cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Ni Sebenaqnya Empat Bahaya Minum Menggunakan Penyedut Minuman Yang Patut Hampa Tau


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-07-27 19:34:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


Sejak dari kecik, kita dah terbiasa minum menggunakan penyedut minuman atau straw. Apatah lagi apabila minuman hat sama dok habaq tadi ditambah ais dan diminum menggunakan straw, nikmat betoi!walaupun penyedut minuman tu memudahkan, tapi tahukah hampa ada bahaya terhadap badan kita dan persekitaran di sebaliknya?awatlaa ghamai yang memilih menggunakan penyedut minuman? Semestinya pasai ianya mudah, atau ada sesetengah cawan yang memerlukannya.

sapadia yang tak suka benda mudah, kan? Kadangkala, ianya menjadi tabiat. Sesetengah oghang kata cara ni dapat mengurangkan pendedahan gigi kepada gula dan minuman berkarbonat apabila diminum, mengelakkan penghakisan asid. 1 jadi punca terjadinya mulut perokok Semua oghang akan mempunyai kedutan, cepat atau lambat. tapi, kita boleh melambatkan proses hat sama dok habaq tadi.

oghang yang merokok diketahui akan mempunyai garisan di sekitaq mulut depa akibat daripada pergerakan yang berulang, yang mana disebut sebagai bibiaq perokok. Namun, merokok bukanlah satu-satunya aktiviti yang jadi punca kedutan sebegini. Pergerakan di kawasan mulut tu akan mengurangkan keanjalan dan mengganggu kolagen dengan lebih cepat, jadi punca kedutan dan garisan yang tak sepatutnya.

2 jadi punca gigi menjadi kotorRamai yang beranggapan menggunakan penyedut minuman dapat mengelakkan gigi daripada kotoq. Sebenaqnya, ianya hanya terjadi kalau hampa menyedut ayaq teruih ke dalam tekak, tanpa terkena gigi. Memandangkan penyedut minuman buat hampa minum lebih banyak ayaq, ia barangkali boleh menambahkan kekotoran pada gigi. 3 jadi punca perut kembung dan angin berlebihanPasti hampa berasa tak selesa kalau berlaku begitu.

Elakkan minum menggunakan penyedut minuman untuk mengelakkan menyedut angin berlebihan. Gas yang jadi punca kentut turut buat perut hampa kembung. kalau hampa serin menghadapi kepayahan masa membutang seluaq, elakkan penyedut minuman. 4 jadi punca kavitiMinum menggunakan penyedut minuman sepatutnya untuk mencegah kaviti, tapi sebaliknya yang berlaku.

Ianya berkaitan dengan tempat penyedut minuman hat sama dok habaq tadi dok ada di dalam mulut hampa dan cara hampa menyedutnya. Kebanya oghang tak menyedut teruih ke dalam tekak. Kebanya oghang menyedut di bahagian tengah mulut depa. Menurut satu kajian, menyedut menggunakan penyedut minuman lebih mendedahkan gula di satu kawasan dalam mulut, jadi punca lebih banyak kaviti dan merosakkan gigi.Ni Sebenaqnya Empat Bahaya Minum Menggunakan Penyedut Minuman Yang Patut Hampa Tau

Ni Sebenaqnya Empat Bahaya Minum Menggunakan Penyedut Minuman Yang Patut Hampa Tau

Ni Sebenaqnya Empat Bahaya Minum Menggunakan Penyedut Minuman Yang Patut Hampa Tau

Ni Sebenaqnya Empat Bahaya Minum Menggunakan Penyedut Minuman Yang Patut Hampa Tau
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme