cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Pembedahan Selului Lambat Walaupun Kecemasan Ni Sebab Yang Hampa Semua Kena Paham


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-07-18 12:12:01
Kategori Hiburan | Sumber asal : Link


Gambaq Hiasan Carian GoogleKENAPA PEMBEDAHAN hampa LAMBAT DIBUAT walaupun KECEMASAN?Apalah doktoq ni, kata emergency, emergency apakebendanya sampai puasa 10 jam tak panggey-panggey lagi ni!Hospitai kerajaan memang macam ni la, lembab!TAHUKAH hampa?

1. Bilik bedah kecemasan berjalan tanpa henti 24 jam hari-hari?

2. Bilik bedah ni buat semua pembedahan dari setiap jabatan yang ada di hospitai.

3. lebih kughang semua hospitai mempunyai 1 bilik bedah kecemasan yang berjalan berterusan 24 jam 1 lagi bilik bedah bersama staff yang standby sekiranya berlaku kecemasan kedua yang melibatkan nyawa pesakit biasanya pembedahan C-section/bersalin .

4. Bilik bedah kecemasan ni buat semua pembedahan kecemasan dari semua jabatan. Kami terpaksa dok tunggu giliran bagi membuat keh kami penantian Jabatan Ortopedik adalah palin menyeksakan, hampa boleh tau selepaih selesai baca post cheq ni

5. Hospitai kola Lumpoq mempunyai bilik bedah kecemasan Trauma yang KHUSUS bagi membuat keh-keh Ortopedik, yang berjalan 24 jam pasai terlalu banyak keh kemalangan kepatahan di Lembah Klang. walaupun bilik bedah berjalan 24 jam tanpa henti, sesetengah keh memang akan lambat dipanggey. hampa nak tau awat operation hampa lambat dibuat di hospitai kerajaan? Berikut cheq senaraikan antara sebab-sebabnya:

1. keh memang terlalu banyak

2. keh pembedahan dilaku mengikut priority yang mana lebih membahayakan nyawa pesakit dire emergency dalam keh ni, jabatan cheq iaitu Ortopedik lah yang palin tak membahayakan nyawa, sebab itulah operation di wad Ortopedik lambat dibuat.

3. keh hampa masih dok belum stabil untuk dibedah-ujian darah tak normal, jantung bermasalah dan sebagainya. kalau dibedah jugak, hampa barangkali tak keluaq dari bilik bedah dengan bernyawa.

4. takdak consent/keizinan pembedahanJika diikutkan priority, keh-keh KECEMASAN pun ada level kecemasan yang berbeza jugak. cheq senaraikan antara contoh pembedahan yang kerap dok tunggu giliran di bilik bedah kecemasan hospitai. PEMBEDAHAN DIRE EMERGENCY Tahap Kritikal : kalau tak dibuat segera, boleh membahayakan nyawa pesakit.

1. Pembedahan Caeserian section ibu bersalin : Jabatan Sakit Puan

2. Pembedahan pendarahan kepala intra cranial bleeding : Jabatan Pembedahan

3. Pembedahan pendarahan dalam abdomen pendarahan usus, hati, limpa : Jabatan Pembedahan

4. Pelvic fracture dengan pendarahan dalaman Ortopedik

5. Pesakit Sepsih ada jangkitan kuman yang telah masuk ke peredaran darah merosakkan organ dalam pesakit . Biasanya sebab oghang kita ni selului datang lambat ke hospitai sebab suka sangat makan supplemen dan cuba try test perubatan traditional/alternatif. Pastu datang hospitai dah nazak dan push kami pulak supaya cepat. . . ntah apa-apa. . . PEMBEDAHAN KECEMASAN Tahap Sederhana : tak membahayakan Nyawa pesakit dalam masa terdekat tapi boleh jadi punca morbiditi pesakit kalau lambat dibuat.

1. Compartment Syndrome Ortopedik

2. Perforated appenditis

3. Open long bone fracture Ortopedik

4. Acute appendicitis Pembedahan

5. Necrotisin fasciitis Ortopedik

6. Luka kencin manih, gangrene TANPA SepsisPEMBEDAHAN KECEMASAN Tahap Rendah : Palin tak membahawakan nyawa pesakit.

1. Infected wound Ortopedik/Pembedahan

2. Diabetic foot ulcer Ortopedik

3. Abscess/Carbuncle Pembedahan/Ortopedik/Sakit Puan cheq sendiri meghajok, marah dan frust melihatkan keh-keh Ortopedik yang dok tunggu untuk dipanggey. cheq akan sentiasa mintak doktoq cheq untuk maklumkan kepada pesakit pasai sebab kelewatan dan dokumenkan penjelasan hat sama dok habaq tadi. kalau hampa tengok pembahagian kumpulan di ataih, kondisi Ortopedik adalah antara yang palin tak CEMAS ATAU MEMBAHAYAKAN NYAWA dalam SENARAI keh KECEMASAN. Apa yang hampa boleh buat:

1. kalau hampa lapaq atau dahaga, hampa boleh panggey doktoq atau jururawat yang bertugaih. Doktoq akan memeriksa dengan bilik bedah dan kalau kebarangkalian untuk keh hampa dipanggey adalah kecik atau berisiko untuk lambat lagi, kami biasanya akan benaqkan hampa makan dahulu berpuasa kembali selepaih tu. Cuma hampa kena ingat, kalau hampa makan/minum, hampa terpaksa berpuasa semula lebih kurang 6 jam sebelum keh hampa boleh dibuat. ni adalah bagi memastikan perut hampa kembali kosong bagi mengelakkan risiko tersedak aspiration yang boleh membawa meninggai dunia.

2. Berdoalah banyak-banyak semuga tak banyak keh kecemasan yang tersenarai pada hari hampa perlu dibedah hat sama dok habaq tadi.

3. kalau ada insuran, peguam atau kemampuan kewangan, secara peribadi, cheq sarankan ke hospitai swasta. hampa boleh mempercepatkan proses rawatan ke ataih diri hampa sendiri mempercepatkan rawatan pesakit lain yang kughang berkemampuan di hospitai kerajaan ni dengan cara off-loadin kami. hampa tak perlu komplen pasai kami bukan saja-saja melambatkan pembedahan hampa. Malah kami komited bagi buat pembedahan hampa secepat sesempurna barangkali. Komplen hampa akan sebenaqnya hanya menambahkan beban yang kami terpaksa buat surat tunjuk sebab, penjelasan, mesyuarat enquiry dan sebagainya dan pastinya akan mengecewakan kami dengan sistem yang ada la la nih. hampa jugak tak perlu gunakan kabel politik atau Ahli Lembaga Pelawat ALP untuk push kami. Ia akan jadi punca kami lebih meluat kepada hampa. Kami tau gheja kami. kalau hampa menggunakan kabel politik sebenaqnya hampa takmau mengaku hak oghang lain yang sepatutnya dibuat terlebih dahulu. Insan marhaen yang dinafikan hak depa semata-mata pasai takdak kabel politik. Adakalanya, kami sendiri pun sampai berkelai pasai memperjuangkan pesakit-pesakit untuk mempercepatkan pembedahan hampa. Sesama doktoq bedah, doktoq bedah-bius, bius-perubatan, pembedahan-perubatan dan sebagainya. Kami memperjuangkan kemaslahatan pesakit-pesakit kami. hampa!hampa janganlah marahkan kami atau pihak hospitai. kalau hampa frust dan marah sekiranya pembedahan lambat, cheq sebagai Pakaq Ortopedik dan doktor-doktoq cheq pun sama. cheq pun marah. cheq pun frust. cheq pun upset bila keh kami lambat dipanggey ke bilik bedah. Kami sedaya upaya membantu hampa. Semoga hampa lebih memahami selepaih ni. Sumber FB Dr Mahyuddin Mohamed


Pembedahan Selului Lambat Walaupun Kecemasan Ni Sebab Yang Hampa Semua Kena Paham




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme