cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-08-11 11:02:01
Kategori Ilmiah | Sumber asal : Link


- if IE 8 > Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap oghang function i,s,o,g,r,a,m i GoogleAnalyticsObject =r;i r =i r function i r . q=i r . q . push arguments ,i r . l=1 new Date ;a=s. createElement o , m=s. getElementsByTagName o 0 ;a. async=1;a. src=g;m. parentNode.

insertBefore a,m window,document, script , //www. google-analytics. com/analytics. js , ga ; ga create , UA-47126282-2 , auto ; ga send , pageview ; window. wpemojiSettings = baseUrl : https: / /s. w. org /images /core /emoji /2. 3 /72x72 / , ext : . png , svgUrl : https: / /s. w. org /images /core /emoji /2.

3 /svg / , svgExt : . svg , source : concatemoji : http: / /iluvislam. my /wp-includes /js /wp-emoji-release. min. js?ver=4. 8. 1 ; !function a,b,c function d a vaq b,c,d,e,f=Strin. fromCharCode;if !k !k. fillText return!1;switch k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. textBaseline= top ,k. font= 600 32px Arial ,a case flag :return k. fillText f 55356,56826,55356,56819 ,0,0 ,b=j.

toDataURL ,k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. fillText f 55356,56826,8203,55356,56819 ,0,0 ,c=j. toDataURL ,b===c k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. fillText f 55356,57332,56128,56423,56128,56418,56128,56421,56128,56430,56128,56423,56128,56447 ,0,0 ,b=j. toDataURL ,k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. fillText f 55356,57332,8203,56128,56423,8203,56128,56418,8203,56128,56421,8203,56128,56430,8203,56128,56423,8203,56128,56447 ,0,0 ,c=j.

toDataURL ,b!==c ;case emoji4 :return k. fillText f 55358,56794,8205,9794,65039 ,0,0 ,d=j. toDataURL ,k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. fillText f 55358,56794,8203,9794,65039 ,0,0 ,e=j. toDataURL ,d!==e return!1 function e a vaq c=b. createElement script ;c. src=a,c. defer=c. type= text/javascript ,b. getElementsByTagName head 0 . appendChild c vaq f,g,h,i,j=b.

createElement canvas ,k=j. getContext j. getContext 2d ;for i=Array flag , emoji4 ,c. supports= everything:!0,everythingExceptFlag:!0 ,h=0;h vaq sampling active = 0; vaq sampling rate = 100; vaq do request = false; if !sampling active do request = true; else vaq num = Math.

floor Math. random sampling rate 1; do request = 1 === num ; if do request / Create XMLHttpRequest object and set variables / vaq xhr = window. XMLHttpRequest ? new XMLHttpRequest : new ActiveXObject Microsoft. XMLHTTP , url = http://iluvislam. my/wp-admin/admin-ajax.

php , params = action=update views ajax token=e82e7c3b1b wpp id=2999 ; / Set request method and target URL / xhr. open POST , url, true ; / Set request header / xhr. setRequestHeader Content-type , application/x-www-form-urlencoded ; / Hook into onreadystatechange / xhr. onreadystatechange = function if 4 === xhr.

readyState 200 === xhr. statuih if window. console window. console. log window. console. log xhr. responseText ; ; / Send request / xhr. send params ; p h1 h2 h3 h4 h5 h6 body, input, select, textarea color: 212121; .

g1-giga . g1-mega h1, . g1-alpha h2, . g1-beta h3, . g1-gamma h4, . g1-delta h5, . g1-epsilon h6, . g1-zeta . g1-gamma-3rd . g1-delta-3rd . g1-meta . g1-primary-nav-menu > . menu-item > a . sub-menu . menu-item > a input type=submit , input type=reset , input type=button , button, . g1-button, . g1-arrow .

g1-tab, . item-list-tabs a blockquote facebook twitter googlepluih Menu Top 10 Tazkirah Cinta Inspirasi Keluarga pompuan Poster iluvislam Penulih Hubungi Search Search for: Search You are here: Home Inspirasi Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap oghang Inspirasi, Keluarga, Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap oghang by iLuvislam August 11, 2017, 9:00 am 0SHARESShareTweet Setiap insan di ataih muka bumi ni diberi satu saja peluang untuk menjalani kehidupan.

Setiap oghang menjalani kehidupan yang berbeza di gelanggang kehidupan. Adneen memulakan bicaranya. Matanya memandang padang bola sepak di hadapannya. Kehijauan padang bola tu menenangkan hatinya. Ada apa dengan gelanggang kehidupan, wahai adik abang yang petah bicara? Suhaimi merenung adiknya yang masih dok merenung padang bola sepak yang masih dok basah pasai hujan di pagi hari.

Hidup kita dengan gelanggang bola sepak tak jauh beza. Hidup kita macam padang bola sepak tu sendiri. Keadaannya yang luas dan besaq menggambaqkan tempoh yang kita akan lalui dalam hidup. Pengakhiran padang tu merupakan analogi kematian kita. meninggai dunia tu konfem, Suhaimi cepat-cepat menjawab. Setiap yang bernyawa akan meghasakan meninggai dunia.

Kemudian hanya kepada Kami, kamu dikembalikan. Surah Al-Ankabut: ayat 5 Pandai pun abang. Adneen memuji abangnya. Ok, sambung teori Cik Adneen tentang pasai gelanggang kehidupan tu. Suhaimi tak sabaq dengan bicara adiknya. kalau kita tengok pada perlawanan bola sepak, ada pasukan lawan dan jugak pasukan kita sendiri. Diri kita sendiri ialah pemain dalam perlawanan tu.

Pasukan lawan diibaratkan sebagai pihak yang berusaha untuk menjatuhkan kita. tak kira sama ada menjatuhkan secara kasaq atau lembut. Kita sebagai pemain haruihlah berhati-hati dengan setiap strategi dan tindakan pihak lawan. kalau kita alpa walaupun sesaat, konfem pihak lawan akan dapat menjatuhkan kita. Begitulah kehidupan kita. Adneen terdiam seketika dan memandang abangnya.

Dia ghenyih. Ingin dia teruihkan bicaranya. Suhaimi menyambung, Dalam setiap perlawanan bola sepak, tak konfem kalau takdak kecederaan yang berlaku. betoi tak? Kecederaan yang kita alami tu ibarat kejatuhan dan kegagalan kita dalam hidup. kalau pemain tercedera dalam perlawanan, depa tetap akan berusaha untuk mangkit walaupun kesakitan menguasai depa.

Begitu jugak dalam kehidupan. walaupun setelah mengalami kegagalan dalam hidup, kita akan berusaha bangkit kembali dan meneruihkan kehidupan. Bola yang menjadi objek rebutan setiap pemain diibaratkan sebagai cita-cita kita. Setiap insan mempunyai cita-cita yang ingin dikecapi. Apabila seseoghang pemain berjaya mendapat bola, tak bermakna cita-citanya dah tercapai.

Hal ni demikian pasai seseoghang pemain akan dikira berjaya apabila bola yang digelecek dapat diterajang tepat ke dalam tiang gol. Tiang gol tu adalah indikatoq sesuatu matlamat tu berjaya dikecapi. So? Suhaimi bertanya adiknya. So what abang? Adneen ingin mendengaq lagi bicara abangnya tu. Terasa macam mendengaq penceramah sedang menyampaikan ceramah tarbiah.

Ceramah tarbiah kehidupan. Adneen habihkan teori gelanggang kehidupan tu, abang nak dengaq. Adneen nak abang yang habihkan. Ok? Adneen buat muka merayu. Dia ingin tekun mendengaq hujah abangnya tentang pasai bola sepak pasai abangnya penah menjadi pemain bola sepak. Namun begitu, kecederaan yang dialami di lututnya pada suatu masa dahulu buat bapak melarang untuk teruih menjadi pemain bola sepak.

Akhiaqnya, abangnya akoq dengan perintah bapak. Apabila seseoghang pemain berjaya menjarinkan gol, semua penyokong konfem akan bersorak kegembiraan untuk pemain tu. Pihak penyokong diibaratkan sebagai oghang-oghang yang sentiasa menyokong dan mendoakan kejayaan kita. setiap pemain memerlukan penyokong. Tanpa penyokong, pemain tak akan mampu beraksi dengan hebat.

jeronoih mangkit soghang pemain bergantung kepada sokongan yang diterimanya. Perlawanan bola sepak jugak mempunyai masa yang telah ditetapkan. Begitu jugak kehidupan. Kita haruihlah bijak dalam menggunakan masa yang diberi. Janganlah apabila ajai kita di hujung nyawa, barulah kita nak menyesai dengan dosa-dosa kita. Jadi, marilah kita berusaha untuk menjalani kehidupan dengan cara yang betoi supaya diberkati Allah.

Abang tak menyesai tak jadi pemain bola sepak? Adneen bertanya lagi. Tak. Abang gembira dengan gheja abang la la nih sebagai soghang guru. Alhamdulillah, bapak larang abang jadi pemain bola sepak setelah cedera. Ada hikmah sebenaqnya yang Allah nak beri kepada abang. Itulah hikmah terindah. Allah nak abang menyampaikan nasihat kehidupan kepada anak bangsa yang masih dok dahagakan ilmu dunia akhirat.

Adneen bangga ada abang macam ni. Nanti nak dengaq lagi cikgu Suhaimi Zahari sampaikan nasihat kehidupan ya? Adneen mengenyitkan matanya. Terima kasih Allah untuk nikmat ni. Alhamdulillah. Maklumat Penulih Artikel ni ditulis oleh Nadia Sensei yang merupakan soghang guru di SMI Aman Binjai, Kelantan. Berminat menulih artikel? hampa inginkan supaya hasil penulisan hampa diterbitkan dalam website iluvislam? Klik sini.

What do you think? 0 points Upvote Downvote Totai votes: 0 Upvotes: 0 Upvotes percentage: 0. 000000 peratus Downvotes: 0 Downvotes percentage: 0. 000000 peratus Newsletter Inspirasi iluvislam ceghita terkini dari iluvislam. Teruih ke email hampa! function if !window.

mc4wp window. mc4wp = listeners: , forms : on: function event, callback window. mc4wp. listeners. push event : event, callback: callback ; ; Email address: Don t worry, we don t spam


Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang

Gelanggang Kehidupan Yang Berbeza Bagi Setiap Oghang




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas kistarp wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm