cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-05-22 22:02:01
Kategori Ilmiah | Sumber asal : Link


if IE 8 > Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya function i,s,o,g,r,a,m i GoogleAnalyticsObject =r;i r =i r function i r . q=i r . q . push arguments ,i r . l=1 new Date ;a=s. createElement o , m=s. getElementsByTagName o 0 ;a. async=1;a. src=g;m. parentNode. insertBefore a,m window,document, script , //www.

google-analytics. com/analytics. js , ga ; ga create , UA-47126282-2 , auto ; ga send , pageview ; window. wpemojiSettings = baseUrl : https: / /s. w. org /images /core /emoji /2. 2. 1 /72x72 / , ext : . png , svgUrl : https: / /s. w. org /images /core /emoji /2. 2. 1 /svg / , svgExt : . svg , source : concatemoji : http: / /iluvislam.

my /wp-includes /js /wp-emoji-release. min. js?ver=4. 7. 5 ; !function a,b,c function d a vaq b,c,d,e,f=Strin. fromCharCode;if !k !k. fillText return!1;switch k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. textBaseline= top ,k. font= 600 32px Arial ,a case flag :return k. fillText f 55356,56826,55356,56819 ,0,0 ,! j. toDataURL . length vaq sampling active = 0; vaq sampling rate = 100; vaq do request = false; if !sampling active do request = true; else vaq num = Math.

floor Math. random sampling rate 1; do request = 1 === num ; if do request / Create XMLHttpRequest object and set variables / vaq xhr = window. XMLHttpRequest ? new XMLHttpRequest : new ActiveXObject Microsoft. XMLHTTP , url = http://iluvislam. my/wp-admin/admin-ajax.

php , params = action=update views ajax token=0c59c4aa61 wpp id=2295 ; / Set request method and target URL / xhr. open POST , url, true ; / Set request header / xhr. setRequestHeader Content-type , application/x-www-form-urlencoded ; / Hook into onreadystatechange / xhr. onreadystatechange = function if 4 === xhr.

readyState 200 === xhr. statuih if window. console window. console. log window. console. log xhr. responseText ; ; / Send request / xhr. send params ; p h1 h2 h3 h4 h5 h6 body, input, select, textarea color: 212121; .

g1-giga . g1-mega h1, . g1-alpha h2, . g1-beta h3, . g1-gamma h4, . g1-delta h5, . g1-epsilon h6, . g1-zeta . g1-gamma-3rd . g1-delta-3rd . g1-meta . g1-primary-nav-menu > . menu-item > a . sub-menu . menu-item > a input type=submit , input type=reset , input type=button , button, . g1-button, . g1-arrow .

g1-tab, . item-list-tabs a blockquote facebook twitter googlepluih Menu Top 10 Tazkirah Cinta Inspirasi Keluarga pompuan Poster Kuiz Search Search for: Search You are here: Home Keluarga Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya Keluarga, Tazkirah, Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya by iLuvislam May 22, 2017, 8:00 pm 0SHARESShareTweet Sekujoq jasad lelaki tu kupandang lama.

Tanpa sedaq ayaq mata mengaliaq laju. Sejak tengah malam tadi ayaq mataku masih dok belum beghenti sepenuhnya. Aku memeluk erat adik bongsuku. Kasihan si kecik. Aku sayang sangat pada allahyarham. Para petugaih hospitai sedang memandikan jasad lelaki tu. Ya. Jasad lelaki yang terjuloq kaku tu adalah lelaki yang aku sayang sejak beberapa tahun lepaih.

Selesai ahli keluarga memandikan allahyarham untuk kali terakhiaq, aku dipanggey. Diizinkan untuk menjiruih ayaq kepada jasad allahyarham dalam keadaan dok katup. Awak terima kasih pasai penah mai dalam hidup cheq. Tanganku ketaq. Sempat jua kutitipkan ucapan pada pendengaran allahyarham. Aku tau allahyarham dengaq. Rohnya dengaq. ayaq mata toksah cakap.

Asyik mengaliaq. Selesai memandikan, beberapa oghang lelaki termasuk adik lelakiku menguruihkan jenazah allahyarham. Mengkafankan allahyarham. Awak hensem sangat masa tu. comey saja cheq tengok. Wangi. Macam bayi yang dibedung setelah lahiaq. Tapi, la la nih awak nak balik ke tempat asai awak. ghamai sangat yang datang jenguk awak. Lawat awak buat kali yang terakhiaq.

MasyaAllah terlalu ghamai memba terdekat awak yang sanggup datang dari jauh untuk terakhiaq kali. depa punyai ayaq muka yang bersih. Berwajah tenang. macam mana diri awak. Baik. oghang yang sentiasa terlihat tenang. Akan cheq jumpak lagikah lelaki sebaik awak? cheq dan beberapa oghang ahli keluarga menaiki van jenazah. Mengiringi awak ke tanah perkuburan usai solat jenazah.

ghamai yang solat jenazah untuk awak. Tak sangka sangat. ghamai kenalan dan memba awak tergempaq dengan berita kematian awak. Meninggai pasai kemalangan. cheq lagi tergempaq awak tau tak sebab cheq adalah oghang terakhiaq yang telefon awak malam tu dan cheq jualah menjadi oghang pertama yang mendapat khabaq duka pasai awak. cheq hanya mampu doa saja awak.

Doa moga dikuatkan hati. Sungguh-sungguh cheq doa mintak Allah redhakan hati cheq. Terima semua ni dengan berlapang dada. Doa moga Allah relakan jiwa cheq dengan pemergian awak. Talkin dibacakan. Setiap oghang mendengaq termasuk diri cheq. Kerdilnya diri cheq masa tu. jugak first time dalam hidup cheq secara langsung dengaq akan talkin yang dibacakan di tanah perkuburan berhampiran rumah awak.

Alhamdulillah. Segalanya mudah. Allah lancaqkan sungguh perjalanan awak pulang ke tempat asai awak. Awak jangan ketaq lutut ya. cheq dan semua oghang di dunia ni pun akan menyusoi kembali ke tempat asai kami. Rumah asai kediaman kami. Hanya saja waktu yang menentukan segalanya. la nih dah lebih kughang setahun awak meninggaikan dunia ni. Awak membawa semua kenangan bersama teman-teman awak.

Bersama cheq dan jugak keluarga. cheq jadi insaf seketika dan berita menggempaqkan pasai awak tu seolah masih dok terbayang di tubiaq mata. Selama perkenalan kita banyak perkara cheq belajaq daripada awak. soghang yang cool dan relaks, itulah diri awak. Nasihat, ucapan positif, segala teguran daripada awak selama ni cheq pegang dan ingatkan pada diri cheq sendiri.

Bahkan perbuatan baik awak jugak cheq contohi dan cheq amal untuk menempuh hari-hari mendatang. Perkenalan kita tak sia sia. Hanya sat saja Allah izinkan pertemuan antara kita dan ada sebab awatlaa kita dipertemukan. Lagu Relakan Jiwa nyanyian Hazama tu memang meruntun qalbu cheq hingga la nih. Ya. Tak sangka sungguh, bukan? Konon-konon lagu tema antara kita menjadi asbab cheq kena relakan jiwa cheq untuk lepaihkan awak pergi pada akhiaqnya.

Dan hingga la nih cheq tak penah lupakan awak. Doa sentiasa cheq panjatkan untuk diri awak di alam barzakh sana. Semoga tenang dan damai di alam sana, wahai awak. Insan yang penah mai dalam hidup cheq dan penah mewarnai kehidupan cheq serta banyak membantu cheq untuk menjadi tabah dan kuat dalam kehidupan setelah mak pak, keluarga serta memba.

Kadangkala awak jengoi dalam mimpi seolah tau cheq rindukan awak. Semoga roh awak ditempatkan dalam kelompok oghang-oghang yang beriman dan beramal soleh. Terima kasih ataih segalanya awak. Kepada hampa yang membaca ceghita ni, hargailah oghang yang hampa sayang atau oghang yang sayangkan hampa. Waktu tak akan mampu berputaq kembali. Apabila kehilangan depa, baghu kita sedaq.

Hanya tinggai kenangan untuk kita kenang selagi hayat dikandung badan. Jagalah hati, pasai dalam kehidupan ni, tanpa kekuatan yang datang daripada hati, hampa tak akan mampu melalui onak dan duri dalam hidup sepanjang kehidupan hampa. Bahkan cheq jugak sentiasa mengingatkan diri cheq bahawa dalam hidup ni, kita perlu cintakan Allah melebihi segala apa yang ada di dunia ni.

Kadang-kadang, Allah uji hati kita dengan oghang atau benda yang kita sayang. barangkali selama ni kekhilafan diri cheq jualah yang terlalu mencintai manusia hingga Allah ambik lelaki yang cheq sayang. Manusia akan sentiasa diuji hatinya untuk tengok sejauh mana hati dan dirinya cintakan Allah. Awak doakan cheq dari jauh ya. Moga cheq kuat, hati lebih cinta akan Allah dan Rasuloilah sampai bila-bila.

Wallahua lam. Maklumat Penulih Artikel ni ditulis oleh Athirah dan dah bekerja. soghang yang bercita-cita untuk berbakti pada agama bangsa dan negara. Berminat menulih artikel? hampa inginkan supaya hasil penulisan hampa diterbitkan dalam website iluvislam? Klik sini. What do you think? 0 points Upvote Downvote Totai votes: 0 Upvotes: 0 Upvotes percentage: 0.

000000 peratus Downvotes: 0 Downvotes percentage: 0. 000000 peratus Newsletter Inspirasi iluvislam ceghita terkini dari iluvislam. Teruih ke email hampa! function if !window. mc4wp window. mc4wp = listeners: , forms : on: function event, callback window. mc4wp. listeners.

push event : event, callback: callback ; ; Email address: Don t worry, we don t spam


Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya

Relakan Jiwa Dengan Pemergian Adik Bongsunya




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme