cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Kepah Emaih Beracun Jadi Ancaman Terbesaq Di Sungai Amazon Brazil


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-11-11 05:54:01
Kategori Berita | Sumber asal : Link


barangkali diantara hampa yang suka makan makanan laut, antaranya adalah kepah. ghamai diantara kita menggemari kepah. Dan untuk pengetahuan hampa, ada spesih kepah terpalin baghu ditemui, ianya sangat merbahaya dan beracun! Kepah Emaih, suatu spesih kepah asin yang telah menakluk perairan dan tebin Sungai Amazon di Brazil. Seakan dilihat macam ianya tak merbahayakan, akan tapi pada hakikatnya ia adalah ancaman terbesaq.

ghamai dok kata spesih Kepah Emaih mulai memasuki benua Amerika pada awai tahun 1991 yang tanpa disedari mengikuti kapai-kapai dari negara China. Hanya dalam masa yang tak lama,populasi kepah ni telah berkembang dengan jumlah yang sangat besaq, seakan telah sepenuhnya menakluki sepanjang perairan Amazon. tak macam pemangsa semulajadi yang lain, Kepah Emaih ni hanya buat tiga perkara iaitu makan, tidoq dan mengawan.

Semenjak kedatangannya ke dalam Sungai Amazon, kepah emaih ni telah mulai menukaq alam sekitaq dan telah membunuh beberapa spesih habitat yang wujud di situ. Kepah ni tak boleh dimakan pasai beracun, akan tapi dimakan oleh spesih ikan di sungai tu. Ianya macam parasit menjadikan ikan sakit dan akhiaqnya meninggai dunia. Kewujudannya la nih mengancam kehidupan di Sungai Amazon, yang mana menjadi habitat kediaman beberapa spesih ikan ayaq tawaq terbesaq di dunia.

Ahli Biologi Brazil, Marcela Uliano da Silva telah menjalankan kajian untuk menyelamatkan perairan Amazon dari dicemari kepah emaih. Beliau menyifatkan yang Sungai Amazon adalah sangat berharga. Semenjak kepah emaih ni mula menakluki dan merosakkan paip-paip yang ditanam sekitaq sungai tu, beliau telah menganggaqkan kerugian yang dialami adalah lebih kughang 20,000 sehari.

Pendekatan Uliano da Silva adalah untuk menghentikan kepah emaih ni dari buat lebih kerosakan pada Sungai Amazon. Suatu yang dianggap sebagai menimboikan gosip dalam bidangnya. tak macam pendekatan biasa macam memperkenaikan pemangsa baghu tu pada alam sekitaq, menyemboq klorin atau bahan kimia yang lain, atau menekankan pada pertukaran polisi, beliau telah beralih kepada pertalian dan perkaitan DNA dan menumpukan arah kajian gen yang menjadi penyebab pertumbuhan pesat spesih kepah ni.

Strateginya ialah menjalankan ujian di makmal dengan menyuntik kepah ni dengan molukel dipanggey silencin RNAs, yang mana akan mengenalpasti dan mematikan gen kepah ni dari berkembang biak. Kepah-kepah yang telah diubahsuai gennya ni nanti akan dilepaihkan kembali ke sungai tapi pada masa hadapan spesih ni tak akan sama dengan gennya yang dahulu.

kughang gen untuk membiak. Hanya baghu-baghu ni cara yang dipanggey DNA sequencin ni telah menjadi mughah dan mesra pengguna cukup untuk digunakan ke ataih spesih yang menakluk ni. Saintis lain bagitau tak mustahil yang kepah diubahsuai gen ni akan berubah sifatnya apabila ia dilepaihkan di sungai kelak, dan adalah diharapkan untuk mendapat keputusan yang diingini.

Kata Uliano da Silva hari-hari cheq berasa resah. tapi hampa tak boleh selului hidup dalam kebimbangan. kalau tak hampa tak dapat buat benda yang hebat. tak boleh sentiasa berasa selesa, hampa perlu ambik risiko. Projek Uliano da Silva ni telah dirakamkan dalam video bagi memberi kesedaran akan bahayanya ancaman kepah emaih ni pada ekosistem dan alam sekitaq di Amazon.

Sumber aliffchannel


Kepah Emaih Beracun Jadi Ancaman Terbesaq Di Sungai Amazon Brazil
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme