cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Kalau Gheta Dilanggaq Dari Belakang Ni 14 Cara Mudah Dari Peguam


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-11-08 13:32:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link




1. kalau ada oghang langgaq gheta hampa dari belakang, jangan panik dan bawak bertenang.

2. Berhentikan gheta hampa di tepi jalan di kawasan yang lapang. ni untuk mengelakkan berlaku kesesakan lalulintaih.

3. Selepaih hampa tengok kenderaan yang melanggaq gheta hampa jugak memberhentikan kenderaanya, ambik telefon bimbit hampa yang ada kamera dan keluaq daripada gheta hampa. Ingat!, jangan ambik sebarang alatan yang merbahaya macam stearin lock, parang dan peralatan yang diperbuat dari besi. pasai hampa boleh dituduh cuba try test untuk buat serangan dan kecederaan kepada oghang lain dan harta benda awam.

4. ambik gambaq no plat dan cukai jalan kenderaan yang melanggaq hampa tadi.

5. Apabila pemandu kenderaan yang melanggaq hampa tadi keluaq dari kenderaanya, sapa lah dia dengan baik, walaupun hampa tak mampu ghenyih dengannya, tapi janganlah teruih maki hamun kepadanya.

6. Tanya kepadanya dengan baik awat dia langgaq gheta hampa tadi?. Kebiasaanya dalam situasi sebegitu masing2 akan cuba try test menyalah satu sama lain. kawai kemarahan hampa, jangan bertengkaq, berkelai dan dok buat teghok di situ pasai ianya tak akan menyekesaikan masalah tapi hanya akan jadi punca kesesakan lepaih lintaih dan mengganggu pengguna jalan ghaya yang lain.

7. Kalau boleh mintak kepada pemandu yang melanggaq gheta hampa kad pengenalan atau lesen memandunya. ambik gambaq kad pengenalan dan lesen memandu tu.

8. kalau dia tak admit bersalah langgaq gheta hampa, jangan paksa dia admit atau paksa dia bayaq wang kepada hampa. Hanya bagitahu dari segi undang - undang, sekiranya kenderaan melanggaq kenderaan lain dari belakang, kecuaian adalah disebabkan oleh kenderaan yang melanggaq tu.

9. kalau dia admit bersalah, mintak dia menaggung kos pembaikan gheta hampa. Sekali lagi cheq ingatkan, tak perlu mintak wang daripadanya. Teruih ajak dan bawak dia ke bengkel yang hampa biasa berurusan untuk menilai berapakah kerosakkan gheta hampa. Kalau boleh teruih pergi jangan tanguh - tanguh walaupun hampa ada urusan lain. Lagi cepat hampa selesaikan perkara hat sama dok habaq tadi lagi baguih.

10. Jangan lupa ambik nombot telefonnya atau bisness kad supaya mudah hampa menghubunginya nanti. 1

1. kalau dia berkeraih tak mau admit bersalah dan tak mau tanggung kos pembaikan gheta hampa, tak awatlaa, jangan seghang atau buat sesuatu yang dianggap sebagai kesalahan jenayah terhadapnya. Biaqkan saja dia pergi, ni pasai hampa telah dapat segala info berkenaan kenderaan dan dirinya. 1

2. Teruih pergi buat report polih di balai polih berdekatan. 1

3. Dengan report polih tadi pergi ke JPJ dan laku carian kenderaan untuk mengetahui sayarikat insurans kenderaan yang melanggaq gheta hampa tadi. 1

4. Pergi teruih ke bengkel panel syarikat insurans hat sama dok habaq tadi dan mintak depa uruihkan 3rd parti claim untuk membaiki kerosakan gheta hampa. mudah bukan? tak perlu kelai - kelai dan buat sesuatu yang boleh menjatuhkan maruah hampa dan boleh mendedahkan hampa kepada perlakuan jenayah. Negara kita ada undang - undang. Patuhilah undang - undang yang ditetapkan.


Kalau Gheta Dilanggaq Dari Belakang Ni 14 Cara Mudah Dari Peguam

Kalau Gheta Dilanggaq Dari Belakang Ni 14 Cara Mudah Dari Peguam




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme