cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Jannah Soghang Suami Tu Terletak Pada Tanggungjawabnya


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-07-31 08:52:01
Kategori Berita | Sumber asal : Link


jannah ANAK, DIBAWAH TELAPAK KAKI IBUNYA, jannah IBU tu PADA SUAMINYA. . tapi, jannah SUAMI tu tang mana LETAKNYA???? Persoalan ni jengoi saat cheq membawa emak berubat pada soghang ustat di Taman Kosaih, Ampang. sambey berubat ustat ni memberi tazkirah yg sangat2 memberkaih di hati. . tak sedaq bergenang airmata saat mendengaq tazkirahnya. Bermula dari kasih Adam dan Hawa di jannah, sehingga dilempaq depa ke dunia pasai hasutan iblih.

Kemudian sampai pada bahagian laki bini, kata ustat jannah anak tu pada ibunya, jannah ibu tu pada suaminya. . lepaih jannah SUAMI tu tang mana pulak??? cheq menjawab: Pada ibu nya ustat menggeleng sambey ghenyih. ustat : jannah soghang SUAMI tu PADA TANGGUNGJAWABNYA!! cheq terkesima mendengaq jawapan hat sama dok habaq tadi. ustat menyambung: Suami tu syuganya pada Tanggungjawab yg ada dibahunya.

Sediakan nafkah ZAHIR dan BATIN. Sediakan rumah walaupun hanya rumah sewa, sediakan pakaian walaupun yang murah2, sediakan makan utk anak isteri walau tak mewah. Asaikan sedia semua tu untuk ISTERI dan anak2. kalau Isteri yang menyediakan rumah, yg membayaq hutang rumah, HARAM suami tu tinggai didalamnya. kalau ISTERI yang membayaq bil eletrik rumah, Haram cahaya tu untuk suaminya.

. kalau ISTERI yang menanggung biayai makan dan keperluan asaih di rumah, haram suami tu memakannya . KECUALI, si isteri Redha dan berniat untuk membantu suaminya, membantu Syurganya tu. kalau dia tak redha, berdosa besaq Sang Suami tu. Kata ustat lagi, di Makhamah Syariah bersusun keh penceraian yang kebanya berpunca dari kurangnya tanggungjawab soghang suami.

Semuanya isteri yang bayaq, semuanya isteri yang uruihkan maka suami tu hilang kewibawaannya, tak berperanan sebagai KETUA KELUARGA yg selayaknya. Maka pada lelaki2 semua, sebelum memasang angan untuk menikah, ataupun la nih dah menikah, ingatlah Tanggungjawab yang bakai hampa pikoi ataih pundak hampa. Dan dengan tanggungjawab tu hampa akan diperhitung dan dipersoai didepan Allah kelak.

Ada sesetengah lelaki yg sy penah dengaq dn jumpak, yg mencari calon2 isteri dari pompuan berpangkat besaq, gheja dan gaji besaq, ataih alasan utk menumpang kemewahannya, ataih alasan nak cri jalan pintaih untuk hidup mudah . . meghajok dengaq Buat wanita2 dlam KRT ni yg cri jodoh bukan pd harta soghang lelaki, tapi pada NILAI TANGGUNGJAWAB nya. Meski tak mewah, dia akan tetap berusaha memberikan semua tanggungjawabnya pdmu, dia berusaha mencukupkan semua keperluan keluarganya dengan tulang 4 kerat dan tenaganya.

Itulah suami dn lelaki torrrbaek sebagai sandaran untuk Syurgamu terimakasihabanguntukpengorbananmu rumahkusyurgaku/KRT


Jannah Soghang Suami Tu Terletak Pada Tanggungjawabnya
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme