cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Kilang Haram Sprm Siasat Surat Boon Poh


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-08-13 13:04:01
Kategori Berita | Sumber asal : Link


PULAU PINANG: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia SPRM sedang menyiasat dua surat yang ditulih exco kerajaan negeri tu, Phee Boon Poh, memintak semuga takdak tindakan dikenakan terhadap sebuah kilang haram. Surat hat sama dok habaq tadi yang ditulih pada 2015 dan 2016 mengarahkan Majlih Perbandaran Seberang Perai MPSP supaya menangguhkan tindakan penguatkuasaan terhadap kilang memproses penapih karbon yang beroperasi secara haram lebih 10 tahun.

SPRM turut menyiasat sama ada Boon Poh atau pegawainya meluluihkan surat hat sama dok habaq tadi. masa Boon Poh dan dua pengarah syarikat hat sama dok habaq tadi direman pada Sabtu, SPRM dijangka keloi soghang Ahli Dewan Undangan Negeri Adun DAP untuk disoai siasat. SPRM dipercayai akan menyiasat peranan Adun hat sama dok habaq tadi dalam keh berkenaan.

Difahamkan SPRM jugak akan menyiasat hubungan antara Booh Poh dan jugak pemilik kilang hat sama dok habaq tadi. Suruhanjaya tu mau mengenai konfem lagu mana kilang tu boleh beroperasi secara terbuka walaupun menerima aduan daripada penduduk berhampiran. Kilang haram tu beroperasi di ataih ladang nyoq sawit. Kami mau tau awatlaa ia boleh beroperasi tanpa sebarang tindakan diambik , kata sumber.

masa dihubungi, Timbalan Ketua Pesuruhjaya Operasi SPRM, Datuk Azam Baki bagitau depa akan menjalankan siasatan menyeluruh dan meneliti pelbagai sudut berkaitan keh tu. Katanya, siasatan akan memberi tumpuan kepada elemen penyalahgunaan kuasa. Kami telah membuka kertaih siasatan di bawah Seksyen 23 Akta SPRM. Kami akan meneliti sama ada soghang suspek memberi perlindungan kepada kilang haram tu untuk membolehkan ia beroperasi sejak 10 tahun lepaih, katanya.

Beliau bagaimanapun takmau mengulaih lanjut pasai siasatan masih dok dijalankan. Sumber bagitau pengawai SPRM singgah semula ke rumah Boon Poh di Sungai Puyu untuk mencari lebih banyak bukti bagi membantu siasatan. Namun tak dapat dikonfemkan sama ada terdapat sebarang dokumen dirampaih. Rumah dan pejabat dua lagi suspek lain turut akan digeledah semula bagi membantu siasatan keh tu.

Lebih banyak tangkapan akan dibuat beberapa hari lagi pasai siasatan terhadap keh tu diperluaskan.


Kilang Haram Sprm Siasat Surat Boon Poh
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme