cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Gila Nak Tunjuk Kaya Budaya Dalam Masyarakat Malaysia Yang Semakin Menjadi Jadi


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-10-15 14:32:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


Setakat artikel ni ditulih, cheq belum menemui lagi Warren Buffet dan Mark si Founder FB berselfie terkinja-kinja untuk menunjukkan kekayaannya samada show off gheta,duit,cincin dan rumah . Warren Buffet masih dok tinggai dirumah yang dibelinya pada tahun 1958 dgn ghega USD 31,500. googletag. cmd. push function googletag. defineSlot /16069941/amazingnara-content-top , 336, 280 , 300, 250 , div-gpt-ad-amazingnara-content-top .

addService googletag. pubads ; googletag. pubads . enableSingleRequest ; googletag. pubads . collapseEmptyDivs true,true ; googletag. enableServices ; ; googletag. cmd. push function googletag. display div-gpt-ad-amazingnara-content-top ; ; gheta yg digunakan Mark utk ke ofih gheta Warren Buffet gheta Hitam tu adalah gheta yg dipandu Mark Zuckerberg ke ofih.

Katanya beliau tak suka dikenali Masyaailah humble nya oghang kafir dan gheta coklat tu adalah gheta manusia no 2 palin kaya dunia, Warren Buffet yg selului digunakannya. Ada 2 jenih kaya, satu Kaya Gila dan satu lagi Gila Nak Tunjuk Kaya . Yang kaya gila kebanyakkannya kafiaq dan yang gila nak tunjuk kaya kebanyakkannya Melayu. Bukan susah nak kenai yg kaya gila.

Rockefeller, Bloomberg, Bill Gates, Vincent Tan, Warren Buffet, Robert Kuok dan lain-lain billionaire di dunia. Yang ni spesies Singa. Duit tak habih. Either you suka atau tak suka, cheq ada duit berbillion sbb ana pandai buat duit. I dont care what do you think of me. Yang gila nak tunjuk kaya pun ghamai dan mudah nak nampak. Biasanya public figure Melayu yang ghamai terlibat.

Yang macam ni namanya spesih kambin, berak tahik warna hitam macam makjun. Kaya jenih suam-suam kuku. baghu jadi jutawan dah kena kejutan budaya. Dan biasanya kaya depa tak lama. la la nih dalam Malaysia spesih macam ni boleh tengok kat FB. Contohnya bila nak beli-belah kat Louih Vutton atau beli beg tangan Chanel, Marc Jobs atau Hermes, depa buat video atau selfie dgn harapan oghang puji .

Bila nak order gheta mewah, bagitau satu dunia. Rumah 10 juta under construction pun nak tunjuk pada semua oghang supaya konfem lah aku jutawan . Anak beli Bentley pun kena ceghita supaya anak aku levelnya tinggi drp hangpa semua. ni perangai kaya suam-suam kuku. Sebab tu kena bagitau oghang ghamai atau pengguna bahawa dia kaya. Dia ketaq lutut oghang tak tau dia kaya so nanti oghang ckp bisnes dia tak maju.

So mesti mau jaga imej kaya tanda bisnes hebat . ni namanya oghang kaya tapi low class. Sbb depa ingat class terletak pada material. Pakai Prada tapi otak takdak. Berlainan dengan spesih Singa, depa tak perlu selfie depan Louih Vutton utk bgtau aku mampu , sebab depa memang mampu. Satu dunia tau depa mampu. Nobody cant stop them to buy. Yang lawaknya, si Melayu jenih kaya suam-suam kuku nak beli beg tangan mahai tapi tanya ghega, nampak sangat tak cukup kaya.

oghang kaya gila mana ada tanya ghega. BOOOOOO. Yang suka tunjuk kaya saja tanya ghega ketaq lutut duit tak cukup. oghang kaya gila spesih Singa , mentaliti nya I want this,I will pay . oghang kaya gila, habitatnya mmg kaya. Mindset depa mmg kaya. Cara berpikiaq depa mmg kaya. Sebab depa kaya melalui proses yang bernilai dan matang. depa tak perlu tunjuk kaya sebab nak approvai dari oghang ghamai.

depa tak perlu selfie dalam helikopter bagitau I dalam Heli yg I beli 5 juta kemarin . Atau today I naik bisnes kelaih belanja memba-memba sbb bisnes dah boom,habih 50k,tapi takpe nanti tuhan tambah lagi . Spesih Singa beli beg tangan ghega 200k bg depa takdak masalah, macam RM20 je. depa pakai sbb depa mampu dan puas, bkn nak bagitau oghang yg depa mampu.

Yg kaya suam-suam kuku kena tunjuk di FB atau twitter utk bgtau dia spend 20k beli beg tangan. Nampak sangat dia excited jadi kaya culture shock . Org kaya gila mcm Bloomberg atau Bill Gates,money has no value to them,bcoz its already there. They are already successful. Meanin I have the power . The money flows like water. Yang kaya suam-suam kuku kena bagitau satu dunia betapa hebatnya jadi kaya, lepaih kena tunjuk rumah dah ada 5 bijik.

Tengah plan nak beli lagi 5 bijik. So terpaksa ambik gambaq dan postin di media so-siall. Biasanya public figure yg suka tunjuk kaya berjayanya tak lama. Sebab tumpu depa nak tunjuk kaya. cuba try test bagi satu nama towkey produk Melayu yang dah buat produk yang dah bertahan selama 50 tahun, dan pergi ke peringkat dunia, ada? Normally yang suka menunjuk ialah yg perangai beruk dapat bunga .

tergempaq sbb jadi kaya. Kaya atau materials is a product of success. Tapi di Msia ni ghamai yang bongok dan puja-memuja public figure sebab kaya. Terkedu tengok hebatnya sikaya pakai Ferrari. oghang kafiaq, depa value success, bukan materials. depa hormat oghang sebab nilai sukses, bukan materials. depa nak tau mcmana Mark sukses buat FB,bukan nak tau Mark boleh beli apa.

Bukan nak tgk Mark pakai kot ada price tag 1 juta. Bcoz without Mark bagitaupun, depa tau Mark mampu. He is a billionaire. penah nampak Mark selfie tunjuk cincin berlian ghega 5 juta? Budaya di Malaysia ni, semakin banyak buat aksi badut dan propa, oghang makin suka. Waktu org tengah suka, juai tahik kambin pun boleh ghamai dok kata mujarab untuk kuruihkan badan.

oghang pun beli sebab aksi badut yang dibuat. Kemudian beli title Datuk atau Datuk Seri, makin terserlah lah KEKAYAAN depa dan dapatlah approvai bahawa oghang ni HEBAT . Lagi banyak buat aksi menarik perhatian walaupun aksi mangkaq, makin laku lah produk. Tak penah pulak ana nampak Armani atau Chanel buat aksi mangkaq untuk dapat attention. Satu lagi, boleh cuba try test taja rancangan agama , maka tunduklah Melayu dan yakinlah depa to


Gila Nak Tunjuk Kaya Budaya Dalam Masyarakat Malaysia Yang Semakin Menjadi Jadi

Gila Nak Tunjuk Kaya Budaya Dalam Masyarakat Malaysia Yang Semakin Menjadi Jadi

Gila Nak Tunjuk Kaya Budaya Dalam Masyarakat Malaysia Yang Semakin Menjadi Jadi

Gila Nak Tunjuk Kaya Budaya Dalam Masyarakat Malaysia Yang Semakin Menjadi Jadi

Gila Nak Tunjuk Kaya Budaya Dalam Masyarakat Malaysia Yang Semakin Menjadi Jadi




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme