cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Kenderaan Elektrik Swapandu Byton Concept Dilancaqkan Sebagai Pesain Kepada Tesla


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2018-01-09 14:20:01
Kategori Ilmiah | Sumber asal : Link


Nama palin besaq di dalam arena kenderaan elektrik dengan kemampuan swapandu ialah Tesla. Namun dominasi depa la nih muai dicabaq pengeluaq kenderaan konvensionai macam Nissan dan Honda. Sebuah lagi syarikat baghu turut terjun ke arena kenderaan swapandu ni. Byton Concept ialah sebuah Smart Intuitive Vehicle yang akan dijuai seawai 2019. Dua model bakai dihasilkan dengan model satu dilengkapi satu motoq 268 kuasa kuda dan sebuah lagi dengan dwi-motoq berkuasa 469 kuasa kuda.

Pihak Byton mensasaqkan kenderaan yang dihasilkan akan mempunyai jarak perjalanan maksimum sehingga 520 kilometer dengan sekali caj. Pengecasan selama 30 minit pulak dapat mengecaih bateri sehingga lama puluh peratuih. Bahagian hadapan kokpit didominasi skrin sesentuh sepanjang 1. 2 meter. Pada stereng terdapat sebuah lagi skrin sesentuh bersaiz tablet bagi membolehkan pemandu mengawai fungsi asaih kenderaan.

Byton Concept turut akan menggunakan pembantu maya Amazon Alexa bagi membolehkan ia memahami arahan suagha. Kamera pada sisi pintu menyokong sistem pengecasan wajah. Pintu akan ternyahkunci dan terbuka apabila mengesan wajah pemilik. Konfigurasi kerusi dan pemanduan jugak boleh diubah secara automatik mengikut profil pemandu berbeza. Pada awainya ia hanya mempunyai fungsi swapandu tahap 3.

Menjelang 2020 ia mensasaqkan kemampuan swapandu tahap 4. Perbezaan di antara dua tahap ni ialah pada tahap 4, kenderaan tak memerlukan bantuan manusia langsung untuk memulakan pemanduan. Byton Concept mensasaqkan jualan di China pada tahun 2019 dengan ghega jualan bermula dari 45,000 RM 180,000 .


Kenderaan Elektrik Swapandu Byton Concept Dilancaqkan Sebagai Pesain Kepada Tesla
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme