cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Kos Hidup Di Pulau Pinang Palin Tinggi Di Malaysia


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-12-27 17:52:01
Kategori Berita | Sumber asal : Link


Isu kos sara hidup menjadi antara isu utama yang menjadi kebimbangan rakyat Malaysia. Sebelum ni dalam satu kajian yang dilaku telah mendedahkan bahawa kos hidup di negeri Pulau Pinang merupakan yang palin tinggi di Malaysia. Negeri Pulau Mutiara tu menduduki tempat pertama. Ia diikuti Bintulu di Sarawak, kola Lumpoq dan Kerteh di Terengganu jugak antara bandaq palin tinggi bagi kos sara hidup seharian.

Kajian hat sama dok habaq tadi memaklumkan, kos tinggi berkenaan khususnya ditanggung oleh penduduk di kawasan pulau berbandin dengan kawasan Seberang Perai. Dalam kajian tu mendapati kos sara hidup di negeri Pulau Pinang mengalami peningkatan setiap tahun dan kebanya penduduk tak kira masih dok bujang atau yang dah berkeluarga mengakui bahawa jumlah kos setiap bulan naik secara tak sedaq.

Ada penduduk mendakwa depa terpaksa menghabihkan beribu ringgit untuk membayaq pinjaman kenderaan, rumah, kos pendidikan dan penjagaan anak-anak serta keperluan lain. Antara faktoq penyumbang palin tinggi ialah bayaran untuk ghega sewa atau pinjaman perumahan. Penduduk negeri tu terpaksa membayaq kos perumahan lebih kughang sama dengan penduduk di kola Lumpoq.

Ada jugak pasangan laki bini terpaksa menyewa bilik dan ada jugak yang tinggai di rumah pangsa kecik sedangkan anak-anak semakin ghamai. Begitu jugak dengan bekalan bahan mentah yang semakin meningkat ghega di negeri tu. Disebabkan ghega barang yang semakin meningkat dan mahai, ada antara peniaga kecik terutamanya penjuai makanan ambik kesempatan menaikkan ghega sesuka hati.

Itupun Kerajaan DAP Pulau Pinang dibawah pimpinan Ketua menteghi Lim Guan Eng masih dok mau membebankan rakyat negeri Pulau Mutiara tu apabila mau menaikkan kadaq surcaj ayaq lagi. Kononnya tindakan menaikkan kadaq ayaq adalah untuk membantu mengajaq rakyat Pulau Pinang menjimatkan ayaq dan surcaj pemuliharaan ayaq WCS tak dianggap sebagai peningkatan kadaq ayaq.

Utaranews. com


Kos Hidup Di Pulau Pinang Palin Tinggi Di Malaysia
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme