cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-06-15 10:02:01
Kategori Ilmiah | Sumber asal : Link


if IE 8 > Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya function i,s,o,g,r,a,m i GoogleAnalyticsObject =r;i r =i r function i r . q=i r . q . push arguments ,i r . l=1 new Date ;a=s. createElement o , m=s. getElementsByTagName o 0 ;a. async=1;a. src=g;m. parentNode. insertBefore a,m window,document, script , //www.

google-analytics. com/analytics. js , ga ; ga create , UA-47126282-2 , auto ; ga send , pageview ; window. wpemojiSettings = baseUrl : https: / /s. w. org /images /core /emoji /2. 2. 1 /72x72 / , ext : . png , svgUrl : https: / /s. w. org /images /core /emoji /2. 2. 1 /svg / , svgExt : . svg , source : concatemoji : http: / /iluvislam.

my /wp-includes /js /wp-emoji-release. min. js?ver=4. 7. 5 ; !function a,b,c function d a vaq b,c,d,e,f=Strin. fromCharCode;if !k !k. fillText return!1;switch k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. textBaseline= top ,k. font= 600 32px Arial ,a case flag :return k. fillText f 55356,56826,55356,56819 ,0,0 ,! j. toDataURL . length vaq sampling active = 0; vaq sampling rate = 100; vaq do request = false; if !sampling active do request = true; else vaq num = Math.

floor Math. random sampling rate 1; do request = 1 === num ; if do request / Create XMLHttpRequest object and set variables / vaq xhr = window. XMLHttpRequest ? new XMLHttpRequest : new ActiveXObject Microsoft. XMLHTTP , url = http://iluvislam. my/wp-admin/admin-ajax.

php , params = action=update views ajax token=e7294add34 wpp id=2499 ; / Set request method and target URL / xhr. open POST , url, true ; / Set request header / xhr. setRequestHeader Content-type , application/x-www-form-urlencoded ; / Hook into onreadystatechange / xhr. onreadystatechange = function if 4 === xhr.

readyState 200 === xhr. statuih if window. console window. console. log window. console. log xhr. responseText ; ; / Send request / xhr. send params ; p h1 h2 h3 h4 h5 h6 body, input, select, textarea color: 212121; .

g1-giga . g1-mega h1, . g1-alpha h2, . g1-beta h3, . g1-gamma h4, . g1-delta h5, . g1-epsilon h6, . g1-zeta . g1-gamma-3rd . g1-delta-3rd . g1-meta . g1-primary-nav-menu > . menu-item > a . sub-menu . menu-item > a input type=submit , input type=reset , input type=button , button, . g1-button, . g1-arrow .

g1-tab, . item-list-tabs a blockquote facebook twitter googlepluih Menu Top 10 Tazkirah Cinta Inspirasi Keluarga pompuan Poster Kuiz Search Search for: Search You are here: Home Inspirasi Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya Inspirasi, Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya by iLuvislam June 15, 2017, 9:00 am 0SHARESShareTweet Peluang merupakan suatu situasi yang akan dapat memberikan satu keuntungan kepada diri.

Keuntungan pada diri yang dimaksudkan adalah macam peningkatan sesuatu kemahiran atau bakat, percambahan minda yang lebih terbuka dan pelbagai lagi yang mampu memberikan sesuatu impak positif kepada diri. kalau dikaitkan dengan bisnes iaitu dalam analisih SWOT, salah soghang tokoh utamanya iaitu Albert Humphrey S. Menariknya tentang pasai analisih ni ialah satu daripada perbahasan analisih hat sama dok habaq tadi ialah peluang Opportunity .

Peluang ni diibaratkan sebagai faktoq luaq yang akan memberikan impak positif terhadap hasil bisnes sama ada daripada segi pemasaran kawasan produk baghu mahupun peningkatan keuntungan. Hal-hai inilah yang dikaitkan dengan peluang. walaupun demikian, ghamai dalam kelompok kita yang melepaihkan peluang-peluang hat sama dok habaq tadi. Perkara yang lebih menyedihkan masa depa mula meratapi peluang tu seolah-olah peluang tu hanya sekali seumoq hidup.

Memang betoi ada dalam kelompok kita yang serin dimomokkan dengan ucapan peluang hanya sekali, ambik dan jadikannya yang torrrbaek. Bagi depa yang serin dimotivasikan dengan ucapan ni memang akan mengambilnya sebagai satu perkara keemasan pasai bagi depa setiap peluang itulah perkara yang mampu meningkatkan kualiti yang depa inginkan sama ada dalam aspek kehidupan atau pengasahan bakat.

Namun, bagi depa yang menyesali peluang hat sama dok habaq tadi janganlah teruih diratapi tanpa sebarang tindakan. Hal ni pasai bagi cheq terlepaih peluang bukan bermakna gagai. Namun ambik iktibaq untuk cipta peluang baghu. Sedikit perkongsian daripada memba satu universiti cheq. Dia merupakan pelajaq tahun satu sama macam cheq. Berbekaikan harapan daripada ibu bapanya untuk tengok anaknya mencipta nama dengan melangkahkan kaki ke universiti akhiaqnya menjadi realiti.

Walaubagaimanpun, selepaih lebih kughang 2 bulan dia di universiti, satu perkara menggempaqkan terjadi. Impiannya untuk menjadi penguasa penjara selangkah kehadapan apabila dia ditawaqkan oleh SPA 8 dengan tiga tawaran dan salah satunya ialah penguasa penjara. Hatinya gembira namun bercampoq hiba pasai diminta untuk menceghitakan diri pada bulan hat sama dok habaq tadi jugak sedangkan dia dah dok ada di universiti dan dah membuat perjanjian dengan biasiswa negeri asainya untuk menghabihkan pengajiannya.

Namun, selepaih bermuhasabah diri, memba cheq tu memilih untuk meneruihkan pengajiannya. ghamai dalam kelompok kita konfem akan kata bahawa, Aik, apa tak bijaknya memba kamu tu tak ambik peluang keemasan. ghamai dalam kelompok kita la la nih ni menganggoq. Masuk universiti tapi akhiaqnya menganggoq. dah dapat tawaran gheja lebih baik ambik daripada tolak tawaran tu.

walaupun ghamai dalam kelompok masyarakat hari ni beranggapan demikian walaupun baginya memang peluang mendapat tawaran gheja hat sama dok habaq tadi bukan mudah untuk terjadi dua kali dan bukan mudah untuk diperolehi lagi. Namun, bagi dirinya tanggungjawab sebagai soghang muslim untuk mengembangkan pengetahuan tentang pasai rahsia-rahsia ciptaan Allah lebih diutamakan.

Hal ni pasai bagi beliau, ilmu yang dia ada la la nih belum cukup untuk berkongsi dengan yang oghang lain. Dia memilih untuk melanjutkan pelajaran secara tak langsung membolehkan dia membantu umat Islam pada masa akan datang dengan input tambahan yang diperolehinya daripada universiti. Akhiaqnya dia mencipta peluang untuk dirinya melalui penyertaan program-program sebagai ahli jawatankuasa tertinggi di universiti dan penyertaan dalam pelbagai aktiviti sukan.

Hal ni secara tak langsung menambahkan kemahirannya dalam bidang pengurusan dan meningkatkan kemahiran bakatnya yang secara tak langsung akan memberi manfaat kepada dirinya kelak setelah menamatkan pengajiannya. Itulah sedikit perkongsian yang dapat diutarakan. kalau diperhatikan peluang yang diambik memba muda ni yang lebih mengutamakan ilmu terlebih dahulu barulah kerjaya adalah satu risiko yang sangat berat.

Namun, kalau diperhatikan semula tindakan pemilihan memba muda ni dengan menolak peluang kerjaya tu adalah pasai bagi dirinya masih dok belum bersedia menempuhi alam kerjaya hat sama dok habaq tadi. Hal ni disebabkan halangan-halangan lain macam yang telah dinyatakan. Namun, mungkinkah peluang ni hanya akan jengoi sekali saja? barangkali betoi barangkali jugak tak.

Apa yang konfem berani ambik risiko terhadap pilihan kamu sendiri. Kalau dinilai melalui golongan yang berjaya di dunia misainya Thomaih Alva Edison yang dahulunya gagai ambik peluang sebaiknya masa belajaq di sekolah disebabkan kekurangan pada dirinya iaitu pekak dan dungu namun akhiaqnya mencipta peluang baghu dalam hidupnya secara keseluruhan dengan penciptaan mentol.

Begitu jugak dengan ceghita para memba macam Umaq Al-Khattab dan Bilai bin Rabah yang melepaihkan peluang untuk berhiboq di dunia semata-mata dengan ambik inisiatif untuk mengabdikan diri secara totai kepada yang Maha Esa dan melaksanakan tanggungjawab muslim kepada pembangunan masyarakat semata-mata untuk mendapat redha daripada Allah SWT. Oleh tu, percayalah bahawa peluang sentiasa mai dalam hidup kita.

Namun untuk menjadi manusia berjaya usah ditunggu peluang tu tapi mulakan langkah untuk menciptanya. Setiap kesilapan melepaihkan peluang-peluang yang penah dihidangkan kepada hampa suatu masa dahulu jadikan ia sebagai satu pengajaran untuk dimuhasabah. Namun usahlah diratapi teruih meneruih. ambik tu sebagai satu kekuatan untuk membangunkan diri yang lebih baik di masa hadapan.

Peluang-peluang yang dilepaihkan ingat sebagai kekuatan supaya tak diulangi pada masa hadapan. pikiaqkan iktibaq hat sama dok habaq tadi untuk cipta peluang pada masa hadapan pasai peluang sentiasa ada dan hanya kita yang perlu mulakannya. Konklusinya, jadilah manusia yang sentiasa mencipta peluang bukan meratapi saja pemergian peluang tu tanpa buat tindakan pembetulan.

Maklumat Penulih Artikel ni ditulis oleh Muhammad Nur Firdaus bin Mohd Zin dan berasai dari Johoq Bahru Johoq. Sedang menuntut di Universiti Malaysia Sabah jurusan Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial Sejarah tahun 1. Ikuti perkembangan beliau melalui https://www. facebook. com/Projek-Teluk-Layang-1302260656495481/. Berminat menulih artikel? hampa inginkan supaya hasil penulisan hampa diterbitkan dalam website iluvislam? Klik sini.

What do you think? 0 points Upvote Downvote Totai votes: 0 Upvotes: 0 Upvotes percentage: 0. 000000 peratus Downvotes: 0 Downvotes percentage: 0. 000000 peratus Newsletter Inspirasi iluvislam ceghita terkini dari iluvislam. Teruih ke email hampa! function if !window.

mc4wp window. mc4wp = listeners: , forms : on: function event, callback window. mc4wp. listeners. push event : event, callback: callback ; ; Email address: Don t worry, we don t spam


Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya

Cipta Peluang Bukan Teruih Meratapinya




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme