cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Lelaki Ni Penah Mencatat Rekod Lelaki Terpendek Dan Tertinggi Dunia


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-10-04 07:02:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


Adam Rainer merupakan satu-satunya oghang yang direkodkan dalam sejarah penah menjadi kerdil dan besaq nak mampuih. Dia dilahiaqkan oleh mak pak yang mempunyai ketinggian normal manusia, masing-masin dengan ketinggian 175cm buat bapak dan 165cm buat ibunya. masa Adam berumoq 18 tahun 1917 , dia cuba try test untuk menyertai tentera namun ujian perubatan menghalangnya pasai memiliki ketinggian yang sangat rendah serta badan yang lemah.

masa ujian perubatan tu, ketinggiannya adalah 138cm. Setahun selepaih tu, Adam cuba try test try test nasib sekali lagi setelah ketinggiannya mempunyai perkembangan sebanyak 2 inci 5cm , namun pihak tentera tetap menolak permohonannya ataih sebab ketinggian. walaupun pendek, laporan perubatan menyatakan bahawa Adam mempunyai saiz tangan dan kaki yang besaq tang mana ianya luaq biasa kalau dibandinkan dengan ketinggiannya.

Menjelang tahun 1920, Penglihatan Adam mula merosot. walaupun masih dok dapat membaca, namun mata kanannya lebih kughang buta. Pada masa yang sama, pendengarannya jugak menjadi lebih buruk dan lebih kughang pekak di bahagian telinga kirinya. Pada 1925, tulang belakangnya mula melengkung dan kesihatannya semakin lemah. Dari selera makan yang normal sehingga dia dapat rasakan semakin payah untuk makan.

Pergerakannya jugak semakin payah pada tahap ni. Pada tahun 1930, Adam telah diperiksa oleh Dr. A. Mandl dan Dr. F. Windholz, dan mendapati ketinggiannya naik mendadak kepada 7 kaki 1 inci 216 cm . masa pemeriksaan ni dijalankan, Adam memiliki tumoq kelenjaq pituitari yang jadi punca kelebihan pengeluaran hormon pertumbuhan. Adam menderita dari gejala acromegali dan menunjukkan banyak tanda-tanda macam saiz tangan dan kaki yang luaq biasa, rahang dan dahi yang menonjol, bibiaq menjadi tebai, gigi lebih besaq.

hampa boleh tengok kesan kepada gejala acromegali ni terhadap peringkat usianya. Operasi untuk membuang tumoq telah diputuihkan pasai ianya barangkali pelan tindakan yang torrrbaek walaupun peluang untuk kejayaan operasi ni sangat kecik pasai tumoq tu telah membesaq selama 10 tahun dalam tubuh Adam. Pada 1930, Adam telah dikendalikan oleh Prof. O.

Hirsch dan beberapa bulan selepaih operasi ketinggian Adam diukoq semula. Dia masih dok mempunyai ketinggian yang sama namun lengkungan tulang belakangnya semakin teghok dan membuktikan bahawa operasi tu sebenaqnya gagai. masa dia meninggai dunia pada 1950, ketinggiannya masih dok meningkat mencecah 238. 8cm laporan daripada surat khabaq.


Lelaki Ni Penah Mencatat Rekod Lelaki Terpendek Dan Tertinggi Dunia

Lelaki Ni Penah Mencatat Rekod Lelaki Terpendek Dan Tertinggi Dunia

Lelaki Ni Penah Mencatat Rekod Lelaki Terpendek Dan Tertinggi Dunia

Lelaki Ni Penah Mencatat Rekod Lelaki Terpendek Dan Tertinggi Dunia




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme