cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Review Huawei P10 Samsung Galaxy S8 Mana Satu Palin Berbaloi


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-05-26 11:52:01
Kategori Hiburan | Sumber asal : Link


Dua smartphones Android yang sangat hangat digembaq-gemboq masa ni di Malaysia adalah P10 dan jugak P10 Plus dari Huawei dan jugak Galaxy S8 jugak Galaxy S8 keluaran Samsung. Dua smartphones ni sungguh baq hang, akan masuk ke dalam wishlist hampa kalau sedang merancang untuk membeli phone baghu tapi persoalan palin payah tentan mana satu yang lebih berbaloi untuk hampa miliki? Mana satu yang palin value for money ?masa ni Ohmedia sedang menggunakan kedua-dua phone ni sebagai daily driver dan artikel ni akan membantu hampa untuk membuat keputusan.

1. HardwareBerbicara tentang pasai hardware, peranti yang dikuasakan Android sungguh baq hang, memerlukan hardware yang cukup tinggi untuk beroperasi. pasai tu P10 dan Galaxy S8 dilengkapi dengan hardware yang terkini dalam dunia telefon pintaq masa la nih. Huawei P10 Pluih contohnya dilengkapi dengan 6GB RAM dan ni sekaliguih membolehkan smartphones hat sama dok habaq tadi beroperasi dengan lebih lancaq walaupun banyak aplikasi yang dibuka. Berbeza dengan Galaxy S8 yang hanya dimuatkan dengan 4GB RAM, banyak aplikasi yang dibuka akan restart kalau terlalu lama dibuka dan tak digunakan sekaliguih menyukaqkan urusan hampa yang selului beralih dari satu aplikasi ke satu aplikasi.

2. KameraHuawei P10 dan P10 Pluih dilengkapi dengan duai camera yang dikuasakan oleh Leica. Duai lensanya pulak lengkap dengan 20mp dan 12mp. Bagi Galaxy S8 pulak masih dok mengekaikan single lens 12mp yang tak jauh berbeza macam smartphone depa sebelum ni. tak hairanlah awatlaa P10 mampu menghasilkan gambaq yang seakan-akan DSLR dan kelihatan sangat cun. Galaxy S8 pulak walaupun dilengkapi dengan hanya single lens, ianya tetap mampu menghasilkan gambaq yang sungguh cun disebabkan kehebatan Samsung dalam menggunapakai software kamera depa ke tahap yang lebih tinggi. Pada kami, kamera kedua-dua jenih smartphones ni sama saja hebatnya secara keseluruhan. Kamera pada Huawei P10 dan P10 Pluih kali ni betoi-betoi dilengkapi dengan pelbagai features yang sangat menarik sekaliguih menempatkan jenama P10 ni sebagai pilihan utama pada depa yang mengutamakan kamera bila membeli telefon pintaq. 3D Portrait Enhancement Duai camera membolehkan muka hampa diukoq dengan lebih 190 lokasi berbeza dan seteruihnya menghasilkan 3D profile. Fungsi ni menjadikan kulit wajah lebih baik seolah-olah hampa telah bersolek dan ianya nampak lebih reai dan tak kelihatan muhung. Bokeh EffectsP10 mampu menjadikan gambaq yang diambik seolah-olah diambik dengan Dslr yang mahal! ni pasai kesan Bokeh yang sangat baik mampu dihasilkan kamera pada P10 dan P10 Pluih. Kalau hampa tak tau Bokeh tu apa, cuba try test tengok gambaq di ataih dan kesan kaboq pada latarbelakang subjek pompuan hat sama dok habaq tadi merupakan kesan Bokeh yang dihasilkan oleh P10 P10 Pluih. Continuous Zoom P10 dan P10 Pluih bukan saja boleh buat 2x zoom di Portrait Mode, tapi jugak boleh mengekaikan kualiti gambaq daru

1. 1x hingga

1. 9x zoom dan menghasilkan gambaq yang betoi-betoi cun dengan kualiti yang sama. Leica Glow Leica sungguh baq hang, femes dengan identiti gambaq yang dihasilkan melalui kamera depa. Apabila teknologi Leica mula digunakan di dalam telefon pintaq macam P10 dan P10 Pluih, pastinya ghamai yang bertanya adakah kamera pada P10 P10 Pluih mampu menghasilkan gambaq macam kamera Leica Leica-Look ? Jawapannya ya!MonochromeSetakat ni takdak lagi mana-mana telefon pintaq dari mana-mana jenama selain Huawei yang meletakkan sensoq monochrome teruih kepada kamera di telefon keluaran depa. Huawei P10 P10 Pluih semangnya menjadi pilihan para jurugambaq yang meminati gambaq dengan warna chrome. Contoh gambaq yang diambik:

3. BateriKapasiti bateri sangat pentin untuk phone yang dikuasakan Android memandangkan Android lebih kuat memakan bateri berbandin iOS macam iPhone. Huawei P10 dilengkapi dengan kapasiti bateri sebanyak 3200mAh dan Huawei P10 Pluih pulak sebanyak 3750mAh. Malang bagi Galaxy S8 dan S8 yang masing-masin hanya dilengkapi dengan 3000mAh dan 3500mAh. ni menjadikan jangkahayat P10 lebih lama bertahan berbandin Galaxy S

8. Kapasiti bateri pada S8 sebenaqnya lebih kecik lagi berbandin S7 Edge. barangkali Samsung lebih berhati-hati dengan bateri depa berdasaqkan apa yang telah berlaku pada Note 7 tahun lepaih.

4. Butang jasad dan butang softwareIni buat pertama kalinya Samsung menggunakan butang software pada peranti depa. ni menjadikan pengguna yang telah biasa menggunakan Samsung sebelum ni perlu membiasakan diri dengan perubahan yang dilaku. P10 masih dok lagi mengekaikan butang jasad di bahagian hadapan. ni merupakan pilihan pengguna sepenuhnya untuk mana satu yang lebih selesa digunakan.

5. Fingerprint ScannerJika sebelum ni Huawei P9 meletakkan sensoq cap jari depa di belakang, la nih pada P10 sensoq cap jari telah diletakkan dibahagian hadapan. ni satu perubahan yang baik dan sama dengan apa yang digunakan Samsung pada flagship phone depa sebelum ni. tapi untuk keluaran Galaxy S8 kali ni Samsung membuat perubahan palin drastik dengan mengalihkan sensoq cap jari depa dari depan ke belakang. Lebih menyukaqkan lagi sensoq cap jari hat sama dok habaq tadi dok ada di lokasi yang agak payah untuk digunakan. Menyedari akan perkara tu, Samsung memuatkan beberapa cara lain untuk ciri keselamatan smartphones depa dengan menggunapakai Iris Scanner dan Face Detection.

6. HargaBagi ghega pulak, kedua-dua jenih smartphone ni dijuai pada ghega yang agak jauh berbeza. Huawei P10 dijuai pada ghega RM2,499 manakala Samsung Galaxy S8 dijuai pada ghega RM3,29

9. Bagi Huawei P10 Pluih pulak, ghega yang ditawaqkan adalah RM3,099 manakala Samsung Galaxy S8 dijuai pada ghega RM3699 yang merupakan ghega peranti Samsung palin mahai setakat ni dan buat ghamai yang bercadang untuk menggunakannya mengeluh.

7. KesimpulanJadi kalau hampa tanya kami mana satu yang palin value for money , jawapannya tentu sekali Huawei P

10. Sebuah smartphones flagship yang mempunyai semua features hebat tapi masih dok dijuai pada ghega yang sangat kompetitif. Menjadikan Huawei P10 sebagai smartphones harian hampa sama-sekali bukan satu pilihan yang silap tapi ianya adalah pilihan yang bijak. Bagaimanapun memilih Galaxy S8 sebagai peranti harian tak jugak pilihan yang silap pasai Galaxy S8 mempunyai berapa kelebihan yang tak terdapat pada Huawei P10 namun perbezaan hat sama dok habaq tadi tadaklah begitu ketara pasai kedua-dua peranti hebat dari dua jenama besaq nak mampuih ni tadaklah jauh berbeza pasai masih dok dikuakan oleh Android yang terkini.


Review Huawei P10 Samsung Galaxy S8 Mana Satu Palin Berbaloi

Review Huawei P10 Samsung Galaxy S8 Mana Satu Palin Berbaloi

Review Huawei P10 Samsung Galaxy S8 Mana Satu Palin Berbaloi

Review Huawei P10 Samsung Galaxy S8 Mana Satu Palin Berbaloi

Review Huawei P10 Samsung Galaxy S8 Mana Satu Palin Berbaloi

Review Huawei P10 Samsung Galaxy S8 Mana Satu Palin Berbaloi

Review Huawei P10 Samsung Galaxy S8 Mana Satu Palin Berbaloi

Review Huawei P10 Samsung Galaxy S8 Mana Satu Palin Berbaloi

Review Huawei P10 Samsung Galaxy S8 Mana Satu Palin Berbaloi

Review Huawei P10 Samsung Galaxy S8 Mana Satu Palin Berbaloi

Review Huawei P10 Samsung Galaxy S8 Mana Satu Palin Berbaloi

Review Huawei P10 Samsung Galaxy S8 Mana Satu Palin Berbaloi

Review Huawei P10 Samsung Galaxy S8 Mana Satu Palin Berbaloi




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



itanah luas kistarp wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm