cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Dalam Tempoh 181 Hari Sebanyak 723 Keh Kanak Kanak Dilapoqkan Hilang Polih


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-10-11 18:32:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


Diantara bulan Januari dan Jun tahun ni, polih DiRaja Malaysia PDRM telah menerima 723 keh kanak-kanak yang hilang dalam tempoh 181 hari. ni mendedahkan bahawa purata empat kanak-kanak hilang hari-hari di Malaysia. Memetik laporan The Staq, 723 keh melibatkan 447 mangsa pompuan dan 276 lelaki. walaupun 345 keh telah berjaya diselesaikan dan dijumpai , baki 378 kanak-kanak masih dok lagi hilang sehingga hari ni.

Penemuan statistik jugak mendapati lebih daripada separuh daripada keh melibatkan remaja yang inginkan kebebasan hingga mengakibatkan remaja-remaja yang memberontak tu melarikan diri dari rumah. Penolong Pesuruhjaya Ong Chin Lan dari Seksyen Penyiasatan Seksyen Seksuai, pompuan dan Kanak-Kanak bagitau, beliau menggariskan bahawa kategori-kategori yang disebutkan di ataih sangat berbahaya pasai depa mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menjadi mangsa rogol.

Keperibadian depa berubah apabila depa sampai ke sekolah menengah dan secara psikologi, depa melalui perubahan hormon dan mula mengalami libido, kata ACP Ong. Pada zaman tu, depa mau mempunyai identiti dan pendapat depa sendiri. depa meghasakan bahawa depa mau menjadi diri depa sendiri. Dengan tindakan depa yang ingin kebebasan didorong oleh faktoq fisiologi, keperibadian dan memba sebaya, gadih remaja ni dengan rela meninggaikan rumah depa untuk mengikuti oghang asin yang depa temui melalui media so-siall atau aplikasi macam Facebook dan WeChat.

ACP Ong turut mendedahkan bahawa soghang kanak-kanak berumoq lapan tahun ditemui bertukar-tukaq gambaq dengan lelaki melalui WeChat. mak pak, apabila hampa memberi gadjet kepada anak hampa, pantau depa. Letakkan komputer riba atau desktop di ruang tamu supaya kanak-kanak tau bahawa pada bila-bila masa, akan terdapat seseoghang yang menyelia, katanya.

DSP Saroja turut menambah bahawa pentin untuk mak pak menyedari sapadia anak depa berkawan pasai majoriti keh yang dilapoqkan bahawa kebanya mak pak tak kenai memba-memba depa, apalagi tang mana depa barangkali akan pergi. Dalam keh baghu-baghu ni yang berlaku di Cheraih, ACP Ong bagitau bahawa dua anak lelaki berumoq enam dan tujuh oghang masing-masin meninggaikan rumah untuk bekerja di cuci gheta di Kajang selama seminggu pasai depa mau mengalami kehidupan di luaq rumah depa.

mak pak membuat laporan polih tapi tak mencari depa. Kanak-kanak habaq kami depa ingin mengalami kehidupan di luaq. depa pulang setelah menyedari betapa sukaqnya kehidupan tu dan pada hari ni anak-anak cepat matang. Berdasaqkan hal yang demikian, ACP Ong menasihatkan mak pak supaya tak menyebaqkan maklumat kemungkinan belaku penculikan sebelum membuat laporan polih pasai ia menggariskan bahawa boleh membawa kepada situasi yang mengancam nyawa.

Apabila hampa membuat menyebaqkan maklumat tu, penculik akan menghubungi keluarga dan barangkali menyerah dan membunuh kanak-kanak tu, katanya. media so-siall memainkan peranan pentin untuk membantu mencari kanak-kanak yang hilang. PDRM bekerjasama dengan Facebook pada bulan November melalui Peringatan Nasionai Uruih Niaga NUR akan disebaqkan kepada komuniti media so-siall, khususnya untuk kanak-kanak di bawah umoq 12 tahun yang menjadi suspek penculikan terlibat.

walaupun bilangan kanak-kanak yang hilang membimbangkan, sumber menceghitakan bahawa sesetengah mak pak terlepaih pandang pentinnya menceghitakan semula kepada polih apabila anak-anak telah dijumpai atau pulang dengan selamat ke rumah. mak pak mempunyai tanggungjawab sosial untuk menceghitakan kepada polih apabila anak-anak depa pulang, tambahnya.Dalam Tempoh 181 Hari Sebanyak 723 Keh Kanak Kanak Dilapoqkan Hilang Polih
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme