cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Salah Anggap Bayi Masih Dok Lapaq Dengan Susu Ibu Pakaq Pediatrik Ni Perjelaih Perkara Sebenaq


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-12-14 18:32:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


Setiap ibu konfem mempunyai niat yang jelaih untuk memberi susu badan dari awai kelahiran bayi sehinggalah menjangkau umoq 2 tahun. googletag. cmd. push function googletag. defineSlot /16069941/amazingnara-content-top , 336, 280 , 300, 250 , div-gpt-ad-amazingnara-content-top . addService googletag. pubads ; googletag. pubads .

enableSingleRequest ; googletag. pubads . collapseEmptyDivs true,true ; googletag. enableServices ; ; googletag. cmd. push function googletag. display div-gpt-ad-amazingnara-content-top ; ; Kita mengetahui bahawa susu badan ibu mempunyai 1001 kebaikan kepada bayi di sampin membentuk sistem ketahanan tubuh badan bayi.

tapi, perlu diingatkan ilmu yang betoi membantu penyusuan ibu yang efektif serta mengelakkan dari terjadinya penyakit yang tak diingini. terpalin baghu, soghang pakaq pediatrik tampil berkongsi ilmu sebenaq pasai penyusuan susu ibu yang boleh mengelakkan ibu dari menjadi panik dan teruih berfikiran bahawa bayi depa masih dok lapaqkan susu. Baca perkongsian di bawah.

. Assalammualaikum salam sejahtera. cheq memahami setiap ibu yang BF yang tak dapat breastfeedin anak means bg anak FM. Kedua2nya tak perlu kita kutuk tapi kita bagi ilmu yang jelaih. Dua hari ni cheq dapat 2 keh: 1 Baby umoq sebulan menyusu ibu tapi mixed dgn FM sbb ibu ghasa susu tak cukup. Baby datang sebab batuk berkahak teghok cheq refer ke hospitai for investigation untuk Pertusih.

Alasannya bagi FM sebab bayi macam tak kenyang menyusu ibu dan baby kerap terjaga teghiak selepaih disusukan mak ingat baby dah kenyang . Berdasaqkan sejarah, bayi memang tak dibedung daripada awai, maka anak yang ada INVOLUNTARY MOVEMENT pergerakan otot yg tak terkawai oleh otak / tanpa disedari selului limbs shaking/kaki tangan bergetaq macam dlm video bawah bila diletakkan ke bawah setelah tertidoq dipangkuan.

lepaih tu, mak anggap bayi masih dok tak cukup susu maka di berikan susu FM. macam biasa, bayi memang ada suckin reflex refleks hisapan iaitu sejenih primitive reflex . Jadi bayi minum hingga terlebih kenyang. Bayi yang ada GER Gastroesophageai Reflux : injap esofaguih bawah yg lembik jadi punca bayi mudah muntah / menjeluak baby boleh dapat aspiration pneumonia radang paru2 akibat tersedak susu dlm paru2 .

Jadi kesimpulannya ibu ni tak paham yang bayinya telah kenyang dengan susu ibu maka diberikan FM disebabkan dia tak paham bayinya cuma kerap tergempaq akibat tak dibedung semasa tidoq. Selalunya bayi akan lena dipangkuan ibu sbb tangan kakinya dipeluk tapi bila diletakkan, bayi yang belum betul2 lena akan mudah tergempaq teghiak semula. Inilah perkara2 yg selului buat IBU SALAH ANGGAP BABY masih dok LAPAR DGN SUSU IBU.

Jadi ni masalah kughang ilmu bukan masalah kughang susu. 2 Ada ibu datang bawak baby umoq 2 bulan yg bayinya ada masalah colic tapi mak dah tak nak bg susu ibu, sbb dia kata susu cayaq. Dia cuma pump susu keluaq sebab anak dia memang struggle utk BF. Susah nak sustained latchin kerap terlepaih cheq periksa teksyaq ibu dan cuba try test perah guna tangan, tapi susunya memancut keluaq tapi susu fore milk susu awai .

Memang agak cayaq tapi setelah memerah dlm 3- 5 min, susu yg pekat keluaq hind milk/susu akhiaq yg pekat . cheq periksa bayi memang ada lidah pendek sebab ada tali bawah lidah tongue tie mcm video bawah ni type 2, restricted pattern gerakan lidah terhad . So cheq pun menerangkan kat ibu yang anak dia failed to latch on bukan sebab susu cayaq, tapi disebabkan oleh tongue tie bawah lidah ada tali.

cheq teruih buat frenotomy pembedahan kecik utk putuihkan tali bawah lidah dan anak boleh menghisap susu ibu semula dgn teknik craddle postionin pegangan bayi posisi yg be


Salah Anggap Bayi Masih Dok Lapaq Dengan Susu Ibu Pakaq Pediatrik Ni Perjelaih Perkara Sebenaq








ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme