cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Hati Dan Buah Pinggang Model Muslimah Rosak Akibat Minum Supplement Kopi Kuruih


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-07-17 17:42:01
Kategori Berita | Sumber asal : Link


Oleh Rafidah Abdullah Artikel ni ditulih oleh Dr. Rafidah Abdullah di laman Facebook milik beliau. Beliau merupakan soghang Nephorolist iaitu doktoq pakaq khusus dalam penjagaan dan merawat penyakit buah pinggang. Bila cun luaran yang terlalu di ligan, habih rosak organ dalaman! Terlalu kerap kita mendengaq ceghita macam ni. ni menjadi cun luaran, tak ceghita lah pada paraih rupa atau tubuh badan sehinggakan memudaratkan diri sendiri.

Ada jugak keh yang membawa meninggai dunia. soghang pesakit berumoq 33 tahun, dah menikah, anak dua oghang dah besaq. gheja model sambilan. Nampak lawa, putih melepak. comey. Kuruih. BMI normal 22. Sebelum ni, sihat saja. tak ada sakit apa-apa. Datang hospitai sebab lugai, ghasa nak muntah selama seminggu. Ya Allah, memang Doktoq tergempaq tengok keputusan darah.

Buah pinggang dan hati rosak. teghok bacaan darah fungsi buah pinggang iaitu: Creatinine 486 umol/L normal bawah 100 Bacaan fungsi hati: Alanine Transferase 2633 IU/L normal bawah 140 . Mula-mula penin jugak dok pikiaq. Tanya ambik apa-apa, tak admit. Tapi lepaih kami menyoai dan kami kena buat ala-ala interogasi, akhiaqnya beliau admit ambik kopi yang dicampoq macam-macam.

Katanya untuk kurus!!! Pelik, betoi-betoi pelik dunia la la nih ni. Beliau ambik kopi mix ni saja, tak makan benda lain! nasik, sayoq, ayam, ikan, semua beliau tak sentuh. MasyaAllah. heghan cheq, tak lapaq ke? TAK kuruih mana pun! Mana taknya, kalori 1 sachet ni pun dah dekat 500kcal. Jangan sekali-kali percaya kopi atau teh mix yang ghamai dok kata boleh kuruih.

Kalau ambik benda-benda begini dan hampa tak lepaih makan, barangkali ada terdapat bahan terlarang. Salah satu contoh bahan terlarang yang kerap dicampoqkan dalam minuman macam kopi dan teh adalah sibutramine. Boleh rujuk gambar-gambaq info lain jugak yang cheq sertakan. Pandai lah penjuai nak menipu. Kalau letak mix 10000 dalam 1 dalam kopi atau teh, depa-depa ni tak perlu memintak kelulusan KKM.

lepaih tu, barangkali suka-suka masukkan bahan terlarang untuk jadi lebih ummmmph. Nasihat cheq: Yang BMI normal, tak payah lah nak kuruih lagi. Terima lah seadanya. Yang BMI lebih dan nak kuruih pulak, jangan ambik jalan mudah. Lemak tepu yang terkumpoi berpuluh tahun tak akan hilang dalam masa sebulan! Yang suruh makan minum suplemen tu ni, meghepek.

Pergi pakai kasut selipaq pun boleh , jalan-jalan di Taman. ni tak perlu belanja langsung. Makan pulak kena lah dok berpantang, BUKAN pantang tengok!! Jangan kita lalai dan lupa yang cun dalaman sebenaqnya lebih indah. Tak pasai-pasai dapat penyakit. Pedulikan rupa luaran! i


Hati Dan Buah Pinggang Model Muslimah Rosak Akibat Minum Supplement Kopi Kuruih




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas kistarp wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm