cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Pesan Perokok Berantai Kanak Kanak


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-09-19 02:12:01
Kategori Berita | Sumber asal : Link


DI sebuah ladang di sebuah perkampungan kecik di Teluk Kemang Sungai Lilin, Sumatera Selatan, soghang budak lelaki berumoq lapan tahun duduk ghenyih bersama ibunya. Di sebalik senyumannya tu, sapadia sangka reputasi dan kehidupan lepaih budak lelaki ni begitu dahsyat apabila terpaksa menjalani proses pemulihan yang tak penah dilalui kebanya memba seusianya.

Enam tahun lepaih, Aldi Suganda, jugak dikenali sebagai Aldi Rizal, bukan saja femes sebagai soghang perokok tegaq kanak-kanak, malah dia jugak tak boleh beghenti merokok, dengan menghisap beberapa kotak rokok hari-hari. payah untuk cheq beghenti, katanya. kalau cheq tak merokok, mulut cheq ghasa masam dan kepala cheq penin. la la nih cheq gembira, ghasa lebih bersemangat dan badan cheq lebih segaq, katanya.

Dia mencetuihkan sensasi globai apabila menjadi perokok berantai kanak-kanak dengan klip video dia menghisap berbatang-batang rokok tanpa henti tulaq dan ditonton berjuta-juta kali oleh penduduk seluruh dunia. Mengimbaih situasi lepaih, ibunya, Diana bagitau anaknya tu akan marah dan naik angin kalau keinginannya untuk merokok dihalang atau kalau dia takmau memberikan wang kepadanya.

Dia akan mula menghantukkan kepalanya ke dindin, dia macam oghang gila, menyakiti dirinya kalau tak mendapat rokok, katanya. Diana masih dok ingat lagi lagu mana oghang sekelilin melihatnya sebagai ibu yang tak baik dan selului mempersoaikan tentang pasai kemahiran keibubapaannya. cheq ibu yang lemah, dia sentiasa mengugut cheq kalau cheq tak memberi wang kepadanya .

cheq ketaq lutut dia akan meninggai dunia. Aldi adalah anak bongsu daripada tiga adik beradik lelaki hasil perkongsian hidup Diana dan suaminya, yang tak mau dinamakan. Aldi berbeza dengan kanak-kanak lain apabila menjadi satu-satunya kanak-kanak yang menghisap rokok dalam kuantiti yang sangat banyak berbandin kanak-kanak lain di seluruh pulau di Indonesia, yang mana lebih 267,000 kanak-kanak agak-agak lebih kurang menggunakan produk tembakau hari-hari.

Diana percaya Aldi mula ketagih disebabkan tekanan dan kehidupan yang terdedah kepada perokok. Aldi akan dibawak ke pasaq hari-hari untuk menemaninya menjuai sayur-sayuran yang ditanam dan dia percaya pekerja di sana telah mengajaq anaknya merokok. Selain tu Aldi jugak dengan mudah boleh mendapatkan rokok yang dijuai di pasaran, katanya. Di kebanya rantau di dunia, ni barangkali hanya dilihat sebagai satu alasan dan tak realistik, tapi tak di Indonesia.

Negara ni mempunyai peratusan tertinggi perokok lelaki di seluruh dunia dan antara negara dengan kadaq perokok remaja dan kanak-kanak tertinggi di dunia, didorong oleh kurangnya kawalan ke ataih iklan, jualan santai dan harganya yang rendah. Bagaimanapun, Aldi la nih adalah soghang anak muda yang sihat dan cemerlang di sekolah. tapi untuk sampai ke tahap ni, dia ambik masa beberapa tahun untuk menjalani sesi pemulihan bersama psikologi kanak-kanak femes negara yang merupakan Pengerusi Suruhanjaya Kebangsaan untuk Perlindungan Kanak-kanak Dr.

Seto Mulyadi. Selepaih menjalani pemulihan, keinginannya terhadap tembakau berakhiaq. Di awai proses pemulihannya, Aldi mula makan dalam kuantiti yang banyak seolah-olah satu balaih dendam , dan akhiaqnya menjadi topui. tapi pemulihan peringkat kedua mampu mengatasi keinginannya untuk makan berlebihan, buat anak muda ni kembali sihat dan mampu duduk di sebelah ibunya hari ni.

Mulyadi percaya satu manfaat bekerja dengan kanak-kanak yang mempunyai masalah ketagihan adalah ketangkasan otak depa. Dalam keh Aldi, usianya dan kecerdasan membolehkan dirinya bertindak balaih dengan cepat terhadap rawatannya. Mulyadi mengganggu Aldi yang berumoq 8 tahun dengan menyuruhnya berlari, mendaki dan bermain sambey perlahan-lahan mengurangkan jumlah rokok yang diambilnya hari-hari.

tapi rawatannya insentif tu memerlukan Aldi pergi ke Jakarta selama beberapa bulan untuk bersama dengan Mulyadi. Dia baghu berumoq 3 tahun dan merokok empat pek rokok sehari, kata Mulyadi. cheq yakin pasai dia masih dok muda. Secara psikologi, sebagai soghang kanak-kanak, dia sangat fleksibel dan mudah disembuhkan. Dan, apa yang difikiaqkan pakaq tu betoi.

cheq tak mau merokok lagi, cheq tak mau sakit, kata Aldi, yang la nih mau membantu kanak-kanak lain menjalani pemulihan yang sama. Tolong jangan merokok, jangan sesekali mencubanya, payah untuk beghenti, katanya


Pesan Perokok Berantai Kanak Kanak
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme