cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Cerpen Tebuk Ke Jannah


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-07-28 11:02:01
Kategori Ilmiah | Sumber asal : Link


- if IE 8 > Cerpen: Tebuk Ke jannah Bahagian 1 function i,s,o,g,r,a,m i GoogleAnalyticsObject =r;i r =i r function i r . q=i r . q . push arguments ,i r . l=1 new Date ;a=s. createElement o , m=s. getElementsByTagName o 0 ;a. async=1;a. src=g;m. parentNode. insertBefore a,m window,document, script , //www.

google-analytics. com/analytics. js , ga ; ga create , UA-47126282-2 , auto ; ga send , pageview ; window. wpemojiSettings = baseUrl : https: / /s. w. org /images /core /emoji /2. 3 /72x72 / , ext : . png , svgUrl : https: / /s. w. org /images /core /emoji /2. 3 /svg / , svgExt : . svg , source : concatemoji : http: / /iluvislam.

my /wp-includes /js /wp-emoji-release. min. js?ver=4. 8 ; !function a,b,c function d a vaq b,c,d,e,f=Strin. fromCharCode;if !k !k. fillText return!1;switch k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. textBaseline= top ,k. font= 600 32px Arial ,a case flag :return k. fillText f 55356,56826,55356,56819 ,0,0 ,b=j. toDataURL ,k. clearRect 0,0,j. width,j.

height ,k. fillText f 55356,56826,8203,55356,56819 ,0,0 ,c=j. toDataURL ,b===c k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. fillText f 55356,57332,56128,56423,56128,56418,56128,56421,56128,56430,56128,56423,56128,56447 ,0,0 ,b=j. toDataURL ,k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. fillText f 55356,57332,8203,56128,56423,8203,56128,56418,8203,56128,56421,8203,56128,56430,8203,56128,56423,8203,56128,56447 ,0,0 ,c=j.

toDataURL ,b!==c ;case emoji4 :return k. fillText f 55358,56794,8205,9794,65039 ,0,0 ,d=j. toDataURL ,k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. fillText f 55358,56794,8203,9794,65039 ,0,0 ,e=j. toDataURL ,d!==e return!1 function e a vaq c=b. createElement script ;c. src=a,c. defer=c. type= text/javascript ,b. getElementsByTagName head 0 . appendChild c vaq f,g,h,i,j=b.

createElement canvas ,k=j. getContext j. getContext 2d ;for i=Array flag , emoji4 ,c. supports= everything:!0,everythingExceptFlag:!0 ,h=0;h vaq sampling active = 0; vaq sampling rate = 100; vaq do request = false; if !sampling active do request = true; else vaq num = Math.

floor Math. random sampling rate 1; do request = 1 === num ; if do request / Create XMLHttpRequest object and set variables / vaq xhr = window. XMLHttpRequest ? new XMLHttpRequest : new ActiveXObject Microsoft. XMLHTTP , url = http://iluvislam. my/wp-admin/admin-ajax.

php , params = action=update views ajax token=f0496cb0aa wpp id=2892 ; / Set request method and target URL / xhr. open POST , url, true ; / Set request header / xhr. setRequestHeader Content-type , application/x-www-form-urlencoded ; / Hook into onreadystatechange / xhr. onreadystatechange = function if 4 === xhr.

readyState 200 === xhr. statuih if window. console window. console. log window. console. log xhr. responseText ; ; / Send request / xhr. send params ; p h1 h2 h3 h4 h5 h6 body, input, select, textarea color: 212121; .

g1-giga . g1-mega h1, . g1-alpha h2, . g1-beta h3, . g1-gamma h4, . g1-delta h5, . g1-epsilon h6, . g1-zeta . g1-gamma-3rd . g1-delta-3rd . g1-meta . g1-primary-nav-menu > . menu-item > a . sub-menu . menu-item > a input type=submit , input type=reset , input type=button , button, . g1-button, . g1-arrow .

g1-tab, . item-list-tabs a blockquote facebook twitter googlepluih Menu Top 10 Tazkirah Cinta Inspirasi Keluarga pompuan Poster iluvislam Penulih Hubungi Search Search for: Search You are here: Home Inspirasi Cerpen: Tebuk Ke jannah Bahagian 1 Inspirasi, pompuan, Cerpen: Tebuk Ke jannah Bahagian 1 by iLuvislam July 28, 2017, 9:00 am 5SHARESShareTweet awat pandang macam tu? Enti tau tak tu pandangan meninggai dunia? Hannan mengomel.

Insyirah tergelak kecik. sambey membetoikan duduk, Insyirah menyelak halaman seteruihnya untuk menebuk si hafizah ayu di hadapannya. sungguh baq hang, dia saja-saja mau mengusik memba tersayang yang sentiasa dirindui selamanya tu. Ukhti lagu mana enti boleh dok ada dalam golongan yang sedikit ni? Insyirah menyoai Hannan usai habih menebuk hafazannya.

Hannan yang sedari tadi ghenyih puas, memandang tepat ke arahnya. Baik, antunna, sebelum ana akhiri halaqah kita harini, ana nak share ibrah tentang pasai surah Al-Anfaai ayat 12. cuba try test teka ayat ni berkisaq tentang pasai ceghita apa? Hannan memandang dengan penuh kasih kepada tiap-tiap mad u yang sedang duduk mengelilinginya dalam bulatan.

Kak Hannan! tentang pasai perang Badar! betoi tak?? Izzah, anak halaqah Hannan yang proaktif tu mengangkat tinggi tangannya untuk menjawab dengan suagha yang bersemangat. Pandai! Baguih ukhti! ceghita tang mana Allah memerintahkan tenteranya, para malaikat untuk turun membantu kaum Muslimin di medan Badaq. Kemenangan 313 lawan 1000 antara tentera Muslimin dan musyrikin ni betoi-betoi menunjukkan kekuasaanNya, jugak pertolongan Allah tu amat dekat.

Apabila ditanya manakah pertolongan Allah tu, katakan bahawa pertolonganNya dah dekat. dah semakin lebih kughang. Antunna, ana masih dok ingat ucapan salah soghang pendakwah, penulih dan komposer femes tanah ayaq yang sangat ana kagumi, yang selului ana jadikan kekuatan untuk kuat waktu ana jeronoih. Kata-katanya berbunyi, masa pintu dunia tertutup, pintu langit terbuka.

Hannan tak dapat meneruihkan kata-katanya. nak teghiak di dadanya bersarang kembali. Perlahan, dia memaksa dirinya mengakhiri pertemuan depa pada hari tu. Jadi, teruihkan kesabaranmu, adik-adik ana yang diberkati Allah semua. Antunna, kena teruih kuat dan sabar! InsyaAllah, segala yang berlaku pada diri ana ni sebenaqnya menandakan pertolongan Allah tu dah semakin lebih kughang.

Kak Hannan, jaga diri akak baik-baik, InsyaAllah, doa kami sentiasa bersama dengan akak. Izzah memeluk erat tubuh kuruih dan cengkung tu. Lama, seakan tak mau melepaihkan pelukan tu. InsyaAllah enti, teruih mendoakan ana ya. Hannan mengesat ayaq mata yang mengaliaq di pipi mad u kesayangannya tu. Dengan berat hati, dia melepaihkan genggaman tangan mad u-mad u yang mengelilinginya.

Masanya dah lebih kughang tiba. Hannan menyusun kemaih langkahnya menuju ke trak polih sambey dua oghang polih pompuan mula menggari kedua-dua belah tangannya. Dalam perjalanan pulang ke penjara pompuan yang terletak di bumi Kinanah tu, Hannan tak henti-henti mengucap tasbih. Perbuatannya menyelamatkan anak-anak Syria di kem pelarian di Jordan tu ternyata tak disenangi oleh sesetengah pihak yang dah tak mempunyai hati dan perikemanusiaan.

Hey you, the one in black scarf!! Come here! soghang pegawai penjara berwajah bengih, tubuh tinggi, tegap dan sasa bersuara lantang keloi Hannan masuk ke dalam bilik soai siasat elok-elok ja sampai di dalam perkarangan penjara. Dengan lafaz bismillah, Hannan melangkah masuk ke dalam bilik soai siasat. Why do you help the Syrian refugees and build schools for them?! Bentak pegawai penjara hat sama dok habaq tadi sambey meludah ke muka Hannan.

Hannan tertunduk. Dadanya berombak kencang. macam biasa, Hannan akan menjawab segala persoalan dengan yakin namun akan dibalaih dengan makian dan cacian oleh pegawai penjara yang menyoainya. kalau tak ditaboh dengan kayu, konfem akan ada ludahan-ludahan ke mukanya dari makhluk tuhan durjana yang menyoainya. Hannan tak henti-henti berdoa memintak perlindungan daripada yang Maha Esa semuga makhluk-makhluk durjana di sekelilinnya tu tak bertindak untuk buat sesuatu yang melampaui bataih terhadapnya.

Di satu sudut yang lain, di sebuah bangunan di hujung kota di bumi anbiya tu, sekumpulan jundullah dilihat sedang berbincang sesama sendiri untuk menghadapi sesi tunjuk perasaan keesokan harinya. Usai musyawarah, depa buat solat hajat berjemaah untuk memintak kekuatan dan pertolongan Allah semuga tunjuk perasaan secara aman pada hari esok, kemenangan berpihak kepada golongan yang betoi.

Sungguh, tak ada sapadia yang akan menyangka pengakhiran gadih renjong kelahiran negeri jelapang padi tu akan berakhiaq di tali gantung. Apabila kebenaran di atasi oleh kebatilan, dunia jugak sunyi seakan-akan takdak apa-apa yang berlaku. Hannan tertanya-tanya di manakah hilangnya kemanusiaan di hati pemimpin-pemimpin dunia yang bertanggungjawab.

Hannan melangkah keluaq dari kandang pesalah sambey diiringi dua oghang pegawai polih pompuan. Hannan dijatuhkan hukuman gantung ataih ketidak adilan pihak yang menjatuhkan hukuman ataih kesalahannya. Mahkamah tak teragak-agak untuk menjatuhkan hukuman ke ataih Penghulu sayap kiri Keamanan Sedunia tu susulan daripada rusuhan yang berlaku hingga jadi punca beberapa oghang pegawai polih mengalami cedera parah dan berlaku kehilangan nyawa dalam kelompok pihak berkuasa.

bersambung Cerpen: Tebuk Ke jannah Bahagian 2-akhir Maklumat Penulih Artikel ni ditulis oleh Baiduri Faridah nama pena . Ikuti perkembangan beliau di blog baidurifaridah. blogspot. com Berminat menulih artikel? hampa inginkan supaya hasil penulisan hampa diterbitkan dalam website iluvislam? Klik sini. What do you think? 0 points Upvote Downvote Totai votes: 0 Upvotes: 0 Upvotes percentage: 0.

000000 peratus Downvotes: 0 Downvotes percentage: 0. 000000 peratus Newsletter Inspirasi iluvislam ceghita terkini dari iluvislam. Teruih ke email hampa! function if !window. mc4wp window. mc4wp = listeners: , forms : on: function event, callback window. mc4wp. listeners.

push event : event, callback: callback ; ; Email address: Don t worry, we don t spam


Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah

Cerpen Tebuk Ke Jannah





Artikel Berkaitan :

ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme