cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Rebusan Serai Dan Kurma Baik Untuk Cegah Urat Tersumbat


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-12-14 20:52:01
Kategori Berita | Sumber asal : Link


konfem hampa semua kenai dengan buah kurma kan, walaupun bukan dalam bulan puasa pun masih dok boleh didapati tang mana-mana pasaraya. Dari budak kecik sampailah ke oghang tua semua menggemari buah kurma ni. Buah kurma bukan saja manih dan sedap, ia jugak terkandung 1001 manfaat dan khasiat yang baguih untuk badan. Antaranya ialah;

1. Mengelakkan Sembelit kalau mengalami sembelit, hampa disarankan untuk merendam semalaman beberapa biji buah kurma dalam ayaq suam. Minum ayaq rendaman hat sama dok habaq tadi pada waktu pagi elok-elok ja mangkit dari tidoq. Ia akan buat sistem pencernaan hampa berfungsi dengan baik.

2. Mengawai Berat Badan Untuk mengelakkan lemak berlebihan dalam badan, hampa hanya perlu makan buah kurma semasa perut kosong dahulu. Sebaiknya pada waktu pagi. Ia akan buat hampa merasa kenyang dan takdak kolestrol jadi ia sangat baik untuk mengawai berat badan.

3. Imbangkan Kadaq Kolestrol Buah kurma yang hampa makan tadi akan membantu membersihkan saluran darah dan menghalang daripada pembentukan darah beku berlaku. Ia sangat baguih untuk mengawai dan mengimbangkan paraih kolestrol dalam badan hampa.

4. Kuatkan Jantung Minum ayaq rendaman buah kurma yang direndam semalaman. Pastikan bijinya jangan ditauk. Selepaih minum aiaqnya, makan sekali buah kurma yang telah direndam. Ia akan membantu menguatkan jantung hampa.

5. Mengawai Tekanan Darah Kepada yang menghidap tekanan darah tinggi hipertensi perlu banyakkan makan buah kurma. ni pasai ia sangat kaya dengan kandungan potasium dan takdak langsung sodium di dalamnya.

6. Mencegah Strok Kandungan potasium yang tinggi didalam kurma adalah bahan mineral semulajadi yang pentin untuk membaik pulih semula sistem saraf dan mampu menghalang serangan strok.

7. Merawat Urat Tersumbat Rebuihkan 5 batang serai dengan 7 biji buah kurma bersama 3 gelaih ayaq putih. Didihkan sehingga ayaq kerin menjadi 1/3 atau segelaih. Biaqkan sejuk kemudian minum. kalau diamalkan selului ia akan membantu merawat urat yang tersumbat. Semoga Bermanfaat. Selamat cuba try test try test! utaranews. com


Rebusan Serai Dan Kurma Baik Untuk Cegah Urat Tersumbat
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme