cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}Castella Cafe Berikan Keunikan Makan Dalam Buluh Di Ataih Ayaq


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-08-11 15:06:01
Kategori Berita | Sumber asal : Link


PERNAHKAH hampa menikmati hidangan tang mana nasik dan lauk pauk dihidangkan di dalam buluh, sambey duduk di ataih rakit buluh dengan kaki mencecah ayaq sungai yang dingin? Sesungguhnya ni satu pengalaman yang sangat menyeronokkan. kalau hampa belum penah merasai dan ingin mencubanya, kunjungilah Castella Cafe di Kampung Padang Stang, Mukim Kerunai, Gerik.

Kafe berkonsep santai terbuka ni terletak di jalan utama Gerik-Pengkalan Hulu, tak jauh dari pekan Gerik. Castella Caf bukan macam kafe yang barangkali hampa bayangkan, iatu tempat menjamu selera ekslusif macam yang terdapat di bandaq-bandaq atau pusat membeli belah. Sebaliknya ia adalah tempat terbuka untuk hampa menjamu selera sambey menikmati keindahan alam semula jadi.

Keistimewaan kafe ni ialah makanan dihidangkan dalam buluh. Memang istimewa pasai biasanya makanan atau lauk pauk berkuah diletakkan dalam pinggan atau mangkuk. Buluh ni jenih buluh besaq macam yang biasanya digunakan untuk membuat meriam buluh. sambey makan, nikmati hembusan angin lembut dan desiran ayaq sungai yang sangat mengujakan. Penulih merasai sendiri kerseronokan ni masa berpeluang menikmati makan tengahari di Castella Caf baghu-baghu ni.

Menurut pemilik Castella Caf , Mohd Isa Ramli, jugak dikenali sebagai Tok Janggut, kafe tu dimulakan tiga tahun lepaih apabila beliau balik menetap di kampung untuk bekerja sendiri setelah lama bekerja di kola Lumpoq. Dengan kedudukan kafenya di tebin sungai, lahiaqlah konsep mewujudkan tempat makan santai di tepi sungai sementara makanan pulak dihidangkan dalam buluh.

Konsep ni memang lain daripada yang lain dan menjadi tarikan oghang ghamai mengunjunginya. Kerusi meja untuk pelanggan makan diletakkan di ataih rakit buluh. sambey menikmati makanan, pelanggan boleh mencecahkan kaki depa ke dalam sungai yang mengaliaq. Ibaratnya macam makan sambey berkelah. Selain tu pelanggan jugak boleh membuat pilihan untuk menjamu selera di pondok rehat berhampiran atau di ataih tebin sungai yang jugak disediakan dengan kerusi dan meja daripada kayu dan buluh.

Pendek kata buluh adalah teraih utama caf ni. Menurut Mohd. Isa, pasai kedudukan kafe ditebin sungai, pelanggan jugak boleh memilih untuk mandi manda dan berakit. Katanya, memang ghamai pelanggan yang datang ambik kesempatan mandi dan merasai kesejukan ayaq sungai. Beliau habaq, bagi depa yang ingin tinggai lebih lama untuk berehat atau mandi manda, homestay jugak disediakan pada kadaq bermula daripada hanya RM5O semlam.

Namun unit homestay ni terhad. Menurut beliau, proses penambahan unit-unit homestay sedang dijalankan semuga dapat menampung permintaan oghang ghamai yang kian bertambah. Bermalam di caf hat sama dok habaq tadi sambey menikmati keindahan alam semula jadi memang sangat menyeronokkan. Mohd Isa habaq, Castella Caf dibuka dari pukoi 12 tengahari hingga enam petang hari-hari, kecuali hari Selasa yang merupakan hari rehat.

Namun beliau mengingatkan kepada depa yang bercita-cita berkunjung ke kafe hat sama dok habaq tadi, depa mestilah membuat tempahan terlebih dahulu. Jumlah tempahan maksimum yang boleh diterima hari-hari pulak hanyalah untuk 150 oghang. Kedatangan dan penyediaan makanan di kafe ni adalah melalui tempahan saja, bukan walk in . Ia bukan macam tempat makanan biasa yang menyediakan pelbagai makanan siap untuk pelanggan.

Penyediaan makanan adalah berdasaqkan tempahan. Makanan dimasak menurut tempahan pada waktu pelanggan datang untuk memastikan makanan sentiasa panaih dan segaq, kata Mohd Isa. Kata beliau, pada hari-hari biasa tempahan hendaklah dibuat lebih kurang sehari lebih awai. Pada hujung minggu pulak tempahan mestilah dibuat lebih kurang seminggu lebih awai.

pasai pada satu-satu masa kafe ni hanya menerima tempahan untuk 150 oghang saja, tempahan yang diterima selepaih jumlah hat sama dok habaq tadi akan ditolak. Peraturan jumlah maksimum ni dibuat untuk memastikan pelanggan dapat menjamu selera atau mandi manda dengan selesa sesuai dengan keluasan kawasan kafe hat sama dok habaq tadi. Menurut Mohd Isa, pada hari Selasa walaupun hari rehat, beliau sedia membuka kafe kalau ada tempahan khusus dan dalam jumlah yang ghamai.

jenih makanan yang disediakan pulak berdasaqkan pelbagai kategori pakej tempahan yang disediakan. kalau pelanggan mahukan tambahan makanan dalam pakej atau penukaran menu, depa mesti habaq kepada beliau. masa penulih menikmati makan tengahari baghu-baghu ni, pakej yang diambik mengandungi dua ekoq ikan Sebarau bakaq, seekoq Sebarau masak lemak, ulam-ulam kampung, ikan pekasam dan sambai.

Memang sangat menyelerakan. Makanan-makanan enak yang disediakan di kafe ni dimasak oleh chef Mak Alang, yang jugak kakak kepada Mohd Isa. Beliau dibantu oleh dua tiga oghang pekerja yang bertugaih menghidangkan makanan kepada pelanggan. Pelanggan boleh memilih jenih ikan sungai yang depa ingin nikmati. Selain Sebarau, ada ikan baung, ikan kelah, lampam dan tenggalan.

habaq ikan mana menjadi pilihan masa membuat tempahan. Pelanggan jugak boleh memilih untuk menikmati hidangan selain ikan, misainya ayam dan dagin. Terdapat beberapa jenih pakej menu yang disediakan di Castella Caf , sesuai untuk empat hingga enam oghang bagi setiap pakej. Pekej untuk dua hingga tiga oghang jugak disediakan dengan kos RM100. Selain tu terdapat beberapa set makanan untuk empat hingga enam oghang dengan pelbagai jenih ikan pilihan macam Seburau, Tenggalan, Trapia, Baung .

hampa jugak boleh memilih set yang mengandungi ikan dan ayam atau dagin. Kesemua set ni mempunyai ghega berlainan berdasaqkan kepada pilihan hampa. Ada yang berharga RM150, RM170, RM180 atau sehingga RM200. Apabila hampa membuat tempahan maklumkan dengan nyata menu mana yang dikehendaki dan ikan apa yang nak dipilih, dan samaada mahukan ayam atau dagin.

Pilihan inilah yang disajikan kepada hampa pada hari hampa datang. Pertukaran las menet tak dapat dipenuhi. Untuk maklumat lanjut pasai menu bolehlah melayari Facebook Castella Caf atau menghubungi teruih pihak depa. Rasailah kelainan suasana menjamu selera berlataq belakang keindahan alam semula jadi, santai dan nyaman. Castella Caf adalah pilihan torrrbaek untuk kelainan ni.

Datanglah berkunjung bersama keluarga atau memba. hampa konfem berpuas hati degan pengalaman baghu yang diperolehi. tapi ingat buat tempahan sebelum datang. Hubungi Tok Janggut atau Mohd Isa Ramli di talian 011-20503453 untuk tempahan atau sebarang pertayaaan. Sumber mstaq


Castella Cafe Berikan Keunikan Makan Dalam Buluh Di Ataih Ayaq

Castella Cafe Berikan Keunikan Makan Dalam Buluh Di Ataih Ayaq
ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme