cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Oumuamua Sebuah Kenderaan Angkasa Lepaih Yang Mengalami Kegagalan Enjin


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-12-16 02:52:01
Kategori Berita | Sumber asal : Link


Bulan lepaih, komuniti sains seluruh dunia terpesona apabila menyambut ketibaan objek pengembara antara bintang interstellar , Oumuamua yang ghamai dok kata objek pertama dari luaq sistem solaq yang datang melawat Sistem Suria kita. Malah, kehadiran objek hat sama dok habaq tadi jugak berjaya dijejak menggunakan teleskop Pan-STARRS 1 yang terletak di Hawaii.

baghu-baghu ni, depa dikejutkan sekali lagi apabila soghang sainstis mendakwa bahawa Oumuamua bukan sebuah batu angkasa , sebaliknya mendakwa ia barangkali sebuah kenderaan angkasa lepaih yang mengalami kegagalan enjin disebabkan pergerakkan komet hat sama dok habaq tadi dilihat aneh dan tak macam komet-komet yang lain. Dr Jason Wright dari Pennsylvania State University bagitau, ia barangkali sebuah kenderaan peninjau yang dihantaq oleh sebuah tamadun asin untuk menyelidik dan menjelajah ke tamadun lain.

walaupun dakwaan hat sama dok habaq tadi tak dapat disahkan, namun ia dah cukup untuk menggerakkan satu usaha yang diketuai oleh tokoh sains femes dunia, Professoq Stephen Hawkin untuk menyiasat dakwaan hat sama dok habaq tadi. Pasukan yang diketuai beliau bakai menggunakan sebuah alat pengimbaih berteknologi tinggi untuk mencari pengesahan bahawa Oumuamua sebenaqnya adalah sebuah kapai angkasa, bukan komet.

masa ia melintaih Bumi pada kelajuan 137,920 kilometer per jam bulan lepaih, ada sebilangan saintis yang berpendapat Oumuamua bukannya sedang bergerak macam komet-komet yang lain, sebaliknya depa percaya ia sedang jeronoih melalui Sistem Solaq. Dr Wright masa menulih di laman blognya, beliau mendakwa bahawa Oumuamua barangkali menghadapi masalah pasai kalau ia tak bergerak dengan sangat pantaih bagi membolehkannya bergerak melepasi sesuatu galaksi, kupayaan kapai terbang hat sama dok habaq tadi barangkali terjejaih akibat dipengaruhi oleh bintang-bintang berdekatan dan akhiaqnya ia menghadapi masalah lepaih kelihatan seolah-olah macam sebuah komet lain yang berlegaq di cakerawala.

Sebenaqnya, Oumuamua dianggap mempunyai masalah dan sapadia saja yang dok ada di dalam kapai terbang hat sama dok habaq tadi dah takdak kawalan lagi terhadap Oumuamua. Jadi, depa barangkali dah menjangkakan bahawa Oumuamua akan jeronoih. walaupun pendorong kapai terbang hat sama dok habaq tadi rosak, namun ia tak bermakna sistem komunikasi kapai terbang hat sama dok habaq tadi turut rosak , katanya lagi.

Dr Wright jugak mencadangkan bahawa Oumuamua barangkali sebuah kapai terbang angkasa Von Neumann Probe , sebuah konsep kapai angkasa bina-sendiri yang diperkenaikan oleh John Von Neumann untuk mengembara ke sistem solaq yang lain. Penemuan sebegini dapat mencadangkan bahawa objek-objek sebegini sememang banyak di dalam cakerawala dan memberikan kita lebih peluang untuk mengkajinya katanya lagi.

Idea pasai kewujudan tamadun asin bukanlah perkara baghu yang diutarakan oleh Dr Wright. Sebelum ni, ia jugak mendakwa kemerosotan cahaya sebuah bintang dengan kod KIC 8462852, jugak dikenali sebagai Bintang Tabby adalah disebabkan aktivi struktoq mega tamadun asin, Sfera Dyson sebuah konsep tang mana satu struktoq dibina mengelilingi sesuatu bintang untuk menuai semua tenaga yang dilepaihkan oleh bintang hat sama dok habaq tadi.

Konsep struktoq Sfera Dyson Pandangan terkini beliau pasai Oumuamua turut diambik berat oleh komuniti saintis yang menubuhkan sebuah kumpulan dikenali sebagai Breakthrough diketuai oleh Profesoq Stephen Hawkin. depa bakai menggunakan radio teleskop boleh arah terbesaq di dunia terletak di West Virgina untuk mengimbaih Oumuamua selama 10 jam. Dengan mesin berteknologi tinggi hat sama dok habaq tadi, depa akan mengesan isyarat elektromagnetik, lebih lebih lemah berbandin isyarat yang dipancaqkan oleh sebuah telefon bimbit yang tak boleh dihasilkan oleh objek semula jadi di angkasa lepaih.

kalau isyarat hat sama dok habaq tadi berjaya dikesan, ia dapat menjadi bukti bahawa terdapat capoq tangan sumber bukan semula jadi yang berlaku ke ataih Oumuamua. Para penyelidik yang la nih berusaha untuk membina kenderaan angkasa untuk perjalanan jarak jauh mencadangkan bentuk luruih Oumuamua lebih kughang konfem nak semacam bentuk sebuah kenderaan penjelajah antara bintang, pasai bentuk hat sama dok habaq tadi akan meminimakan geseran dan kerosakkan akibat pelanggaran dengan debu-debu angkasa, kata Profesoq Stephen Hawkin.

Satu lagi keanehan yang timboi adalah pergerakkan Oumuamua meninggaikan kesan yang sangat bersih tanpa melepaihkan sebarang debu yang biasa dikesan dalam laluan sesebuah komek yang sedang bergerak. Oleh tu, pakaq mencadangkan bahawa Oumuamua barangkali objek yang sangan padat, barangkali batu tapi boleh jadi jugak ia adalah logam. soghang lagi pakaq astronomi dari Universiti Havard, Profesoq Avi Loeb bagaimanapun mencadangkan komuniti sains ambik langkah lebih berhati-hati kalau berjaya menerima sebarang isyarat dari Oumumua.

Kita perlu mendengaqnya terlebih dahulu dan meneliti dengan sebaik barangkali sebelum membuat sebarang keputusan. Bagaimanapu cheq optimih bahawa sesebuah tamadun yang sangat maju adalah sebuah tamadun yang menghargai keamanan. Malah, kita boleh menjimatkan perbelanjaan berbilion dengan hanya berlajaq dan mengkaji isyarat yang dihantaq. tapi, terdapat jugak kemungkinan bahawa tamadun macam tu mempunyai niat buruk yang barangkali boleh memberi risiko terhadap kewujudan manusia, jadi kita perlu jadi sangat berhati-hati dalam cubaan berkomunikasi dengan depa, katanya.

Sumber siakapkeli


Oumuamua Sebuah Kenderaan Angkasa Lepaih Yang Mengalami Kegagalan Enjin


ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme