cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Perkara Yang Perlu Hampa Tau Pasai Sun Protection


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-10-12 14:36:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


Apabila kita membeli mana-mana kosmetik untuk penggunaan pada wajah macam foundation, pastinya tertera perkataan With SPF pada hadapan produknya. Ada sesetengah oghang tengok, semakin tinggi nilai SPF, semakin baguih untuk kulit. Jadi sejauh mana kebenarannya dan lagu mana fungsi sebenaq SPF ni untuk melindungi kulit kita daripada cahaya matahari?Berdasaqkan kajian yang dijalankan pada Julai 2015 oleh Journai of The American Academy of Dermatology, depa mendapati melalui hasil kajian survey hanya seramai 14.

3 peratus lelaki dan 29. 9 peratus pompuan yang mengamalkan penggunaan sun protection secara konsisten hari-hari. Selebihnya tak menggunakan sun protection. tengok kepada hasil kajian ni, para ahli dermatologi menegaihkan depa bimbang pasai hakikatnya dengan menggunakan sun protection dah mampu mengurangkan risiko kanser kulit. Sebelum tu, adakah hampa tau apa tu SPF? SPF atau Sun Protection Factoq merupakan satu ukuran untuk menentukan sejauhmana sesuatu sun protection tu dapat melindungi kulit hampa daripada sinaran UV matahari.

Sinaran UV matahari pulak terbahagi kepada dua iaitu UVA UVB. Kedua-duanya adalah sinaran yang boleh mengakibatkan kulit menjadi terbakaq, kusam, kerosakan tisu dan sel kulit yang akhiaqnya boleh membawa kepada kanser kulit kelak. Disini, ada beberapa perkara pentin yang hampa perlu tau dan ambik berat pasai SPFAnda perlu memilih SPF 30 dan keatasPrinsip utama dalam pemilihan SPF adalah lebih kurang hampa memilih SPF 30 dan keataih.

SPF 30 menghalang lebih kurang 97 peratus sinaran UV manakala SPF 15 menghalang hanya 93 peratus. Namun kalau hampa dok ada di tepi pantai, atau kawasan yang diketahui panaih macam di India SPF 50 amat membantu pasai menghalang lebih 98 peratus sinar matahari UV kepada kulit hampa. Untuk perlindungan menyeluruh, cari label Broad Spectrum tak semua sun protection dapat memberikan perlindungan yang menyeluruh kepada kulit kita.

Disebabkan tu, pakaq dermatologi turut menyarankan pengguna untuk mencari produk dengan label Broad Spectrum . Dengan adanya Broad Spectrum , kulit akan terlindung daripada sinaran UVA dan UVB matahari. walaupun kulit hampa gelap, tetap perlukan perlindungan! Jangan jadikan alasan warna kulit untuk hampa tak menggunakan perlindungan sun protection dengan SPF! Perlindungan sun protection ber-SPF tetap diperlukan pasai melanin yang ada pada kulit tak dapat melindungi kulit secara menyeluruh.

Malahan, melanin jugak sifatnya adalah sangat sensitif pada haba, boleh jadi tanpa perlindungan yang sewajaqnya melanin akan terhasil dengan sangat cepat dan membahayakan kesihatan kita. SPF 2-4 adalah tak mencukupi! Ada jugak produk kosmetik yang meletakkan SPF hanya sebagai syarat untuk pemasaran produk depa. Hakikatnya SPF 2-4 tak langsung memberikan manfaat dalam melindungi kulit.

Periksa dahulu berapakah SPF yang diletakkan. Barulah hampa beli. kalau SPF sangat rendah, ia macam takdak manfaat!takdak sunscreen yang bersifat water proof dan sweat proof Selain tu, terdapat jugak trick pemasaran yang kata sun protection dengan SPF depa adalah bersifat kalih ayaq dan kalih peluh. Jangan tertipu! Sun protection ber-SPF sebenaqnya adalah bersifat water resistant dan apa yang perlu ditekankan adalah lagu mana ia melindungi kulit hampa kalau hampa dok ada dalam ayaq macam masa berenang mahupun di pantai.

Gunakan sunscreen setiap 2 jam! Macam tak percaya kan? Tapi itulah hakikatnya! Malahan melalui piawaian pakaq dermatologi, tak ada sebarang sun protection yang dapat melindungi kulit wajah lebih dari tempoh 2 jam. Maka setiap 2 jam, kita perlu gunakan sun protection semula!Jauhkan bayi bawah 6 bulan daripada matahariIngat ya ibu-ibu, jangan sesekali gunakan sun protection pada bayi bawah 6 bulan pasai kulit bayi adalah sangat sensitif dan berbeza dengan kulit oghang dewasa.

Malahan, kanak-kanak di bawah umoq 3 tahun jugak tak berapa disarankan untuk gunakan sun protection akibat daripada kekuatan bahan aktif didalamnya. depa memerlukan perlindungan jasad daripada cahaya matahari macam memakai topi mahupun pakaian yang menutup kulit depa secara keseluruhan. Atau, kurangkan depa dari terdedah daripada cahaya panaih matahari terik.

tak semua sun protection sama, adakala ia toksik! Apabila hampa memilih untuk membeli sun protection, pastikan hampa elak daripada membeli produk yang mengandungi bahan macam oxybenzone dan retinyl palmitate pasai kedua-dua bahan ni boleh memasuki saluran darah dan menjadikan kulit alergik macam ruam dan iritasi. Pakara dermatologi menyarankan untuk mencari sun protection dengan bahan zinc oxide dan titanium dioxide sebagai bahan aktif.

Jadi, dengan keadaan cuaca Malaysia yang panaih dan terik ni, amatlah disarankan untuk kita semua menggunakan sunscreen sebagai salah satu langkah pencegahan awai daripada kanser kulit. Sinaran UV matahari pada hari ni dikategorikan sebagai merbahaya pasai lapisan ozon bumi telah terbuka luas dan mendatangkan banyak kemudaratan. Jangan abaikan penggunaan sunscreen terutama kalau hampa ke pantai mahupun berjemoq lama di bawah matahari!Filed Under: cun, Kesihatan, Tips Tagged With: kecantikan, tips adsbygoogle = window.

adsbygoogle . push ;Reader InteractionsLeave a Reply Cancel replyYour email address will not be published. CommentName Email Website Primary SidebarSearch the site . . . Recent Posts Perkara Yang Perlu hampa tau pasai Sun Protection Hidup Berbekaikan RM3 Sehari Selama Sebulan, Pemuda ni Buktikan Dia Mampu Berjaya 8 Fakta pasai Sephora ni Yang barangkali ghamai Kaki Mekap Tak tau Berakhiaqnya Zaman Kegemilangan Seagate Di Malaysia Dan Punca Kemerosotan Yang Berlaku Menarik Smart Crossin .

. Laluan Pejalan Kaki LED Bagi Mengurangkan Kecelakaan Jalan ghaya Video ArchivesOctober 2017September 2017August 2017July 2017June 2017May 2017April 2017March 2017February 2017January 2017December 2016November 2016October 2016September 2016August 2016July 2016June 2016May 2016April 2016March 2016February 2016January 2016December 2015November 2015October 2015September 2015August 2015July 2015June 2015May 2015April 2015March 2015February 2015January 2015December 2014November 2014October 2014September 2014August 2014July 2014June 2014May 2014April 2014March 2014February 2014January 2014December 2013November 2013October 2013September 2013August 2013July 2013June 2013May 2013April 2013March 2013February 2013January 2013December 2012November 2012October 2012September 2012August 2012July 2012June 2012May 2012April 2012March 2012February 2012January 2012December 2011October 2011May 2011April 2011March 2011February 2011January 2011December 2010November 2010October 2010September 2010August 2010July 2010June 2010May 2010March 2010February 2010January 2010 Footervaq wau = wau ; wau.

push small , 6hwx2pesuu0s , 7ua ; function vaq s=document. createElement script ; s. async=true; s. src= //widgets. amung. amerika/small. js ; document. getElementsByTagName head 0 . appendChild s ; ; adsbygoogle = window. adsbygoogle . push ; var googletag = googletag ; googletag. cmd = googletag. cmd ; googletag.

cmd. push function googletag. defineSlot /16069941/amazingnara-mediumrect , 300, 250 , div-gpt-ad-1493016369189-0 . addService googletag. pubads ; googletag. pubads . enableSingleRequest ; googletag. pubads . collapseEmptyDivs ; googletag. enableServices ; ; googletag. cmd. push function googletag. display div-gpt-ad-1493016369189-0 ; ; Entri Terkini Perkara Yang Perlu hampa tau pasai Sun Protection Hidup Berbekaikan RM3 Sehari Selama Sebulan, Pemuda ni Buktikan Dia Mampu Berjaya 8 Fakta pasai Sephora ni Yang barangkali ghamai Kaki Mekap Tak tau Berakhiaqnya Zaman Kegemilangan Seagate Di Malaysia Dan Punca Kemerosotan Yang Berlaku


Perkara Yang Perlu Hampa Tau Pasai Sun Protection

Perkara Yang Perlu Hampa Tau Pasai Sun Protection

Perkara Yang Perlu Hampa Tau Pasai Sun Protection

Perkara Yang Perlu Hampa Tau Pasai Sun Protection

Perkara Yang Perlu Hampa Tau Pasai Sun Protection

Perkara Yang Perlu Hampa Tau Pasai Sun Protection




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme