cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Pakaq Jangka Dunia Bakai Kehabisan Bekalan Coklat Disebabkan Perubahan Cuaca


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2018-01-04 05:52:01
Kategori Berita | Sumber asal : Link


Pakaq menjangkakan bahawa dunia bakai kehabisan bekalan coklat dalam tempoh masa 30 40 tahun lagi disebabkan perubahan cuaca yang jadi punca pokok koko payah untuk tumbuh. Pokok koko ghamai dok kata hanya boleh ditanam dalam kawasan linkungan 20 darjah utara dan selatan Khatulistiwa dengan persekitaran yang menpunyai kelembapan tinggi dan menerima hujan yang banyak.

Menurut amerika Nationai Oceanid and Atmospheric Administration, perubahan cuaca dengan peningkatan suhu sebanyak 2. 1 celcius untuk tempoh 30 tahun akan datang boleh jadi punca berlaku pemanasan globai seteruihnya mengganggu kitaran hidup pokok koko, sekaliguih boleh menjejaihkan industri coklat di seluruh dunia. Dengan kandungan bahan merkuri di dalam tanah semakin meningkat dan jadi punca lebih banyak kandungan ayaq dan kelembapan dalam tanah hilang, pakaq menjangkakan bahawa hujan lebat yang turun di kawasan hat sama dok habaq tadi tak dapat menampung kehilangan hat sama dok habaq tadi.

Ia sekali gus memaksa peladang-peladang tanaman koko untuk beralih ke kawasan yang lebih tinggi misainya ke kawasan lereng bukit ataupun gunung. Keadaan ni dijangka akan menjejaihkan kawasan tanah tinggi yang dijaga dengan baik selama ni untuk pemuliharaan hidupan liaq menjelang tahun 2050. Pihak berkuasa yang berkaitan di negara-negara macam Ivory Cost dan Ghana, dua buah negara pengeluaq utama koko dengan jumlah melebihi separuh daripada pengeluaran dunia, la nih dok ada dalam keadaan dilema sama ada mau mengekaikan pengeluaran bekalan koko atau ambik langkah memelihara ekosistem negara masing-masin.

Tahun lepaih, pakar-pakaq dah pun meramalkan bahawa dunia la nih sedang menuju ke era defisit coklat disebabkan permintaan tinggi dalam kelompok pengguna daripada negara-negara membangun terhadap produk hat sama dok habaq tadi. Menurut kajian, pengguna-pengguna di negara Barat secara purata hanya ambik sebanyak 286 bar coklat setahun, dengan Belgium mencatatkan jumlah palin tinggi.

Untuk menghasilkan 286 bar coklat, pengilang memerlukan sumber koko daripada 10 batang pokok koko untuk menghasilkan serbuk koko dan mentega, dua bahan utama dalam penghasilan coklat. Semenjak tahun 1990, lebih daripada 1 bilion pengguna dari China, India, Indonesia, Brazil dan negara-negara bekaih Soviet mula menunjukkan minat dalam pasaran coklat.

walaupun wujud permintaan secara mendadak, namun bekalan dan penawaran coklat ghamai dok kata semakin berkurang. Menurut Doug Hawkins, soghang penyelidik dari firma Hardman Agribussiness bagitau, selain perubahan cuaca, industri koko jugak menerima ancaman disebabkan cara penanaman yang tak berubah sejak beratuih tahun dahulu. tak macam tanaman lain yang menerima manfaat daripada pelbagai penyelidikan pembangunan teknik penanaman kultivatoq serta pengurusan tanaman yang moden, tanaman koko mengalami nasib yang berbeza apabila 90 peratuih pengeluaran bergantung kepada ladang yang diusahakan pekebun kecik dan teknologi penanaman yang tak berubah.

Semua data menunjukkan bahawa kita akan mengalami defisit koko sehingga 100,000 tan setahun menjelang tahun-tahun yang akan datang, katanya lagi. Sumber siakapkeli


Pakaq Jangka Dunia Bakai Kehabisan Bekalan Coklat Disebabkan Perubahan Cuaca


ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme