cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Mood Republik Festivai Palin Biadab Di Malaysia Saiful Nang


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-06-20 15:12:01
Kategori Hiburan | Sumber asal : Link


Mood Republik bukanlah satu nama baghu dalam penganjuran pelbagai jenih festivai yang melibatkan banyak jenama besaq dan depa jugak amat femes dengan propa pada cara pemasaran depa macam melempaq duit kepada oghang ghamai. Apa yang didedahkan oleh Saudara Saiful Nang di Facebooknya kemarin amat menggempaqkan ghamai oghang tentang pasai wajah sebenaq Mood Republik ni.

Berikut apa yang ditulih oleh Saiful Nang;MOOD REPUBLIK FESTIVAL NO. 1 PALING BIADAB DI MALAYSIA!Tahun ni sekali lagi penganjoq festivai yang menggelaqkan depa yang torrrbaek dalam pasaran buat lagi sekali strategi lempaq duit depa. Sebelum tu, ceghita ni panjang lagi. . . dan lempaq duit ni hanya triggerin factoq saja. Sekali lagi, netizen meradang kata tu tak patut.

dah tahun ke 14 cheq meniaga, cheq belum penah lagi terdesak menjalankan strategi pemasaran yang pada cheq menghinakan diri dan jugak yang lain. Anjin lapaq kalau mintak makan kemudian kita lempaq makanan pada anjin tu pun dia pandai marah dan tokak kita. ni pulak oghang. Nak bagi, kan elok beradab bukan nak bagi habih semua dilempaq. Apa yang cheq nak tulih di sini, pada hujung tahun lepaih cheq dah suarakan hasrat nak menegoq face to face, namun CEO hanya menghantaq bodyguard saja.

Ditulih secara tertutup namun takdak kesan dan masih dok berterusan. Hari ni, cheq pikiaq, elok masyarakat jugak tau apa yang cheq tak berjaya nak sampaikan kepada CEO MR secara tertutup. cheq komen isu lempaq duit dahulu. Kalau oghang jawa dia pantang betoi rejeki dilempaq-lempaq, dipijak-pijak walaupun kadang-kadang oghang Jawa jugak yang lempaq ambo-ambo masa ada weddin.

Budaya ni kena berhentikan. Hari ni budaya main dok beghebut ambo-ambo dari kecik lagi, nanti besaq nak masuk lorong tol oghang potong queue pasai semua dok beghebut-ghebut taknak bagi oghang lain masuk, kita pulak marah. SEdangkan kita dah ajaq depa untuk jadi manusia perebut dari kecik lagi. Nanti makcik-makcik yang suami kena ghebut dengan anak dara dan janda muda tak puas hati jugak.

Sama jugak isu lempaq duit, pada cheq ia kuwalat oghang Jawa kata. Dalam bahasa Melayu dipanggey Biadab . Trick marketin saja semua tu. Kalau ghamai dok kata 50,000 duit turun dari langit, takdak siapapun audit dan kira betulkah yang dilempaq tu betoi jumlah. Makcik-makcik, anak-anak gadih, berasak bergesel dengan bujangan dan suami-suami oghang hingga terselak tudung, terselak kain, terlucut bra semua gara-gara nak tangkap wang kertaih yang jeronoih.

Pertama, tukang ghebut tu sila tengok ghega diri sendiri ada tang mana hari tu? pasai ada golongan macam kamulah, CEO dan juaknya tiap-tiap tahun buat trick sama. Yang lempaq tu dah tentulah moralnya rendah. Dan memang depa suka nak diviralkan ceghita itupun dan tu jugak salah satu teknik marketin. cheq ni menulih artikel inipun untuk membantu marketin depa jugak.

MOOD REPUBLIK tahun ni kami tak sertai lagi. Sebagai peniaga tak, pelawat jugak tak. Cuma kebetulan minggu dah terpaksa memenuhi undangan berbuka puasa bersama Majlih Profesoq Negara dan menjengah jugalah memba-memba yang baghu nak cuba try test try test MR ni. memba-memba lama yang berniaga bersama tahun sebelumnya, dah tak banyak nampak dalam senarai.

Jenama-jenama besaq jugak dah tak kelihatan kecuali satu dua saja yang tinggai. macam dijangka, suasana MR Rayafest tahun ni hambaq dan lengang. Keangkuhan CEO-nya punca kami tarik diri. Kalau ikut jualan, alhamdulillah kedua-dua kali kami sertainya, kedua-duanya kami buat untung berganda tapi kalau cheq nak pentin diri sendiri, cheq tak perlu nak menulih artikel inipun.

depa femes dengan buat expo macam konsert. Didie Alias akan dibayaq untuk menceceh sepanjang festivai dan artis-artis ditaboq dengan booth-booth chemeyy asaikan nak masuk. Jenama besaq yang telah withdraw dipujuk kembali untuk masuk dengan tawaran chemeyy pelbagai jugak, akhiaqnya yang membayaq kos premium setiap booth ialah usahawan-usahawan baghu nak up.

Mendengaq ceghita-ceghita power dalam preview usahawan MR, memang siapapun tak teruja. baghu dilambung pakej khusus untuk 50 oghang, tak sampai 30 saat habih sold-out macam piranha memakan ayam. sat saja dah tinggai tulang. Rupanya, sebahagian besaq yang dilihat berlari ke pentaih meghebut adalah oghang yang tak dikenali dalam industri. Last-last baghu tau, tu semua telah diarahkan untuk dok beghebut konon-konon macam laku sangat dipanggey army .

Hakikatnya, MR berjaya membawa pasaq malam ke dalam dewan prestij di PWTC dan sebahagiannya dalam dewan biasa-biasa sahajapun . Kepada usahawan yang ghasa teruja oghang grab booth macam piranha tu, bawak bersabaq pasai yang bookin masa preview ada yang sampai bayaq RM6k untuk satu booth tapi last-last minute ada oghang boleh dapat booth RM2k saja yg pentin penuh dan CEO boleh cakap.

. . booth MR LAKU KERASSSSS DAN CEO BERMURAH HATI UNTUK UMUMKAN PENJUALAN BOOTH TAHUN SETERUSNYA . Berbalik awat kami withdraw, mudah saja. Kami membuat cadangan kepada CEO memandangkan event ni HAVOC dengan penggunaan Didie Alias dan havoc maker yang lain, disarankan supaya menggunakan lebih banyak speaker kecik yang di letak merata berbandin hanya beberapa speaker besaq yang diletakkan di setiap penjuru.

kalau diletak serata speaker kecik tapi banyak, oghang tak lah ghasa bingit dan bunyinya pun sedap. Tapi bila dia letak di penjuru tepi dan nak bagi oghang tengah dewan ghasa kuat, oghang depan speaker yang jadi azab sampai 3 hari kena jerit nak bercakap dengan customer. Sampaikan abg aji punya salesgirl yang ayu-ayu berhijab labuh dah tumbuh tarin jugak bercakap mengaum dengan pelanggan.

Namun, cadangan tu ditolak mentah-mentah. Kami nak jumpak CEO, dihantaqnya bodyguard pulak. Akhiaqnya, persatuan sementara PERSATUAN BOOTH DEPAN SPEAKER bersetuju untuk unplugged speaker tu setelah rayuan menurunkan volume gagai, lepaih dihantaqkan kepada kami penyangak MOOD REPUBLIK yang bahasanya BAYAR GANTI RUGI KAMI, ATAU KEMAS BARANG la la nih DAN BERAMBUS .

lepaih kami jawab Bayaq dahulu gantirugi booth depan speaker yang takdak sales dan semua oghang lepaih sini tutup telinga . lepaih dengan machonya bodyguard tu bagitau Jangan sampai CEO turun macam ada aku ketaq lutut Tapi sampai habih event, CEO tak berani lepaih depan booth depan speaker. Kesian dia, ajak jumpak tak mau tapi hantaq bodyguard pulak.

Di situ cheq nampak, MR ialah sebuah Festivai PROPA LEBIH. Kepada usahawan sekalian, hampa kena cari group whatsap usahawan MR dan di situ hampa tau ceghita sebenaq, berapa ghamai yang jualannya sampai 7 digit macam yang digembaq gemboqkan oleh CEO dan COO. Nama yang digambaqkan jualan sampai juta-juta itupun, jualannya nak melepasi 5 digit kena struggle.

CEO bajet tuhan jugak ialah oghang yang berani menengkin pengunjung menggunakan pembesaq suagha dan didengari seluruh dewan maki hamun sentap tak bertamadun dan dengan angkuh menyudahkan makian tu dengan DARI cheq CEO MOOD REPUBLIK! Wah!. Kau sapadia?Usahawan kecik yang baghu nak up, rasanya elok sewa booth di Kompleks PKNS sewa RM800 selama 10 hari dari sewa sampai RM6000 satu booth di MR.

Honestly, tak berbaloi. Ok, untuk company cheq, memang kita takdak masalah dalam jualan. Dia letak kita depan speaker, kita pasang speaker sendiri lawan. Tapi nanti ada gangster dia datang Speaker sendiri tak dibenarkan . Percayalah usahawan semua, MR hanya indah khabaq dari rupa saja. Kalau jenih peniaga pasaq malam, memang sangat sesuai masuk MR pasai crowd yg datang kebanya expect buy 1 chemeyy 8 kind of customers.

Dah diskaun dari RM sejuta jadi RM80 boleh mintak lagi kughang jadi 80 sen. Semasa menghadiri buka puasa di PWTC beberapa hari lepaih, sempat menjengah dan betoi-betoi terasa tahun ni, MR Rayafest depa sangat hambaq dan traffic boleh cheq katakan menyusut lebih kughang 50 peratus tapi CEO konfem akan kata, traffic 5 juta oghang kan . Pergi sendiri, tengok sendiri.

cheq penah mesej kepada guru kepada kedua-dua anak muda CEO dan COO ni semasa depa menjalankan preview usahawan 2 tahun yang lepaih. cheq mesej beliau Anak murid you, dasyat. . . I am proud with what you have taught them bro . tapi hingga hari ni, cheq masih dok tak sampai hati nak menulih kepada sifu depa tu Your anak murid is superioq egoistic, arrogant and snobbish and need to overhaul theiaq attitude .

But I know, that sifu is readin this article. Sehingga hari ni, takdak satu permohonan ampun dari depa apabila peniaga MR lebih 80 peratus komplen tahun lepaih pasai traffic yang depa bawak masuk ialah traffic pasaq malam dan usahawan yang depa bawak masuk ialah jenama premium. Akhiaqnya yang dijawab ialah dengan 1 surat panjang lebaq DARI CEO yang kalau cheq boleh ringkaihkan bunyinya ialah.

. . Jangan komplen tak buat untung kalau oghang lain kebanya buat untung, gunakan strategi marketin masing-masin. . . MR dah bawak traffic, dan bergantung kepada koranglah pandai-pandai nak hidup . Dalam dewan tu jugak, surat tu banyak ditauk peniaga ataih lantai menjadi tempat pijak oghang yang lepaih lalang. Tahun lepaih, semasa MR Rayafest di PWTC, Bangi Sentral pada hujung minggu agak lengang dari biasa.

tapi pada tahun ni, semasa MR berjalan, Bangi Sentral sesak luarbiasa. awatlaa?Peniaga-peniaga Bangi Sentral yang femes dengan butik-butik premium KEBANYAKANNYA dah tak LAGI MENYERTAI MR. Kepada usahawan yang baghu nak up, atau usahawan yang beli pukal jubah dari Vietnam main ghega timbang kati lepaih tu nak juai dengan ghega RM100 dapat 3 lai, silakan ke MR.

Untuk premium, datang saja ke butik jenama tu sendiri. MR dah hilang tarin apabila peniaga dan pengunjung adalah oghang yang tak match. Peniaga premium tapi crowd pasaq malam akhiaqnya crowd balik cuma beli makanan saja, dan peniaga tak boleh nak berjuai. Tapi semua ni tak ada masalah kalau CEO dan COO-nya tak angkuh dan boleh dibawak berbincang.

Apakah jenih manusia yang kita mohon baik-baik nak berbincang dihantaqkan kepada kita bodyguard dan gangster?Kepada peniaga yang terasa MR booth ni hebat sangat, jangan terpedaya sangat dengan marketin. Kalau tahun lepaih, viral bila ada peniaga kononnya datang nak bayaq booth masa hari event tapi penganjoq kata dah penuh dan peniaga yang frust siap lempaq duit lagi.

Viral lah kemudian video tu sedangkan mesej besaqnya ialah nak bagitahu Wehhh. . . MR punya booth gila babi hot, ghamai oghang melepaih. . . ko lambat, ko melepas . Sedangkan, tu semua hanya lakonan yang kughang menjadi. Sama macam Kin Coco dok beghebut tempat dengan ntah mamat mana di sebuah restoran. Nak diiklankan restoran tu, tapi buatlah keh dok beghebut tu.

Kepada pengunjung yang terasa kena tahan depan pintu masuk, nak patah balik tak boleh. Nak ke depan, security kata Kami tutup sat dan akan buka sebentaq lagi, sila tunggu sampailah oghang berkumpoi ghamai dari pintu masuk dewan hingga ke jambatan dari main buildin PWTC ke seberang sungai. . . . BARULAH CEO BUKA PINTU DAN oghang MENYERBU seolah-olah macam setiap masa oghang havoc menyerbu, membeli belah macam petik daun teh.

tu semua dirakam dan semua tu ada tricknya. Janganlah ghasa hebat sangat MR ni sampai oghang dok beghebut. Bagi jenama-jenama besaq, MR tak lain hanyalah tempat untuk FLUSH OLD STOCK dan bukan tempat buat duit sangat pun. Dari stock memenuhi store dan menyemak tunggu dimakan lipaih, baik flush stock di MR. Bermula dari lempaq duit, marketin menipu dengan lakonan, penggunaan army oghang yg dibayaq utk dok beghebut semasa penjualan booth, settlekan pandangan pelanggan dengan cara gangster, CEO yang arrogant, tahan oghang dipintu sampai ghamai macam empangan nak pecah sampai oghang tua-tua pun ada sampai nak pengsan-pengsan kena hold traffic semata-mata nak bagi nampak MR POWER ghamai oghang DATANG! dan banyak lagi buat MR BERJAYA MENJADI FESTIVAL PALING BIADAB nombot 1 ASIA.

cheq tak mau doakan MR lingkup, tapi cheq mau doakan anak muda ni lebih berhemah dan menghormati oghang lain. cheq menulih apa yang hampa baca hari ni pada hujung tahun lepaih secara tertutup, tapi hingga ke hari ni takdak lagi perubahan dan keangkuhan bertambah dan depa tak penah memintak ampun walaupun cheq edaqkan surat tu secara tertutup setelah percubaan berjumpak CEO hanya berakhiaq dengan berjumpak bodyguard saja.

Tak payahlah nanti nasihatkan cheq lagi, awat tak jumpak saja cakap face to face dah, tak berjaya ataupun awat tak tulih secara tertutup dah . Dan ni memang jalan terakhiaq. Hari ni, cheq soghang usahawan yang takdak propa-propa lebih. cheq percaya dengan Words of Mouth is still the sempoii marketin on earth. Setelah 14 tahun berniaga dengan lebih kughang 15 jenih bisnes dengan berpuluh salesman nak juai gelaran datukship dan barangkali haters yang agak ghamai.

. . cheq masih dok lagi tak memerlukan bodyguard dan bebaih berjalan ke mana-mana saja tanpa perlu ghasa ketaq lutut. Kita mau CEO ni berubah, kita bukan mau anak muda ni lingkup. Tapi CEO ni perlu tau, keangkuhan tu bukan karakter yang buat depa boleh kekai lama menjadi nombot 1 macam yang depa katakan . cheq bukan artis yg dapat booth chemeyy, dan barangkali sebab tu CEO susah nak entertain org macam cheq nak berundin.

pasai dia ingat, atau barangkali sangka. . . . apa saja saiful nang boleh buat? Kan?SekianSAIFUL NANGBekaih Usahawan MR Seruan kepada usahawan MR dan pengunjung yang lain. Dipersilakan menambah point di bahagian komen. Baca balaih pembaca di Facebook Oh! Media. Pendedahan sebegini sungguh baq hang, pada kami merupakan satu penampaq siam ataupun barangkali penejarang tepat lagi padu ke kepala untuk depa yang selului melangut ke langit dan tak mau sesekali ingin tunduk merendah diri.

Jadi apa komen hampa tentang pasai perkara ni?


Mood Republik Festivai Palin Biadab Di Malaysia Saiful Nang




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme