cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Macam Macam Yang Makkata Satu Pun Kita Tak Lupa


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-06-23 18:12:01
Kategori Hiburan | Sumber asal : Link


Masa zaman kita membesaq dulu, memang banyak perkara yang mak katakanterutamanya bila di musim yang sibuk macam di bulan Ramadhan dan jugak ghaya. Dalam tempoh 30 hari puasa tu, memang banyak yang mak pesan sampailah habih ghaya. Kalau bukan mak kita yang kata, barangkali mak kepada oghang lain yang kata. lepaih semuanya berterusan turun-temurun dari generasi ke generasi.

Kewujudan pantang- larang oghang tua-tua bertujuan untuk mendidik masyarakat, khususnya untuk generasi muda semuga dapat membawa kepada penerapan nilai-nilai baik yang boleh diamalkan. Ajaibnya apa yang selului MakKata adalah perkara yang betoi. kalau tak nampak tang mana logiknya sekalipun, konfem ada sebab lain awatlaa petua, pantang-larang, dan pesanan dari oghang tua zaman dahulu teruih kekai relevan hingga ke zaman ni.

Palin tak pun, konfem kita akan ingat satu pesanan mak masa kecik dulu. Antara yang segaq diingatan Ohmedia macam Jangan menyanyi masa masak nanti menikah dengan oghang tua . kalau dilihat susah nak nampak logik apa kaitan masak dan menikah dengan oghang tua. Tapi sebenaqnya ianya membawa nasihat untuk mengelak masakan hanguih pasai terlalu leka menyanyi dan oghang tua tu cuma simbolik untuk menakut-nakutkan saja.

Selain tu MakKata jangan duduk ataih bantai nanti bisoi. Jadi kat mana logiknya duduk ataih bantai dan jugak bisul? Sebenaqnya ia cuma larangan supaya menjaga bantai daripadapecah atau ghelah, dan tak sopan kalau perkakaih yang digunakan untuk melapik kepala diletakkan di bawah juboq. Ada banyak lagi sebenaqnya. hampa semua ada tengok video MakKata dari Celcom tu tak? Kalau belum boleh tengok akan ada 30 video tentang pasai MakKata ni di website Celcom sempena kempen MakKata yang sedang berlangsung tang mana hari-hari 1 video MakKata akan dikongsikan sepanjang bulan Ramadhan.

Tonton Video Di Ataih sambey BeramalMenariknya setiap tontonan hampa semua akan ditukaq menjadi sedekah amal jariah kepada badan kebajikan tertentu. lagu mana? Untuk 1 juta tontonan video Letter From Mak , RM60,000 akan disumbangkan. Bagi 1. 5 juta tontonan RM80,000 akan disumbangkan dan kalau tontonan jejak kepada angka 2 juta tontonan, maka RM100,000 akan disumbangkan.

ni salah-satu cara yang menarik untuk beramal dengan cara yang menghiboqkan dan memberi manfaat kepada yang menonton. Jadi share sebanyak barangkali video Letters From Mak di ataih tu biaq kita dapat capai jumlah kutipan sumbangan yang lebih tinggi ok?! Tonton video MakKata di website www. MakKata. com. my ataupun tonton dari Facebook dan Youtube Celcom.



Macam Macam Yang Makkata Satu Pun Kita Tak Lupa






ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas kistarp wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm