cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Ingin Mendirikan Rumah Tangga 5 Perkara Ni Hampa Perlu Elakkan Untuk Menjadi Pasangan Harmoni


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-07-30 22:36:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


Sebelum menikah semuanya indah belaka. tapi apabila dah bergelaq laki bini dan hidup bersama, ada saja yang tak kena. Sebab tu, sebelum bergelaq laki bini, setiap pasangan perlu kenai diri depa sendiri semuga lebih mudah menjalani kehidupan bersama. tak dinafikan aspek komunikasi di dalam perhubungan laki bini amat pentin. ni pasai ianya melibatkan dua individu yang selalunya berbeza dalam kebanya hai. Oleh sebab tu, seseoghang tu perlu selului menganalisa sikap, nilai, kelemahan dan kekuatan diri, dan keperluannya dalam hubungan dengan pasangan. Berikut disenaraikan beberapa sikap diri yang perlu dielakkan supaya proses komunikasi laki bini berkesan sekaliguih mewujudkan alam rumahtangga yang harmoni.

1. Mempunyai andaian salah pasai peranan laki bini. Contohnya, soghang suami yang mengandaikan bahawa semua pompuan suka memasak barangkali menghadapi masalah sekiranya membelikan barangan dapoq untuk isterinya sebagai hadiah ulang tahun pernikahan. ni pasai bukan semua pompuan gemaq memasak terutamanya depa yang bekerjaya dan takdak masa untuk buat gheja-gheja dapoq.

2. Ingin pasangan mempunyai sikap dan perasaan serupa dengan diri sendiriLazimnya, seseoghang akan mencari pasangan yang mempunyai sikap, pemikiran dan kesukaan yang serupa dengan dirinya. Namun suami atau isteri perlu memberi ruang untuk sedikit perbezaan. Perbezaan begini memberi peluang untuk laki bini berkomunikasi dengan lebih kerap. Bagaimanapun, perbezaan sebegini kerap kali dijadikan rintangan dan punca perselisihan. Cara yang berkesan settlekan perbezaan ni ialah menerima pasangan sebagaimana seadanya. Sekiranya terdapat sedikit kelemahan dari segi perangai pasangan, bersabaq sambey berusaha untuk mengatasinya. Adakalanya perbezaan yang wujud memberikan lebih warna di dalam hubungan laki bini. Jadi tadaklah kehidupan hampa dan pasangan terlalu cemuih pasai sentiasa buat perkara yang sama.

3. Suka mencari kelemahan pasanganKomunikasi dan seteruihnya perhubungan antara laki bini jugak boleh terhalang sekiranya salah soghang atau kedua-dua suka mencari kelemahan atau kesalahan oghang lain. Sikap sebegini perlu dikikih supaya tak terbawa-bawak di dalam perhubungan laki bini. Seeloknya sentiasa mengingati saat-saat manih masa bersama. Barulah kehidupan hampa dan pasangan lebih ceria.

4. Terlalu cemburuAda oghang yang berpendapat sikap jelez menunjukkan pasangan hampa mencintai hampa. Tapi kalau sikap cemburunya sangat keterlaluan, sapadia agaknya yang mampu bertahan? Pasangan yang tak salin mempercayai antara satu dengan lain tak akan dapat menyatakan perasaan depa secara jujoq. depa akan berkelakuan buruk sangka dan tak dapat meneruihkan perhubungan dalam suasana yang baik. Kesannya rumahtangga tak penah aman dan anak-anak selului menjadi mangsa.

5. Ingin menguasai pasanganSuami atau isteri yang pentinkan diri sendiri biasanya ingin berkuasa ke ataih pasangannya sehingga hanya wujud komunikasi sehala di antara depa. Suami atau isteri yang terlalu dominan, jugak memapaqkan sifat suka merendah-rendahkan pasangannya. Akibatnya perhubungan menjadi kaku dan tak mesra. Bagi pasangan yang tak mampu bertahan, depa barangkali akan ambik keputusan untuk pergi daripada teruih dibelenggu oleh sikap pasangan yang terlalu mengawai. Oleh tu untuk mendapatkan kebahagiaan, sebagai suami atau isteri, kena selului bertolak ansoq dan jangan sekali-kali mengabaikan perasaan pasangan masing-masin.


Ingin Mendirikan Rumah Tangga 5 Perkara Ni Hampa Perlu Elakkan Untuk Menjadi Pasangan Harmoni

Ingin Mendirikan Rumah Tangga 5 Perkara Ni Hampa Perlu Elakkan Untuk Menjadi Pasangan Harmoni

Ingin Mendirikan Rumah Tangga 5 Perkara Ni Hampa Perlu Elakkan Untuk Menjadi Pasangan Harmoni

Ingin Mendirikan Rumah Tangga 5 Perkara Ni Hampa Perlu Elakkan Untuk Menjadi Pasangan Harmoni
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme