cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Nak Beli Rumah Jadi Susah Untuk Golongan Muda Sebab 6 Kesilapan Ni Kerap Kali Dilaku


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-10-31 22:32:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


Beli rumah pertama bagi golongan muda ni, ada yang kata mudah dan ada jugak kata susah. Ikut kepada tahap kewangan hampa semua sebenaqnya. Tapi ada kewangan saja pun tak memadai kalau takda ilmu. Sebabnya hampa semua boleh tengok banyak kesilapan yang dilaku oleh oghang bila bab memiliki hartanah ni, terutamanya golongan muda. Kalau hampa semua nak tau apa? Jom baca dibawah:-1- tak tau aliran wangPernah tak hampa semua dapat gaji, lepaih tu taktahu duit pergi mana.

Tiga minggu lepaih gaji, tengok semula dompet ghasa macam nak teghiak. Pertama sekali, hampa semua kena pandai kawai aliran tunai, bukan wang yang mengawai hampa semua. Nak tau kemana duit tu pergi, buatlah bajet. Kalau duit pon taktahu kemana, lagu mana nak bayaq rumah nanti, silap-silap ada yang kena surat cinta dari bank. 2- Bercinta dengan hutangPalin banyak yang buat benda ni adalah depa yang batu melangkah ke alam pekerjaan terutamanya sektoq awam.

Dah ada slip gaji, mudah la kan nak buat personai loan. Tak pikiaq dah kesan baik buruknya. Bila ditanya awat buat personai loan, jawapannya sebab nak menikah. Nak buat majlih gilang-gemilang. ketaq lutut apa pulak oghang kata. keluaq universiti, tapi majlih tak grand langsung. Susahlah kalau mentality macam tu. Buat jelah majlih ikut kemampuan.

Sebab nanti nak menanggungnya hampa semua, bukan mulut-mulut yang bercapap tu. 3. Hutang kad kreditKad kredit ni membunuh pengurusan kewangan. Kalau tak pandai kawai dan main swap je, bayaq pun separuh-separuh memang hampa semua akan merana dan menderita lah nanti. Kadaq faedah kad kredit merupakan kadaq faedah yang palin tinggi. Boleh capai 18 peratus.

Tak salah guna kad kredit kalau hampa semua pandai kawai. 4. gheta idamanTak salah ada matlamat nak beli gheta mewah. Yang salah bila hampa semua beli gheta diluaq kemampuan sendiri. Gaji sebulan RM2,000 tapi masih dok ada matlamat nak beli gheta Honda City. Alasannya tu lah gheta idaman, gheta matlamat sejak zaman belajaq lagi. Kos petrol, servih, tol, kena ambik kira jugak tu.

Takkan setiap bulan nak bayaq ansuran gheta tapi malam-malam makan meggi je. cuba try test hold dulu matlamat tu. Kumpoi duit dulu. Biaq stabil, nanti belilah gheta matlamat tu. Tak lari gunung di ligan. 5. Gaya hidup mewahBaru dapat gaji sendiri, dah mula ghasa kaya. Lepak kedai mewah nak hipster je. Tak salah cuba try test try test sekali dua tapi janganlah sampai tiap minggu nak makan di luaq.

Pakaian pulak nak yang berjenama je. Handphone beli secara hutan pun tak jadi masalah janji yang latest. Itulah perangainya. 6. tak menyimpan. Masa muda ni buat apa nak menyimpan kan. Tunggu tua sikit la baghu nak menyimpan. tu sikap yang tak baik. Kalau mula awai, hasilnya jugak nampak awai. cuba try test mulakan menyimpan 10 peratus dari pendapatan sejak mula gheja.

Tak semestinya kena simpan 10 peratus. Mulalah dengan simpan 2 peratus dulu, lepaih tu naikkan 5 peratus dari pendapatan. Asaihnya, simpan dulu baghu berbelanja. mudah kan?


Nak Beli Rumah Jadi Susah Untuk Golongan Muda Sebab 6 Kesilapan Ni Kerap Kali Dilaku




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme