua peranti yang menggunakan Android menerima pengesahan di bawah program Google Partners. Peranti yang tak menerima pengesahan ni dikhuatiri integriti keselamatannya pasai tak terlebih dahulu melalui proses pengesahan dari Google. Oleh sebab itulah ada sesetengah peranti Android di Malaysia mai dengan iklan yang jengoi pada talam aplikasi.

ni jelaih bertentangan dengan garis panduan yang ditetapkan oleh Google. Senarai lengkap pengeluaq yang menerima pengesahan Google Partners boleh diakses melalui pautan di bawah. Pada waktu yang sama Google mula menyertakan pelekat Android Certified pada kotak peranti dari pengeluaq yang disahkan. Pautan Senarai pengeluaq peranti di bawah program Google Partners


Sekitaq Dialog Bersama Adrian Ludwig Pengarah Sekuriti Android

Sekitaq Dialog Bersama Adrian Ludwig Pengarah Sekuriti Android
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme