cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Organ Khinziaq Untuk Kegunaan Manusia Barangkali Berlaku Seawai 2019


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-08-12 17:22:01
Kategori Ilmiah | Sumber asal : Link


Di Amerika Syarikat saja 22 individu meninggai dunia pasai gagai menemui penderma organ. Masalah ni dah berlarutan berdekad lamanya dan di Malaysia kerajaan buat kempen menderma organ secara meluas. Antara jalan penyelesaian yang sedang dibangunkan ialah menggunakan organ khinziaq sebagai ganti organ manusia. Kami telah menceghitakan tentang pasai teknologi ni pada tahun 2015.

Penggunaan organ khinziaq sebagai analog organ manusia semakin lebih kughang menjadi realiti dengan kejayaan ujian suntingan DNA. Para penyelidik la nih mensasaqkan ujian pemindahan organ sebenaq dilaku seawai 2019. Organ yang menjadi sasaran jangka pendek saintis ialah jantung, hati dan ginjai pasai ia palin diperlukan. Sistem suntingan gen CRISPR Cas9 digunakan bagi menyahaktifkan 25 viruih yang hanya menyerang khinziaq.

Antara masalah penggunaan organ khinziaq ialah bahaya penerima organ boleh kena ambush viruih yang sebelum ni hanya ditemui pada khinziaq. Kejayaan oleh saintis dari eGenesih ni dilihat sebagai sebuah lagi langkah besaq yang akan menyelesaikan masalah kekurangan penderma organ di masa hadapan. awatlaa khinziaq dan bukan haiwan lain? ni soalan yang kerap didengari.

Khinziaq mempunyai saiz organ yang lebih kughang sama dengan manusia. Haiwan mughallazah ni turut membiak dengan amat pantaih. Organ dari khinziaq berumoq hanya empat bulan boleh dituai untuk kegunaan manusia. Langkah seteruihnya ialah tengok kesan jangka panjang menggunakan organ khinziaq yang telah disuntin DNAnya dan penolakan oleh tubuh penerima.

Penggunaan CRISPR Cas9 dipercayai boleh meningkatkan risiko kanser. pasai teknologi ni masih dok baghu, kesan jangka panjang masih dok belum diketahui.


Organ Khinziaq Untuk Kegunaan Manusia Barangkali Berlaku Seawai 2019
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme