cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-07-27 11:02:01
Kategori Ilmiah | Sumber asal : Link


- if IE 8 > Sabaqlah Keluarga Yassiaq, Bagimu jannah Di Sana function i,s,o,g,r,a,m i GoogleAnalyticsObject =r;i r =i r function i r . q=i r . q . push arguments ,i r . l=1 new Date ;a=s. createElement o , m=s. getElementsByTagName o 0 ;a. async=1;a. src=g;m. parentNode.

insertBefore a,m window,document, script , //www. google-analytics. com/analytics. js , ga ; ga create , UA-47126282-2 , auto ; ga send , pageview ; window. wpemojiSettings = baseUrl : https: / /s. w. org /images /core /emoji /2. 3 /72x72 / , ext : . png , svgUrl : https: / /s. w. org /images /core /emoji /2.

3 /svg / , svgExt : . svg , source : concatemoji : http: / /iluvislam. my /wp-includes /js /wp-emoji-release. min. js?ver=4. 8 ; !function a,b,c function d a vaq b,c,d,e,f=Strin. fromCharCode;if !k !k. fillText return!1;switch k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. textBaseline= top ,k. font= 600 32px Arial ,a case flag :return k. fillText f 55356,56826,55356,56819 ,0,0 ,b=j.

toDataURL ,k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. fillText f 55356,56826,8203,55356,56819 ,0,0 ,c=j. toDataURL ,b===c k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. fillText f 55356,57332,56128,56423,56128,56418,56128,56421,56128,56430,56128,56423,56128,56447 ,0,0 ,b=j. toDataURL ,k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. fillText f 55356,57332,8203,56128,56423,8203,56128,56418,8203,56128,56421,8203,56128,56430,8203,56128,56423,8203,56128,56447 ,0,0 ,c=j.

toDataURL ,b!==c ;case emoji4 :return k. fillText f 55358,56794,8205,9794,65039 ,0,0 ,d=j. toDataURL ,k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. fillText f 55358,56794,8203,9794,65039 ,0,0 ,e=j. toDataURL ,d!==e return!1 function e a vaq c=b. createElement script ;c. src=a,c. defer=c. type= text/javascript ,b. getElementsByTagName head 0 . appendChild c vaq f,g,h,i,j=b.

createElement canvas ,k=j. getContext j. getContext 2d ;for i=Array flag , emoji4 ,c. supports= everything:!0,everythingExceptFlag:!0 ,h=0;h vaq sampling active = 0; vaq sampling rate = 100; vaq do request = false; if !sampling active do request = true; else vaq num = Math.

floor Math. random sampling rate 1; do request = 1 === num ; if do request / Create XMLHttpRequest object and set variables / vaq xhr = window. XMLHttpRequest ? new XMLHttpRequest : new ActiveXObject Microsoft. XMLHTTP , url = http://iluvislam. my/wp-admin/admin-ajax.

php , params = action=update views ajax token=14d162ef6f wpp id=2885 ; / Set request method and target URL / xhr. open POST , url, true ; / Set request header / xhr. setRequestHeader Content-type , application/x-www-form-urlencoded ; / Hook into onreadystatechange / xhr. onreadystatechange = function if 4 === xhr.

readyState 200 === xhr. statuih if window. console window. console. log window. console. log xhr. responseText ; ; / Send request / xhr. send params ; p h1 h2 h3 h4 h5 h6 body, input, select, textarea color: 212121; .

g1-giga . g1-mega h1, . g1-alpha h2, . g1-beta h3, . g1-gamma h4, . g1-delta h5, . g1-epsilon h6, . g1-zeta . g1-gamma-3rd . g1-delta-3rd . g1-meta . g1-primary-nav-menu > . menu-item > a . sub-menu . menu-item > a input type=submit , input type=reset , input type=button , button, . g1-button, . g1-arrow .

g1-tab, . item-list-tabs a blockquote facebook twitter googlepluih Menu Top 10 Tazkirah Cinta Inspirasi Keluarga pompuan Poster iluvislam Penulih Hubungi Search Search for: Search You are here: Home Inspirasi Sabaqlah Keluarga Yassiaq, Bagimu jannah Di Sana Inspirasi, Kebahagiaan, Sabaqlah Keluarga Yassiaq, Bagimu jannah Di Sana by iLuvislam July 27, 2017, 9:00 am 11 Views 8SHARESShareTweet Lewat ni, kita serin menjadikan artis-artis sebagai idola kita semua.

Melihatkan kecantikan atau kekacakan depa, apatah lagi tengok hebatnya lakonan depa, ataupun nyanyian depa. Lantaih sehingga kita bersungguh-sungguh untuk mengetahui setiap inci peribadi sang idola hat sama dok habaq tadi, tanpa kita sedari ianya tak mendatangkan manfaat apa pun. barangkali kita terlupa bahawa Allah telah ceritakan ceghita-ceghita tokoh torrrbaek untuk kita jadikan idola dalam kecintaan depa terhadap yang Maha Esa.

Idola kita yang utama dah tentu junjungan mulia Nabi Muhammad SAW. Sudahkah kita mengetahui sejarah Rasuloilah, lataq belakang kehidupan Baginda, sepertimana kita sibuk ambik tau tentang pasai artis-artis barat? Buat pompuan pulak, begitu banyak tokoh pompuan dan srikandi Islam yang kita boleh jadikan idola, ataupun inspirasi macam Siti Khadijah, Rabiatul Adawiyah, Asiah, Mashitah, Sumayyah dan ghamai lagi.

Percayalah, ceghita depa begitu banyak yang perlu kita contohi terutama lagu mana depa meletakkan Allah sebagai yang utama di dalam kehidupan. Usai membaca ceghita Sumayyah di halaman buku 100 tokoh pompuan di sisi Rasuloilah, ayuh kita bersama-sama menelusuri ceghita hebatnya srikandi bergelaq Sumayyah serta keluarganya. Marilah kita ambik ibrah serta pengajaran untuk kita menempuh mehnah ujian dunia.

Yasiaq bin Amir berangkat meninggaikan kampung halamannya di negeri Yaman. Setelah buat perjalanan yang cukup jauh akhiaqnya langkahnya terhenti di Mekah. pasai berasa selesa dia pun memutuihkan untuk tinggai di kota Mekah dan menjalinkan persahabatan dengan Abu Huzaifah bin Mughirah. tengok peribadian Yasiaq bin Amir yang baik ni Abu Huzaifah akhiaqnya menikahkan beliau dengan Sumayyah binti Khayyat, soghang hamba sahayanya, tokoh yang diceritakan pada kali ni.

Perjalanan hidup keluarga Yasiaq dan Sumayyah berjalan harmoni dan dikurniakan dengan soghang anak yang diberi nama Ammaq. Abu Huzaifah pun memerdekakan Sumayyah ,maka sempurnalah kehidupan keluarga ni dengan penuh kebahagiaan. masa Islam mula memancaqkan cahayanya di Mekah dan Rasullulah SAW baghu mendapat perintah untuk menyebaqkan Islam secara senyap-senyap, Sumayyah dan keluarganya termasuk oghang terawai yang memeluk Islam.

Menurut sejarah, Sumayyah termasuk oghang ketujuh yang mula-mula memeluk Islam. macam kaum muslimin lain, Sumayyah dan keluarga menjalankan perintah Allah secara senyap-senyap. depa buat solat di rumah atau di gua-gua semuga tak diketahui oleh oghang quraisy. pasai kaum kafiaq quraisy sangat memusuhi oghang Islam, ada saja kaum muslimin yang diketahui telah memeluk Islam walaupun depa beriman secara senyap-senyap.

kalau kaum muslimin yang memeluk Islam tu adalah golongan bangsawan depa akan digertak dan diancam. Abu Jahai tak segan-silu mengeluaqkan ucapan gertak, Kamu berani meninggaikan agama nenek moyangmu, kami akan rosakkan perniagaanmu dan kami akan musnahkan harta bendamu! Namun, kalau oghang yang memeluk Islam tu dalam kelompok oghang miskin atau golongan hamba, depa akan diseksa dan didera sesuka hati.

Keluarga Sumayyah ni termasuk dalam golongan ni. depa adalah golongan yang lemah dan tak berharta. depa bukan golongan bangsawan atau berpengaruh. depa jugak bukan kumpulan oghang yang mempunyai saudara yang ghamai. Bahkan, Yasiaq berasai dari Yaman dan Sumayyah adalah bekaih hamba Abu Huzaifah bin Mughirah . Berbeza dengan kedudukan kaum muslimin dalam Islam.

Pada pandangan Allah, semua manusia adalah sama. tak ada yang membezakan manusia di hadapan Allah, kecuali keimanan dan ketakwaannya. Dengan keteguhan prinsip itulah, Sumayyah berani melawan Firaun umat masa tu iaitu Abu Jahai. Akibatnya Sumayyah, suami dan anak lelakinya Ammaq jugak menjadi sasaran kekejaman Abu Jahai. Sumayyah, suami dan anak lelakinya tu diikat kaki dan tangannya, kemudian dilempaqkan ke ataih batu kelikiaq tajam dan panaih.

Di ataih batu kelikiaq tu depa ditaboh semuga supaya murtad. Namun tak terdengaq daripada mulut keluarga tu perkataan murtad tapi hanya diam dan rintihan daripada pukulan yang bertubi-tubi daripada Abu Jahai. Seksaan yang diterima oleh Ammaq dinyatakan oleh memba-memba dalam beberapa riwayat, Ammaq diseksa sehingga dia tak menyedari apa yang diucapkan.

Ammaq bin Maimun jugak bagitau, oghang musyrik membakaq Ammaq bin Yasiaq dengan api. masa Rasullulah SAW melalui kawasan tu, Baginda memegang kepala Ammaq sambey bersabda, Wahai api, jadilah kamu sejuk di tubuh Ammaq sebagaimana dahulu kamu jugak sejuk di tubuh Ibrahim AS. Semua seksaan tu tak menggoyangkan jiwa Ammaq walaupun tubuhnya hancoq diseksa.

depa menyeksa Ammaq bermula dengan hukuman dibakaq dengan besi panaih, disalib di ataih padang pasiaq yang panaih dengan ditindih batu laksana bara merah dan ditenggelamkan ke dalam ayaq sehingga seksa napaih yang jadi punca kulitnya mengelupaih dipenuhi dengan luka. Pada suatu hari, masa diseksa dengan berat sehingga tanpa disedari oleh Ammaq, dia mengikuti apa yang diucapkan oleh depa.

masa kembali sedaq Ammaq menyedari apa yang telah dia ucapkan. Dia menyesai, dan beberapa memba yang menyaksikan perbutan tu dengan segera menceritakannya kepada Rasullulah SAW. betoi, wahai Rasullulah, jawab Ammaq sambey meratap. Rasullulah SAW ghenyih sambey bersabda, kalau depa memaksamu lagi, ucapkanlah apa yang kamu katakan tadi, tak apa.

Kemudian Rasullulah SAW membaca firman Allah SWT, sapa-sapa yang kufoq kepada Allah sesudah ia beriman maka baginya kemurkaan dan azab daripada Allah , kecuali oghang yang dipaksa buat kufur sedang hatinya tenang tenteram dengan iman; akan tapi sapa-sapa yang terbuka hatinya menerima kufoq maka ataih depa tertimpa kemurkaan daripada Allah, dan depa pulak beroleh azab yang besaq.

Surah An-Nahl: 106 Berbeza dengan Sumayyah yang melawan Abu Jahai dan usaha Abu Jahai untuk memurtadkan Sumayyah tak berjaya. Sumayyah lebih memilih untuk mempertahankan imannya walau apapun yang terjadi. Mendengaq kekuatan iman Sumayyah tu, Abu Jahai menjadi lemah dia tak habih dok pikiaq lagu mana soghang pompuan yang lemah boleh menentangnya? Dia bukan saja merasa rendah diri, tapi martabat dan darjatnya sebagai tokoh quraisy betoi-betoi tercabaq.

Amarahnya menjadi semakin membara. Pada masa itulah dia mengangkat tombak dan menjunamkannya di dada Sumayyah! Sumayyah gugoq menemui Tuhannya. Sejarah mencatatkan namanya sebagai syahida meninggai dunia syahid pertama dalam Islam. Pengorbanan hat sama dok habaq tadi tak sia-sia, ni pasai ia menjadi teladan, ghasa simpati, kebanggaan dan kasih sayang.

Dia menjadi pedoman bagi generasi mendatang mencapai hakikat, kebenaran, dan kebanggaan agama Allah. Pengorbanan ni menjadi bukti tanda keteguhan iman seseoghang. Pengorbanan seseoghang bagi mempertahankan kesucian agama Islam. Allah berfirman, Begitulah al-Quran memberikan petunjuk. Surah al-Ankabut: 2 Pengorbanan merupakan asaih keimanan.

Kekejaman dan kekerasan dihadapai dengan kesabaran, keteguhan dan pantang menyerah kalah dalam membentuk iman yang cemerlang dan mengagumkan. Rasullulah SAW selului mengunjungi tempat-tempat penyeksaan keluarga Yasiaq untuk mengenang pengorbanan depa. Kesabaran keluarga Yasiaq tu yang takdak taranya mengundang doa Rasullulah SAW dalam sabdanya, Sabaqlah keluarga Yasiaq.

Sesungguhnya balasan kamu semua adalah jannah. Itulah ganjaran bagi depa yang mempunyai keteguhan iman. Sabaq dalam keadaan sama ada susah ataupun mudah. Jangka masa keislaman Sumayyah singkat, tak lama tapi namanya tetap harum sepanjang zaman. Dialah pompuan yang melahiaqkan memba yang begitu dicintai Rasullulah SAW. Dalam sabdanya, sapa-sapa yang memusuhi Ammaq maka dia akan memusuhi Allah.

Dan sapa-sapa yang membenci Allah, maka dia akan dibenci Allah. Begitu besaq jasa soghang ibu yang telah melahiaqkan soghang tokoh. Janganlah kita beghenti berharap bahawa ramainya di akhiaq zaman ni wujud pompuan seberani Sumayyah. Merekalah menjadi tonggak kepada kejayaan Islam. barangkali kita tak mampu untuk menjadi sehebat Sumayyah, pasai apa? pasai era ni kita dalam keadaan selesa untuk menganut agama apa yang kita mau.

Bersyukoqlah ataih segala nikmat yang telah Allah kurniakan, terutamanya nikmat dilahiaqkan di dalam keluarga Islam, yang mencintai Allah, serta meletakkan Allah sebagai yang utama dalam kehidupan kita. Maklumat Penulih Artikel ni ditulis oleh Nurul Syaahidah binti Salim. Berasai dari Ipoh, Perak. Merupakan lulusan ijazah bioperubatan di Management Science University MSU .

Berminat menulih artikel? hampa inginkan supaya hasil penulisan hampa diterbitkan dalam website iluvislam? Klik sini. What do you think? 0 points Upvote Downvote Totai votes: 0 Upvotes: 0 Upvotes percentage: 0. 000000 peratus Downvotes: 0 Downvotes percentage: 0. 000000 peratus Newsletter Inspirasi iluvislam ceghita terkini dari iluvislam.

Teruih ke email hampa! function if !window. mc4wp window. mc4wp = listeners: , forms : on: function event, callback window. mc4wp. listeners. push event : event, callback: callback ; ; Email address: Don t worry, we don t spam


Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana

Sabaqlah Keluarga Yassiaq Bagimu Jannah Di Sana




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas kistarp wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm