cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Pergerakan Badan Kita Mempengaruhi Komunikasi Dengan Oghang Lain Inilah Bahasa Badan Kita Patut Tau


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-06-18 16:16:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


penah terpikiaq apa yang bermain di minda oghang lain? Dapat membaca bahasa badan oghang lain akan memberi pandangan yang sangat berharga. walaupun komunikasi yang baguih berupakan perkara yang pentin dalam sebarang perhubungan, tapi ia tak menghalang kita untuk kata sesuatu di antara satu sama lain. Komunikasi bukan verbai boleh memberikan banyak perkara macam perkataan. Kadang-kadang komunikasi bukan verbai adalah lebih tepat. Berikut bahasa badan yang kita patut perhatikan;

1. MataMata mampu memberi gambaran apa yang sedang seseoghang tu rasai. Hubungan mata / kontak mata - Adakah oghang tu boleh tengok mata hampa dengan selesa atau memandang mata hampa dengan tepat semasa bercakap? Menahan pandangan hampa dengan terlalu lama boleh memberi maksud oghang tu berbohong dengan kamu. Manakala melarikan kontak mata menunjukkan dia sedang gemuruh atau melindungi sesuatu. Kelip mata - oghang akan cenderung untuk mengelip mata berulang kali kalau depa berasa penin pala atau tak selesa. Arah pandangan mata - apabila seseoghang tengok ke sebelah kiri, ia selalunya menunjukkan dia cuba try test mengingat sesuatu. Pandangan ke arah kanan selalumua menunjukkan dia lebih berfikiran genius dan cuba try test menundukkan kamu. Pandangan turun ke bawah menunjukkan ghasa bersalah atau isyarat mengalah, dan oghang tu tak mau memandang muka kita ataih sebab-sebab tertentu.

2. MulutMulut boleh habaq lebih dari perkataan. Ada beberapa perkara kita boleh perhatikan. menokak bibiaq - petanda seseoghang tu sedang merasa penin pala, gementaq atau bimbang. Menutup atau melindungi mulut - Kita barangkali akan menutup mulut kita dengan tangan atau kain untuk melindungi reaksi emosionai, macam ghasa tergempaq atau kita sedang tersengih. Senyuman asli LWN senyuman muhung - senyuman yang asli akan melibatkan keseluruhan muka, terutamanya kedutan pada sekelilin mata. ghenyih yang idpaksa selalunya hanya melibatkan otot disekelilin mulut dan bahagian muka yang lain tak berubah. kalau kamu ingin tengok samada seseoghang tu sedang ghenyih ikhlaih atau tak, lihatlah samada mata depa ghenyih jugak atau tak.

3. KepalaKepala mengandungi otak kita dan majoriti saraf-saraf deria, jadi pergerakan kepala boleh habaq reaksi seseoghang berdasaqkan apa yang depa ghasa. Kepala ke ataih dan menunjuk ke hadapan - oghang tu sedang menumpukan perhatian dan mendengaq kamu dengan attitude yang positif. depa barangkali mengangguk dan dan meniru ekspresi kamu seakan mengikut perbualan kamu. Kepala menyenget ke sebelah tepi -- Menunjukkan oghang tu berminat dengan apa yang kamu katakan dan sedang mempertimbangkannya. Ia jugak isyarat percaya pasai dia mendedahkan lehernya. Kepala menunduk ke bawah -- Menunjukkan seseoghang tu sedang menolak atau tak menerima apa yang digembaq-gemboq kepada depa. Ia jugak tanda malu atau kekalahan. Menggaru leher -- barangkali bermaksud dia tak percaya dengan apa yang ghamai dok kata kepadanya.

4. Kaki dan LenganSilang kaki atau silang tangan selului digambaqkan seseoghang tu merasa sedang melindungi diri atau bersifat tertutup. tengok beberapa lagi isyarat badanMemegang erat tangan di belakang badan - kalau seseoghang tu memegang erat tapak tangan, ia selului menunjukkan isyarat keyakinan. tapi kebanya kerabat raja dikenali dengan postoq begini. kalau salah satu tangan memegang lengan tangan satu lagi, ni barangkali menunjukkan dia merasa marah atau tak mudah. Jari bersilang ghapat di depan badan - Potensi isyarat kepada kekecewaan dan sedang menahan kelakuan yang tak berapa nak elok. Mengetuk jari atau tapak kaki mengetuk dengan laju - boleh menunjukkan dia sebenaqnya tak sabaq, cemuih atau ghasa terganggu. bedighi dengan tangan di peha - oghang tu meghasakan depa sedang dikawai. Ia jugak menunjukkan ghasa aggresive.

5. Badan dan postoq badanPostoq selului boleh dikaitkan dengan pergerakan lengan dan kaki. Contohnya postoq tertutup dengan lengan disilang didada menunjukkan kehendak untuk melindungi diri sendiri. Ada beberapa lagi postoq badan yang menunjukkan isyarat tertentu. Duduk tegak - menunjukkan seseoghang tu sedan tumpu dan menumpukan perhatian dengan apa yang didengari. Ia jugak isyarat yang baguih dan menunjukkan keyakinan dan kepercayaan. Membongkok kehadapan - barangkali menunjukkan seseoghang tu tak ingin mempunyai sebarang hubungan dengan oghang lain. depa barangkali cemuih, tak suka berkawan atau barangkali bermusuhan. Bersandaq - Apabila seseoran tu bersandaq pada dindin atau objek lain, ia menunjukkan dia relaks, tenang dan terbuka pasai dia meletakkan dirinya di posisi yang terdedah.


Pergerakan Badan Kita Mempengaruhi Komunikasi Dengan Oghang Lain Inilah Bahasa Badan Kita Patut Tau

Pergerakan Badan Kita Mempengaruhi Komunikasi Dengan Oghang Lain Inilah Bahasa Badan Kita Patut Tau

Pergerakan Badan Kita Mempengaruhi Komunikasi Dengan Oghang Lain Inilah Bahasa Badan Kita Patut Tau

Pergerakan Badan Kita Mempengaruhi Komunikasi Dengan Oghang Lain Inilah Bahasa Badan Kita Patut Tau

Pergerakan Badan Kita Mempengaruhi Komunikasi Dengan Oghang Lain Inilah Bahasa Badan Kita Patut Tau

Pergerakan Badan Kita Mempengaruhi Komunikasi Dengan Oghang Lain Inilah Bahasa Badan Kita Patut Tau
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme