cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Payah Untuk Mengawai Emosi Masa Berpuasa Ni 7 Tips Untuk Mengawai Emosi Hampa


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-06-12 22:02:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


Di bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ni, kita beribadah dan menjalankan rukun islam yang ke 3 iaitu berpuasa selama sebulan di bulan Ramadhan, berpuasa bukan sekadaq menahan diri dari lapaq dan dahaga bahkan merangkumi banyak aspek yang berkenaan dengan SABAR , kebanyakkan dari kita yang terjerat dengan rutin harian yang agak menekan emosi. Kesesakan lepaih lintaih, tanggungjawab gheja dan sebagainya sentiasa menjadi ujian yang menuntut kesabaran diri. Berikut 7 tips ataupun cara mengawai emosi semuga hakikat puasa dapat dijalankan dengan baik dan betoi.

1. BertafakurSaloqkan emosi dengan bertafakoq ringan yang dapat membuat tumpuan tertuju pada niat hampa untuk berpuasa. Tafakoq sedaq diri adalah suatu upaya pengendalian diri untuk dapat menghindari segala sesuatu yang berpotensi membuat hampa buat hal-hai yang dapat disesali kemudian, termasuk buat dosa. hampa dituntut untuk selului menjaga perilaku selama sedang berpuasa.

2. Tarik napaih untuk menenangkan pikiranTarik napaih dalam selama beberapa kali untuk mengatoq emosi, kemudian alihkan pikiran dengan membayangkan sesuatu yang menyenangkan semuga boleh membuat emosi hampa teralih. Ingatlah akan niat dan tekad hampa berpuasa semuga dapat mengendalikan diri dari hawa nafsu dan emosi.

3. Pandai mengatoq waktuDi bulan puasa, kesibukan kebanya pompuan makin bertambah. Di sampin mempersiapkan juadah sahoq dan berbuka puasa untuk keluarga, depa haruih pulak mula dok pikiaq persiapan di hari ghaya. Kegiatan yang padat ni boleh mencetuihkan pergolakan emosi. Buatlah skala keutamaan apa yang haruih dipersiapkan hari-hari, mingguan dan hingga hari lebaran semuga pekerjaan dan aktiviti yang dilaku tak mengganggu emosi hampa.

4. Laku peregangan tubuh semuga tak cepat penatSalah satu cara meregangkan otot adalah dengan regangan sendi dari kepala sampai ke kaki, semuga arteri otak terbuka dan oksigen akan dapat lebih bebaih memasuki otak melalui pembuluh darah. Peregangan otot dapat meningkatkan tenaga dan meningkatkan tumpuan masa berpuasa.

5. Mendengaqkan muzik/alunan ayat suci Al-QuranKebisingan dan emosi lingkungan sekitaq keghap dok dengaq dapat memengaruhi mood hampa jugak. Berpuasa membuat hampa haruih menahan emosi dan salah satu cara torrrbaek adalah dengan mendengaqkan musik keagamaan, ayat suci Al Quran atau lagu kegemaran yang dapat menenangkan jiwa hampa.

6. Hindari pencetuih masalahSalah satu penyebab timboinya emosi adalah prasangka buruk terhadap oghang lain. Oleh karenanya ubahlah cara hampa berpikiaq semuga sentiasa berpikiaq positif kepada siapapun termasuk kepada oghang yang serin menjadi pencetuih tak berapa nak elok emosi di hati hampa.

7. Bersikap diamKetika beremosi dan marah, seseoghang cenderung mengeluaqkan ucapan yang tak terkawai. Oleh sebab tu, sebaiknya ubah cara hampa menghadapi kekesalan dengan bersikap diam, semuga tak mengeluaqkan pertuturan yang tak baik apalagi saat sedang berpuasa. Berdoalah kepada Tuhan untuk menenangkan fikiran. Perlu diingat, emosi tu memenatkankan dan membuat badan menjadi kughang sihat. Jadi bersabaqlah masa hampa sedang berpuasa. Sedaqlah bahwa hampa bukan oghang yang sempurna dan selului mintak hidayah dari Yang Maha Kuasa.


Payah Untuk Mengawai Emosi Masa Berpuasa Ni 7 Tips Untuk Mengawai Emosi Hampa

Payah Untuk Mengawai Emosi Masa Berpuasa Ni 7 Tips Untuk Mengawai Emosi Hampa

Payah Untuk Mengawai Emosi Masa Berpuasa Ni 7 Tips Untuk Mengawai Emosi Hampa

Payah Untuk Mengawai Emosi Masa Berpuasa Ni 7 Tips Untuk Mengawai Emosi Hampa
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme