cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Benarkah Model Bisnes Insurans Dan Takaful Di Malaysia Gagai Ni 12 Sebab Yang Perlu Hampa Tau


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2017-11-02 14:32:01
Kategori Merepek | Sumber asal : Link


Apabila Gabenoq Bank Negara Malaysia sendiri kata model bisnes insurans dan takaful di Malaysia gagai dan produk tak menarik pasai kompleks dan tak mampu dimiliki, tentu ada sesuatu yang tak kena dalam industri. googletag. cmd. push function googletag. defineSlot /16069941/amazingnara-content-top , 336, 280 , 300, 250 , div-gpt-ad-amazingnara-content-top . addService googletag. pubads ; googletag. pubads . enableSingleRequest ; googletag. pubads . collapseEmptyDivs true,true ; googletag. enableServices ; ; googletag. cmd. push function googletag. display div-gpt-ad-amazingnara-content-top ; ; Keluhan Gabenoq BNM tentang pasai kadaq penembusan insurans 56 peratus saja berbandin dengan sasaran menuju 2020 sebanyak 75 peratus ada benaqnya. Peratusan tu akan lebih menyedihkan apabila mengetepikan pelanggan ulangan menjadikan hanya 35 peratus oghang dewasa di Malaysia memiliki perlindungan insurans dan takaful. Sebagai oghang industri yang terlibat secara langsung sejak tahun 2003, cheq terpaksa menyetujui pandangan beliau. Apa yang ingin dikongsikan ialah realiti yang berlaku di peringkat tenaga ejensi yang memungkinkan perkara hat sama dok habaq tadi berlaku.

1. Majoriti tenaga ejensi banyak diajaq tentang pasai lagu mana untuk close sales berbandin lagu mana untuk memberi khidmat nasihat panduan melanggan polisi takaful dengan betoi.

2. tumpu utama ialah lagu mana untuk mencapai kadaq bisnes dan jualan tertinggi, bukan tumpu utama kepada memberi kesedaran tentang pasai kepentingan produk insurans takaful tu sendiri.

3. Pengiktirafan dalam industri; MDRT, TOT, COT, LOL semuanya menjuruih kepada jualan yang tinggi jadi punca majoriti agensi mengamalkan gaya sales-oriented dan product-pusher , bukan need-base oriented dan advisory approach . Nota: LOL hanyalah rekaan semata.

4. Dalam sesi-sesi penerangan tentang pasai bisnes insurans takaful yang jugak dikenali denagn BOP atau Business Opportunity Program, perkara yang ditekankan untuk menarik ejen-ejen baghu menyertai industri ialah material, kemewahan, gheta besaq, rumah besaq, duit banyak dan segala macam unsoq materialistik. Hasilnya, sedari awai depa menyertai bisnes ni dah disemai dalam pemikiran lagu mana nak buat duit sebanyak barangkali, bukan untuk menolong oghang seramai barangkali.

5. Semangat persaingan yang tinggi amat baguih untuk bisnes, namun dalam bisnes insurans takaful apabila semangat ni tak dikawai dengan baik maka akan berlaku insiden buruk-memburukkan produk kompetitoq dan berlaku budaya sailang . Undang-undang ROP Replacement of Policy ada, tapi tak mampu membendung budaya tak sihat ni terutama di antara syarikat. Hasilnya, penggunna jadi mangsa.

6. Cara mempromosi takaful insurans dengan cara menakut-nakutkan bakai pelanggan dengan berita-berita kematian, kadang-kadang melampau.

7. tak kughang jugak ejen-ejen yang melampau mempromosi medicai card dengan cara memburuk-burukkan hospitai kerajaan dengan cara yang tak beretika.

8. Misleadin berlaku masa menggunakan terma insurans ada simpanan jadi punca pengguna berasa tertipu selepaih beberapa tahun melanggan polisi apabila menyemak nilai polisi tak sama dengan jangkaan awai. Sepatutnya tumpu utama produk insurans takaful adalah untuk perlindungan, bukan simpanan. Tapi ghamai ejen menekankan faktoq simpanan sebagai sales idea produk takaful.

9. Misleadin sekali lagi berlaku apabila melanggan produk investment-link apabila pengguna menganggap bahawa ia adalah produk pelaburan pasai mempunyai perkataan investment .

10. tak cukup tu, ada jugak tenaga agensi yang mempromosi takaful dengan cara membanding-bandin dengan produk kewangan lain dengan konon katanya produk takaful


Benarkah Model Bisnes Insurans Dan Takaful Di Malaysia Gagai Ni 12 Sebab Yang Perlu Hampa Tau




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme