cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Lebih Kughang Buta Selepaih Garu Kornea Mata Sampai Bercalaq


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-10-12 08:56:01
Kategori Berita | Sumber asal : Link


Mata adalah salah satu anggota badan palin berharga yang perlu diperiksa dengan segera kalau terdapat sesuatu yang tak kena padanya. macam ceghita soghang kanak-kanak malang dari Kaohsiung, Taiwan yang secara tak saja-saja telah menggaru kornea matanya masa bermain dengan memba-membanya dan la nih matanya lebih kughang menjadi buta. Menurut Mingpao, kanak-kanak lelaki yang berumoq 11 tahun tu telah mencalaqkan kornea matanya tapi dia mahupun keluarganya telah menganggap tu bukan satu masalah yang besaq dan tak membawa kanak-kanak tu berjumpak dengan doktoq.

Malah, selepaih kejadian tu, kanak-kanak tu jugak telah pergi berenang dan memakai kanta lekap spesial semalaman untuk membentukkan semula bebola matanya orthokeratology . Malangnya, kesan calaq pada bahagian kornea mata kanak-kanak tu bertambah serius selepaih luka pada matanya terkena jangkitan dari ayaq yang tak bersih masa berenang. Mata kanak-kanak tu telah dijangkiti dua bakteria berbeza, dan tu telah jadi punca berlaku ulser kornea.

Panik dengan keadaan tu, kanak-kanak tu dibawak berjumpak dengan doktoq dan selepaih diperiksa, doktoq mendapati keadaan mata kanak-kanak tu lebih teghok daripada yang disangkakan. walaupun telah dirawat selama dua minggu, ulser pada kornea kanak-kanak tu masih dok takdak perubahan dan dikhuatiri keadaannya akan bertambah teghok pasai bakteria tu boleh merebak lebih dalam lagi pasai gatai.

Parut kornea dan saluran darah baghu yang tumbuh pada mata kanak-kanak telah mempengaruhi penglihatannya jadi punca dia la nih tinggai dengan penglihatan kughang daripada 0. 02, tang mana tu boleh ghamai dok kata menghampiri hilang penglihatan. Menurut doktoq, penglihatan kanak-kank tu boleh pulih melalui prosedoq permindahan kornea tapi depa masih dok lagi cuba try test try test untuk menyelamatkan matanya.

Oleh tu, doktoq tu jugak telah memberi peringatan kepada oghang ghamai supaya dapatkan perkhidmatan pakaq dengan segera kalau berasa tak selesa secara berterusan di bahagian mata dan elakkan dari mengunakan kanta lekap atau melibatkan diri dalam aktiviti berkaitan dengan ayaq untuk mengelakkan jangkitan. Sayangi mata hampa. utaranews. com


Lebih Kughang Buta Selepaih Garu Kornea Mata Sampai Bercalaq
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme