cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Bersahabat Hingga Ke Jannah


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-08-12 11:02:01
Kategori Ilmiah | Sumber asal : Link


- if IE 8 > Bersahabat Hingga Ke jannah function i,s,o,g,r,a,m i GoogleAnalyticsObject =r;i r =i r function i r . q=i r . q . push arguments ,i r . l=1 new Date ;a=s. createElement o , m=s. getElementsByTagName o 0 ;a. async=1;a. src=g;m. parentNode. insertBefore a,m window,document, script , //www.

google-analytics. com/analytics. js , ga ; ga create , UA-47126282-2 , auto ; ga send , pageview ; window. wpemojiSettings = baseUrl : https: / /s. w. org /images /core /emoji /2. 3 /72x72 / , ext : . png , svgUrl : https: / /s. w. org /images /core /emoji /2. 3 /svg / , svgExt : . svg , source : concatemoji : http: / /iluvislam.

my /wp-includes /js /wp-emoji-release. min. js?ver=4. 8. 1 ; !function a,b,c function d a vaq b,c,d,e,f=Strin. fromCharCode;if !k !k. fillText return!1;switch k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. textBaseline= top ,k. font= 600 32px Arial ,a case flag :return k. fillText f 55356,56826,55356,56819 ,0,0 ,b=j. toDataURL ,k. clearRect 0,0,j.

width,j. height ,k. fillText f 55356,56826,8203,55356,56819 ,0,0 ,c=j. toDataURL ,b===c k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. fillText f 55356,57332,56128,56423,56128,56418,56128,56421,56128,56430,56128,56423,56128,56447 ,0,0 ,b=j. toDataURL ,k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. fillText f 55356,57332,8203,56128,56423,8203,56128,56418,8203,56128,56421,8203,56128,56430,8203,56128,56423,8203,56128,56447 ,0,0 ,c=j.

toDataURL ,b!==c ;case emoji4 :return k. fillText f 55358,56794,8205,9794,65039 ,0,0 ,d=j. toDataURL ,k. clearRect 0,0,j. width,j. height ,k. fillText f 55358,56794,8203,9794,65039 ,0,0 ,e=j. toDataURL ,d!==e return!1 function e a vaq c=b. createElement script ;c. src=a,c. defer=c. type= text/javascript ,b. getElementsByTagName head 0 . appendChild c vaq f,g,h,i,j=b.

createElement canvas ,k=j. getContext j. getContext 2d ;for i=Array flag , emoji4 ,c. supports= everything:!0,everythingExceptFlag:!0 ,h=0;h vaq sampling active = 0; vaq sampling rate = 100; vaq do request = false; if !sampling active do request = true; else vaq num = Math.

floor Math. random sampling rate 1; do request = 1 === num ; if do request / Create XMLHttpRequest object and set variables / vaq xhr = window. XMLHttpRequest ? new XMLHttpRequest : new ActiveXObject Microsoft. XMLHTTP , url = http://iluvislam. my/wp-admin/admin-ajax.

php , params = action=update views ajax token=66d3752ed9 wpp id=3001 ; / Set request method and target URL / xhr. open POST , url, true ; / Set request header / xhr. setRequestHeader Content-type , application/x-www-form-urlencoded ; / Hook into onreadystatechange / xhr. onreadystatechange = function if 4 === xhr.

readyState 200 === xhr. statuih if window. console window. console. log window. console. log xhr. responseText ; ; / Send request / xhr. send params ; p h1 h2 h3 h4 h5 h6 body, input, select, textarea color: 212121; .

g1-giga . g1-mega h1, . g1-alpha h2, . g1-beta h3, . g1-gamma h4, . g1-delta h5, . g1-epsilon h6, . g1-zeta . g1-gamma-3rd . g1-delta-3rd . g1-meta . g1-primary-nav-menu > . menu-item > a . sub-menu . menu-item > a input type=submit , input type=reset , input type=button , button, . g1-button, . g1-arrow .

g1-tab, . item-list-tabs a blockquote facebook twitter googlepluih Menu Top 10 Tazkirah Cinta Inspirasi Keluarga pompuan Poster iluvislam Penulih Hubungi Search Search for: Search You are here: Home Tazkirah Bersahabat Hingga Ke jannah Tazkirah, Bersahabat Hingga Ke jannah by iLuvislam August 12, 2017, 9:00 am 1SHARESShareTweet Setiap daripada kita konfem mempunyai lebih kurang soghang memba, teman atau memba.

Untuk apa kita punya memba? konfem hampa ada jawapannya yang tersendiri. Definisi memba tu sendiri berbeza bagi setiap individu. Bagi jawapan cheq pulak, pasai jannah Allah tu luas, jadi cheq ingin punya memba yang ghamai untuk cheq bawak depa bersama-sama menuju jalan ke jannah, dengan izin Allah. memba karib pada hari kiamat kelak, akan salin bermusuhan kecuali depa yang bertakwa.

Surah Az-zukhruf: 67 memba yang bertaqwa adalah depa yang salin mengajak kepada kebaikan dengan buat perkara-perkara baik mengikut syariat Islam yang telah Allah tetapkan. Dengan asbab bersama-sama buat kebaikan, maka dah tentu ganjarannya adalah dengan berpimpin tangan menuju ke jannah Allah. Dalam memilih memba, hendaklah kita menjadi macam minyak wangi, yang aromanya turut dirasai bagi sapa-sapa saja yang bersama-sama dengan kita.

Yakni depa turut bertempias buat kebaikan. kalau kita punya teman atau memba yang kughang ilmu agamanya, kughang patuh syariatnya, jangan sesekali kita terpengaruh atau mengikuti jejak langkah depa, malah kita seharuihnya menunjukkan contoh torrrbaek supaya memba kita yang terkesan dengan kita. mai bersama kita menjadi macam ikan di dalam laut dalam.

Yang mana ikan tak langsung terkesan dengan ghasa masinnya ayaq laut, malah isi ikan sedap dimakan dan mempunyai protein untuk kesihatan. Bersama-samalah kita menyeru kepada kebaikan, dan mengajak memba kita buat amar makruf nahi mungkaq. walaupun kita tak punya ghamai memba, jangan sesekali bersedih, asaikan memba yang sedia ada berkualiti dan salin mengingati mana yang perlu dan mana yang salah.

Firman Allah, Dan oghang yang beriman, lelaki dan pompuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain, depa menyuruh berbuat baik, dan melarang kepada kejahatan, dan mendirikan solat dan mengeluaqkan zakat, serta taat kepada Allah dan RasulNya. depa tu akan diberi rahmat oleh Allah, sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.

Surah at-Taubah: 71 Islam sangat menggalakkan penganutnya supaya kenai saudaranya yang lain demi membina persaudaraan yang kukuh dan didasaqkan hanya pasai Allah semata. Dengan mengetepikan perbezaan pangkat, keturunan, taraf hidup, soghang muslim bebaih untuk memilih sapa-sapa saja yang depa ingin bersahabat semuga depa dapat merasai ketenangan dan kebahagiaan ikatan ukhuwah islamiah yang dibina.

Imam Muslim ada meriwayatkan sebuah hadih yang menceghitakan ceghita Abu Hurairah yang mempunyai soghang ibu yang masih dok kafiaq. Beliau sentiasa berusaha mengajak ibunya memeluk agama Islam. Suatu hari sedang Abu Hurairah berdakwah kepada ibunya tentang pasai Islam, si ibu menyebut suatu perkataan yang tak elok tentang pasai Rasuloilah SAW. Abu Hurairah berasa sangat bebai lepaih keluaq bertemu Baginda dalam keadaan teghiak.

Nabi SAW mendoakan supaya ibunya mendapat petunjuk daripada Allah. Beliau berasa sangat gembira dengan doa Baginda, lepaih pulang ke rumah. Usai pulang ke rumah, dengan takdir Allah, ibunya mengucapkan dua kalimah syahadah di hadapannya, rahmat doa Nabi SAW. Indah bukan, apabila kita mempunyai memba yang soleh. kalau kita mempunyai masalah, akan segera dikembalikan kita kepada ayat-ayat Allah yang tenang dan mendamaikan.

kalau kita ditimpa ujian, memba soleh akan men cool down kan kita dengan doa-doa yang baik. Inilah nilai ukuran yang sebenaq di sisi Allah macam yang disebutkan di dalam al-Quran yang bermaksud: Wahai sekalian manusia, sesungguhnya Kami telah menjadikan kamu daripada lelaki dan pompuan, lepaih Kami menjadikan kamu jugak terdiri daripada kelompok yang banyak.

Sesungguhnya oghang yang palin mulia dalam kelompok kamu ialah yang palin bertaqwa. Surah al-Hujurat: 13 Dalam memilih kriteria memba, bukan saja memba kala kita mudah dan gembira, malah kita sangat perlukan memba yang setia di sisi kita kala gembira mahupun meghajok. memba yang berhati mulia akan membawa kita ke jalan Allah. Jadi, kalau berteman tu biaqlah tercalit wangi akhlaknya dan terlekat pulak harum imannya.

Rasuloilah bersabda, seseoghang tu adalah berdasaqkan agama sahabatnya, maka perhatikan seseoghang tu sapadiakah sahabatnya. hampa sebenaqnya tau dan boleh menilai sendiri melalui cerminan memba yang baik atau sebaliknya. Carilah memba yang boleh dijadikan ubat. Itulah memba yang kenai akhirat, pasai kita nanti akan turut cayaq. Carilah memba yang sanggup bersusah payah, berbakti untuk agama dan beribadah pasai Allah.

Persih Abu Bakaq dan Nabi SAW yang tersayang. Bersahabat, berukhuwah, dan bersilaturrahimlah dengan baik. Jauhi daripada sifat-sifat mazmumah yang boleh merosakkan nilai persahabatan. Ikhlaih dan mencintai memba kita demi ALLAH semata-mata. Jadilah memba yang memberi manfaat kepada memba yang memerlukan. kalau engkau tak dapat memberi manfaat kepadanya, maka janganlah engkau menyusahkan dia.

Gembirakanlah memba kita semampu yang boleh. kalau engkau tak mampu untuk menggembirakannya, maka janganlah pulak engkau menyedihkan dia. Bayangkan kita dan memba-memba yang bersama-sama kita di ataih dunia ni, yang sama-sama buat kebaikan, yang bersusah payah untuk menolong agama Allah, yang bersama-sama teghiak dan bangkit kembali setiap kali ditimpa ujian.

la nih berpimpin tangan menuju ke jannah Allah, bergembira, dan reunion kembali di dalam jannah. Itulah nikmat yang palin terindah, dengan izin Allah. Maklumat Penulih Artikel ni ditulis oleh Nurul Syaahidah binti Salim. Berasai dari Ipoh, Perak. Merupakan lulusan ijazah bioperubatan di Management Science University MSU . Berminat menulih artikel? hampa inginkan supaya hasil penulisan hampa diterbitkan dalam website iluvislam? Klik sini.

What do you think? 0 points Upvote Downvote Totai votes: 0 Upvotes: 0 Upvotes percentage: 0. 000000 peratus Downvotes: 0 Downvotes percentage: 0. 000000 peratus Newsletter Inspirasi iluvislam ceghita terkini dari iluvislam. Teruih ke email hampa! function if !window.

mc4wp window. mc4wp = listeners: , forms : on: function event, callback window. mc4wp. listeners. push event : event, callback: callback ; ; Email address: Don t worry, we don t spam


Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah

Bersahabat Hingga Ke Jannah




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme