cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Golongan Muda Seawai Umoq 20 Berisiko Tinggi Untuk Kena Ambush Masalah Jantung


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-08-08 11:56:01
Kategori Berita | Sumber asal : Link


Jantung merupakan organ palin pentin dalam badan manusia untuk memastikan badan manusia mendapat bekalan oksigen mencukupi. Serangan jantung di masa la la nih bukan saja terjadi pada warga emaih, malah lelaki dan pompuan yang mudah jugak berisiko untuk mendapat serangan jantung. Jom teliti diri sendiri, adakah tanda-tanda masalah jantung ni ada pada kita. Tanda-Tanda Jantung Bermasalah Pertama sekali, untuk mengesan sekiranya jantung bermasalah. cuba try test tengok tanda-tanda di bawah. Sekiranya ada simptom berikut. hampa berisiko tinggi untuk kena ambush masalah jantung pada umoq yang masih dok muda seawai 20 tahun!

1. hampa selului berpeluh ketiak berlebih-lebihan walaupun hanya buat sedikit aktiviti.

2. mudah berasa sesak napaih dan seolah-olah ada sesuatu tersumbat dalam hidung atau dada.

3. Di sebelah kiri dada hampa kerap berasa sakit sama ada impaknya sedikit atau banyak.

4. Mula kena ambush sakit kepala dan terasa sekelilin berpusing-pusin dan bergoyangan.

5. kena ambush fenomena blank out iaitu hilang upaya daya penglihatan seketika bila dok ada dalam gelap.

6. Tangan Kiri ghasa sakit macam terseliuh.

7. kalau tangan kiri hampa mulai ghasa sakit selepaih rasai tanda-tanda di ataih ia adalah petanda yang hampa perlu berjumpak doktoq dalam kadaq segera pasai hampa barangkali akan kena ambush stroke dalam masa terdekat. Langkah mudah Mencegah Masalah Penyakit Jantung hampa perlu laku langkah-langkah berikut bagi mengelak dari kena ambush penyakit jantung apatah lagi kalau hampa bukanlah soghang yang rajin bersenam dan jugak topui! 1 LAKUKAN PEMERIKSAAN awai Menurut sumber dari Kementerian Kesihatan, dari segi jumlah pesakit yang menghidap diabetes, Malaysia dok ada di tangga pertama dalam Asia dan tersenarai di tangga ke-10 dunia bagi selepaih Asia Barat dan Asia Pasifik. Mengikut rekod, ada

2. 6 juta pesakit diabetes berumoq lebih 30 tahun. Daripada jumlah ni, separuh atau

1. 3 juta tak sedaq depa mempunyai diabetes. hampa yang berisiko tinggi, disarankan membuat pemeriksaan awai dan berkala bagi mengelakkan sebarang komplikasi. 2 ambik PEMAKANAN SEIMBANG Kurangkan pengambilan lemak,terutama lemak tepu macam mentega untuk merendahkan risiko kolesterol berlebihan dalam darah sekaliguih mencegah risiko penyakit jantung. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran 8 hingga 10 hidangan sehari diikuti diet rendah lemak. ambik produk tenusu 3 hidangan sehari boleh mengurangkan risiko tekanan darah tinggi. Akhiaqnya, kurangkan pengambilan gula dalam makanan dan minuman. hampa perlu memasak sendiri di rumah untuk mengawai paraih gula dan garam dalam masakan!

3. buat AKTIVITI DAN SENAMAN Menurut Pakaq Rundin Kardiologi, Datuk Dr. Khoo Kah Lin, aktiviti ringan atau sederhana, walaupun dilaku selama 30 minit sehari boleh membawa manfaat. Aktiviti yang dimaksudkan termasuk berjalan kaki sambey bersiar-siaq, naik tangga, berkebun, membersihkan laman, gheja rumah yang sederhana atau berat, menari dan senaman di rumah. Senaman berbentuk aerobik yang lebih cergaih macam berjalan pantaih, berlari, berenang, berbasikai, luncoq kasut roda dan lompat tali pulak merupakan cara torrrbaek untuk meningkatkan tahap kecergasan jantung dan paru-paru. kalau hampa mau meningkatkan lagi tahap kecergasan, hampa perlu bersenam 30 ke 60 minit, kebanya hari dalam seminggu, pada kadaq 50-80 peratuih daripada keupayaan maksimum hampa.

4. MEMASTIKAN TIDUR YANG MENCUKUPI Ubah gaya hidup hampa. Masuk tidoq lebih awai. Yayasan Tidoq Kebangsaan di Amerika Syarikat mengesyoqkan tidoq selama 8-9 jam bagi oghang dewasa. Tidoq akan memperbaiki sistem imunisasi dan badan akan kekai sihat. Semasa tidoq, tubuh kita memproses glukosa. kalau tak cukup tidoq glukosa akan gagai diproses dan berisiko untuk diabetes. Oleh tu, pastikan tidoq hampa cukup supaya badan boleh memproses glukosa dengan baik. Tidoq yang mencukupi jugak boleh melegakan dari tekanan penin pala dan menjadikan badan lebih tenang disampin merendahkan kadaq kolestrol dan tekanan darah serta mengelakkan berlaku penyakit jantung.

5. KAWAL EMOSI semuga tak penin pala / penin pala Kawai emosi hampa semuga tak penin pala atau penin pala. ni boleh dicegah kalau hampa berusaha meningkatkan kemampuan dan keyakinan diri untuk menanganinya. Cara termudah mengatasi penin pala ialah dengan mencari puncanya. Sekiranya beban gheja merupakan punca, berilah perhatian lebih terhadapnya dan cubalah menyelesaikan setiap masalah yang timboi dengan sebaik barangkali. Ada pelbagai cara untuk mengatasi penin pala antaranya rehat seketika, buat riadah, bercakap dengan seseoghang, holiday dari gheja dan sebagainya.


Golongan Muda Seawai Umoq 20 Berisiko Tinggi Untuk Kena Ambush Masalah Jantung
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme