cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Jaga Kesihatan Jantung Dengan Amalkan Makan 10 Makanan Ni


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2018-01-11 20:52:01
Kategori Berita | Sumber asal : Link


Fungsi jantung adalah untuk membekaikan oksigen yang mencukupi ke seluruh badan manusia dengan melalui sestem peredaran darah. kalau saluran darah pada jantung menjadi sempit ataupun tersumbat, maka akan terjadinya serangan sakit jantung. Jantung yang sihat berupaya untuk mengepam 10,000 liter darah dalam masa satu hari dan akan berdenyut kira-kira 100,000 kali sehari iaitu antara 60 hingga 80 kali seminit. Penjagaan jantung sangat pentin. Selain rajin buat senaman ringan, pemakanan hampa jugak haruih dijaga untuk mengelakkan saluran darah diselaputi lemak terutamanya kolestrol yang tinggi. Makanan yang mengandungi omega 3 adalah salah satu contoh pemakanan yang baik untuk penjagaan jantung hampa. Berikut adalah senarai makanan yang torrrbaek yang boleh hampa amalkan untuk mengekaikan jantung yang sihat.

1. Oat Makanan yang ber-oat ni sanagt kaya dengan asid lemak omega 3, folat dan kalium. Ia jugak turut kaya dengan serat serta dapat membantu untuk menurunkan kadaq kolestrol dan menghalang pembentukan plak di dindin arteri yang akan jadi punca saluran darah hampa tersumbat.

2. Salmon Salmon adalah sejenih ikan yang kaya dengan asid lemak omega

3. Ia sangat efektif untuk menurunkan tekanan darah dan mencegah pembekuan darah. Makan dua kepin salmon setiap minggu mampu mengurangkan risiko dari terkena serangan jantung.

3. Avocado Buah avocado memang kaya dengan lemak, tapi ianya adalah lemak tunggai yang tak tepu malah mampu menurunkan jumlah kolestrol jahat LDL dan meningkatkan jumlah kolestrol baik HDL dalam badan.

4. Minyak Zaitun Minyak zaitun sangat baguih dijadikan penganti bagi mentega. Minyak zaitun jugak mampu untuk mengatasi masalah jantung, saluran darah tersumbat, tekanan darah tinggi dan sebagainya.

5. Kekacang Kacang merupakan makanan ringan yang sangat kaya dengan manfaat. Akan tapi ia jugak bergantung pada jenih kacang yang dimakan jugak. Sebaiknya pilih almond, hazelnut ataupun walnut pasai ia sangay baik bagi jantung hampa.

6. Berries Keluarga berries macam bluebery, strawberry, raspberry dan sebainya ni sanagt kaya dengan anti radangan. Ia jugak berfungsi untuk mengurangkan risiko dari terkena penyakit jantung dan jugak kanser.

7. Kacang Peas Kacang peas, kacang merah dan jugak kacang hitam sangat sesuai dijadikan sebagai makanan tambahan. Khasiat yang terkandung didalamnya akan melindungi dan menjaga jantung hampa supaya menjadi bertambah sihat dan cergaih.

8. Bayam Sayoq bayam mempunyai nutrisi yang sempurna untuk menjaga kesihatan jantung hampa. Ia kaya dengan vitamin A, C, Folat serta Magnesium yang sangat diperlukan oleh jantung. Perbanyakkan makan sayoq bayam demi menjaga jantung hampa.

9. Biji Rami / Flax Seed Linseed Campoqkan biji rami dengan oat meai semasa menyoghok pagi. Ianya bijirin yang sangat banyak dengan kandungan serat dan omega

6.

10. Kacang Soya Minum minuman kacang soya yang dibuat sendiri di rumah lagi baik pasai tak mengandungi sebarang bahan pengawet. Amalkan minum ayaq soya panaih tanpa gula setiap minggu akan membantu mengurangkan paraih kolestrol dalam badan. utaranews. com


Jaga Kesihatan Jantung Dengan Amalkan Makan 10 Makanan Ni

Jaga Kesihatan Jantung Dengan Amalkan Makan 10 Makanan Ni

Jaga Kesihatan Jantung Dengan Amalkan Makan 10 Makanan Ni

Jaga Kesihatan Jantung Dengan Amalkan Makan 10 Makanan Ni

Jaga Kesihatan Jantung Dengan Amalkan Makan 10 Makanan Ni
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme