cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Ghamai Tak Tau Punca Kanser Sebenaqnya Datang Dari Rumah Sendiri


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-09-19 14:42:01
Kategori Hiburan | Sumber asal : Link


Kanser memberi kesan buruk terhadap ghamai individu seluruh dunia dengan keh sebanyak

1. 7 Juta yang berjaya dikesan pada tahun 201

5. Tumoq kanser yang digelaq malignant tu tak akan beghenti membesaq dan bisa berebak ke bahagian tubuh badan yang lain. kanser jenih merebak tu digelaq sebagai metastasih manakala tumoq benign pulak adalah jenih kanser kanser yang hanya jengoi di satu bahagian badan saja. Ingin diingatkan, semakin besaq satu-satu tumoq berkenaan, dalam masa yang sama ia akan menjejaihkan fungsi normal tubuh seseoghang penghidap, termasuk organ dan sistem badan. Risiko untuk seseoghang terdedah kepada karsinogen atau penyebab kanser yang hidup di dalam tisu hidupan telah sekian lama diberi perhatian melalui kajian rapi yang dijalankan untuk mengetahui lebih mendalam tentang pasai kanser. Gas beracun Radon dan asap rokok adalah dua sumber utama yang serin dikaitkan dengan punca penyebab kanser. tu apa yang hampa tau, tapi lagu mana pulak dengan penyebab lain? barangkali hampa patut beri perhatian yang lebih terhadap perkara yang kami ingin kongsikan ni.

1. FormaldehydeFormaldehyde atau sejenih methanol gaih toksik tak berwarna ni digunakan dalam pelbagai aplikasi industri dan bisa ditemukan dalam banyak produk industri. Formaldehyde adalah produk organik yang meruap atau Volatile Organic Compund VOC dan ia merupakan gas beracun yang dilepaihkan secara haluih melalui material yang digunakan. Tiga produk yang melepaihkan palin banyak gas berkenaan adalah papan kayu plywood, papan panel perabot dan papan gentian. Memory foam dan permaidani jugak melepaihkan gas formaldehyde. Mengikut satu kajian yang dilaku pada tahun 2011, badan amerika Nationai Toxicology Program menyatakan formaldehyde sebagai karsinogen atau penyebab kanser kepada manusia. pasai kehidupan seharian kita bakai bertindak balaih dengan bahan-bahan formaldehyde, agak payah untuk kita mengelak daripadanya lebih-lebih lagi apabila dok ada di dalam kawasan yang dok katup macam pejabat yang berhawa dingin, gedung membeli-belah, dan sebagainya. Walau bagaimanapun, Amerika Syarikat dan Eropah la nih telah ambik langkah berjaga-jaga dengan menghadkan pelepasan gas formaldehyde macam penggunaan bahan kayu plywood. Oleh tu, cuba try test gunakan penapih udara di rumah supaya udara yang hampa hirup tu bebaih partikel yang berbahaya untuk badan.

2. Penyegaq UdaraPenyegaq udara mengandungi pelbagai kimia yang sebenaqnya mengancam kesihatan dan merupakan penyebab kanser tanpa kita sedaq. California menyenaraikan beberapa kemungkinan bahawa penyegaq udara adalah karsinogen kepada manusia di sampin mewujudkan pencemaran sekunder bahaya. Sebuah kajian yang diterbitkan pada tahun 2010 telah mengaitkan penyegaq udara dengan proses kewujudan kanser teksyaq. Secara alternatif bagi mengelak penggunaan penyegaq udara, gunakan sumber bau-bauan semula jadi macam herba beraroma dan minyak pati bunga-bungaan asli.

3. LilinTidak semua lilin adalah penyebab kanser. tapi kita haruih lebih berhati-hati. Apabila lilin dibakaq, sumbu lilin atau tali putih yang dibakaq pada lilin tu sebenaqnya melepaihkan beberapa bahan kimia. Bukan tu saja, kebanya lilin komersial yang dijuai di kedai-kedai dibuat menggunakan sumber cairan daripada produk petroleum. Fakta tu menyokong kuat awatlaa benang sumbu lilin tak organik boleh bedighi tegak walaupun telah dibakaq. pasai tu, penggunaan lilin adalah diharamkan di Amerika Syarikat. Sumbu yang tak organik diklasifikasikan oleh Agensi spesial Kajian untuk Kanser sebagai Karsinogen, sementara pada tahun 2007, akhiaqnya kajian telah membuktikan bahawa ia penyebab kanser perut. Gunakan lilin semula jadi macam lilin yang dibuat menggunakan soya mahupun lilin lebah yang menggunakan sumbu jenih kapaih.

4. Sesetengah Bekalan Alatan SeniIni adalah pentin untuk kesihatan kanak-kanak pasai depa adalah golongan yang serin menggunakannya sekaliguih terdedah pada bekalan alatan seni macam gam dan pen marker. Apa yang menakutkan, sesetengah peralatan seni mengandungi bahan toksik yang tak sesuai untuk kanak-kanak. Akta Persekutuan Bahan Berbahaya Federal Hazardous Substances Act sebenaqnya mewajibkan semuga semua peralatan dilabel dengan warnin Berpotensi Membahayakan Kesihatan oleh syarikat pengeluaq bekalan alatan seni. Di California, Agensi Perlindungan Alam Sekitaq mengharam keraih penggunaan sejenih gam yang berjenama Elmer s Super Glue, Krazy Glu dan beberapa alatan kraf lain yang banyak digunakan di tadika serta sekolah rendah tempatan di sana. kalau hampa mempunyai anak di rumah yang gemaq membuat seni atau aktiviti kraf, beringatlah untuk membekaikan depa dengan peralatan seni/sekolah yang bebaih toksik. jugak, gunakan produk pelarut macam gam atau pen warna sharpies di tempat terbuka supaya udara bisa meneutralkan kembali bau kimia terlibat.

5. DeodoranKajian baghu yang dilaku pada 2014 memfokuihkan kandungan aluminum yang terdapat dalam sesetengah kosmetik macam deodoran atau penyahbau digunakan di bawah pelipat lengan. Aluminum bukan saja berbahaya kepada persekitaran, malah jugak pada tubuh manusia. Ia bisa menyelinap ke dalam tisu teksyaq dan jadi punca kanser teksyaq. Bedak bayi adalah alternatif torrrbaek untuk mengawai bau badan, menggantikan deodoran.

6. Langsiaq Mandi PlastikLangsiaq mandi lazimnya dibuat daripada material plastik dan satu kajian telah menjelaihkan bahawa produk PVC melepaihkan gas beracun yang digelaq volatile organic compounds VOCs , lebih-lebih lagi masa panaih. masa hampa mandi ayaq panaih, bahan VOC akan mengewap dalam keadaan suhu tinggi dan kalau hampa terhidu atau diserap oleh tubuh, ia jadi punca kanser. Di sampin tu, VOC jadi punca kerosakan hati, saraf, pernafasan dan peranakan yang bakai mengundang pelbagai jenih kanser. Untuk mengelak, hampa boleh guna langsiaq mandi yang dibuat dari bahan kapaih atau langsiaq bukan PVC d dalam kamar mandi. Setidak-tidaknya, bina saja pintu kaca atau dindin yang mengelilingi kawasan pancuran mandi. Ingatlah bahawa mencegah adalah lebih baik dari mengubati. Kesedaran awai mampu untuk mengubati penyakit hat sama dok habaq tadi. Sejauh mana hampa yakin yang diri hampa bebaih kanser? Kanser menyerang tanpa mengira umoq atau statuih. Rajinkan diri untuk buat Cancer-Screenin di Hospitai KPJ. Cancer-Screenin adalah untuk mengesan sebarang tanda awai tentang pasai kemungkinan hampa berdepan sebarang sebarang faktoq dan risiko yang boleh jadi punca hampa tergolong sebagai penghidap kanser. Jadi beringatlah dan sayangi diri hampa demi masa depan insan yang disayangi.


Ghamai Tak Tau Punca Kanser Sebenaqnya Datang Dari Rumah Sendiri

Ghamai Tak Tau Punca Kanser Sebenaqnya Datang Dari Rumah Sendiri

Ghamai Tak Tau Punca Kanser Sebenaqnya Datang Dari Rumah Sendiri

Ghamai Tak Tau Punca Kanser Sebenaqnya Datang Dari Rumah Sendiri

Ghamai Tak Tau Punca Kanser Sebenaqnya Datang Dari Rumah Sendiri

Ghamai Tak Tau Punca Kanser Sebenaqnya Datang Dari Rumah Sendiri

Ghamai Tak Tau Punca Kanser Sebenaqnya Datang Dari Rumah Sendiri
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme