cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Pandang Pertama Xiaomi Mi Notebook Pro 15 6 Pesain Macbook Pro Pada Ghega Lebih Rendah


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-09-13 01:32:01
Kategori Ilmiah | Sumber asal : Link


Xiaomi sebelum ni penah mai dengan Mi Notebook, iaitu percubaan pertama Xiaomi dalam pasaran komputer riba. Ia dibina untuk bersain dengan peranti MacBook dan MacBook ayaq daripada Apple, dengan menawaqkan binaan yang ringan, spesifikasi lebih pantaih, dengan penawaran ghega yang lebih rendah. Untuk percubaan pertama, depa dilihat ingin memfokuihkan kepada pengguna umum terlebih dahulu, yang rata-ratanya mahukan sebuah komputer yang mudah dibawak dan mempunyai ketahanan bateri yang lama untuk kegunaan harian.

Bagi pengguna yang terdiri daripada golongan profesionai, Xiaomi pada acara pelancaran Xiaomi Mi MIX 2 telah melancaqkan Mi Notebook Pro 15. 6 , yang menawaqkan spesifikasi lebih tinggi untuk kegunaan intensif. Ia didatangkan dengan cip pemprosesan terkini Intel Core generasi ke-lapan, sokongan grafik Nvidia, bersama penggunaan storan berasaihkan PCIe berkelajuan tinggi.

Ia jugak membawakan paparan yang lebih besaq iaitu bersaiz 15. 6-inci, yang tentunya memudahkan golongan-golongan ni menghasilkan tugasan macam suntingan gambaq dan video. Rekaan Xiaomi Mi Notebook Pro telah didatangkan dengan tiga pilihan konfigurasi, iaitu konfigurasi asaih dengan 8GB RAM DDR4 2400MHz, 256GB PCIe SSD, dan cip grafik NVIDIA GeForce MX150 2GB GDDR5 pada ghega sekitaq RM3,854 RMB 5,999 untuk Intel Core i5-8250U dan RM4111 RMB 6399 untuk Intel Core i7-8550U.

Untuk konfigurasi tertinggi pulak, ia menawaqkan spesifikasi yang sama macam di ataih dengan Intel Core i7-8550U, melainkan memorinya ditingkatkan kepada 16GB RAM pada ghega sekitaq RM4497 RMB 6999 . Dari segi rekaan, binaan komputer riba ni banyak ambik inspirasi dari binaan MacBook Pro Touch Baq, terutama dari segi rekaan luaran dan kenipisan peranti ni.

Binaannya diperbuat daripada magnesium aluminum alloy, yang memberikan ketahanan peranti yang sangat kukuh untuk kegunaan harian. Dari segi luarannya jugak, ia masih dok membawakan rekaan macam Mi Notebook terdahulu, dengan rekaan minimal tanpa sebarang perletakkan logo. Xiaomi jugak turut menekankan kepada saluran haba pada peranti ni, yang mana la nih dijana dengan mampu mengeluaqkan lebih 40 peratus haba daripada sistem penyejukan simetri.

Selain tu, peranti ni turut membawakan sokongan pembesaq suagha yang disahkan dengan Harman Infinity, selain memberi penawaran Dolby Atmos untuk pengalamann audio yang lebih imersif. macam namanya, Mi Notebook Pro 15. 6 membawakan paparan 15. 6-inci 16:9 pada resolusi 1920 1080 yang mana turut dilindungi dengan kaca Cornin Gorilla Glass 3. Paparan ni membawakan screen-to-body sekitaq 81.

5 peratus, yang memberikan penglihatan bezel paparan yang lebih nipih. Ia jugak menawaqkan coloq gamut NTSC, selain menawaqkan kadaq keterangan brightness sekitaq 300nit. Sebagai peranti yang menfokuihkan kepada pengguna profesionai, Xiaomi turut menekankan kepada pengalaman masa menaip yang baik, dengan menghadiaqkan kekunci yang lebih lebaq dan lebih selesa ditekan berbandin MacBook Pro.

Ia menawaqkan fungsi backlit pada papan kekunci ni, bagi memudahkan hampa menaip sesuatu masa penggunaan pada waktu gelap. Selain tu, Xiaomi jugak turut menawaqkan fungsi pengimbaih jari pada touchpad, yang mana turut menyokong Windows Hello untuk menyahkunci peranti. Dari segi sambungan, Mi Notebook Pro 15. 6 menawaqkan port sambungan yang begitu menyeluruh berbandin MacBook Pro, macam kehadiran 2 x USB-A 3.

0, 2x USB-C, HDMI, earphone jack 3. 5mm, dan slot kad SD. Untuk sambungan USB-C, hanya satu port saja yang menyokong piawaian penuh data, video, dan pengecasan sementara satu lagi port USB-C hanya menyokong data dan pengecasan. Melengkapkan lagi peranti ni ialah sambungan WiFi AC dengan 2 antena dan Bluetooth 4. 1 untuk sambungan tanpa wayaq yang lebih pantaih.

Dari segi sistem operasi, Mi Notebook Pro 15. 6 telah didatangkan dengan Windows 10 Pro secara terbina, yang membolehkan pengguna menikmati fungsi yang ditujukan oleh penggiat teknologi dan golongan profesionai. Melalui percubaan awai, prestasi boot dan pembukaan aplikasi daripada Windows 10 dilihat sangat pantaih, yang mana sangat dibantu melalui penggunaan storan berasaihkan PCIe.

Dengan kehadiran Windows 10, pengguna jugak dapat menikmati kemaskini baghu sepanjang hayat, yang membolehkan peranti ni memenerima fungsi baghu walaupun digunakan pada jangka masa lama. Xiaomi Mi Notebook Pro 15. 6 turut menyokong fungsi pengecasan pantaih, yang membolehkan komputer riba dicaih sekitaq 50 peratus dalam masa hanya 35 minit. Ia jugak menyediakan alat pengecaih yang la nih 43 peratus lebih kecik, bagi memudahkan hampa membawa peranti ni untuk kegunaan di luara atau masa mengembara.

Dari segi jangka hayat bateri, ia membawakan bateri 60 Wh, yang mana dijangkan akan memberi penggunaan sekitaq 7 jam mengikut jenih kegunaan pengguna. Penutup Xiaomi Mi Notebook Pro 15. 6 dilihat sebagai komputer riba alternatif yang begitu baik, melalui penawaran spesifikasi terkini dengan sokongan port yang sangat menyeluruh. Ia telah mengekaikan beberapa port yang serin digunakan pengguna macam USB-C dan slot kad SD, yang mana amat dititikberatkan untuk content creatoq.

Dengan penawaran cip grafik NVIDIA GeForce MX150 dan cip pemprosesan Intel Core generasi ke-lapan, pengguna dapat menghasilkan sesuatu perkara genius dengan lebih pantaih, dalam satu pakej peranti di bawah 2KG. Selain MacBook Pro, komputer riba ni dilihat bersain dengan beberapa komputer riba utama macam Dell XPS 15 yang mana menyediakan konfigurasi yang lebih fleksibel macam paparan 4K dan penyediaan ruang storan yang lebih tinggi.

Dengan ghega jangkaan bermula RM3,854 untuk konfigurasi asaih dengan Intel Core i5, Mi Notebook Pro 15 adalah sebuah peranti yang cukup baik, dengan penawaran macam rekaan, spesifikasi, dan port sambungan yang cukup seimbang untuk keperluan pengkomputeran yang intensif. Cuma dari segi jualannya di Malaysia masih dok agak samar, yang mana memerlukan hampa membeli secara import untuk mendapatkan peranti ni.Pandang Pertama Xiaomi Mi Notebook Pro 15 6 Pesain Macbook Pro Pada Ghega Lebih Rendah

Pandang Pertama Xiaomi Mi Notebook Pro 15 6 Pesain Macbook Pro Pada Ghega Lebih Rendah

Pandang Pertama Xiaomi Mi Notebook Pro 15 6 Pesain Macbook Pro Pada Ghega Lebih Rendah

Pandang Pertama Xiaomi Mi Notebook Pro 15 6 Pesain Macbook Pro Pada Ghega Lebih Rendah
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme