cucu toknek habaq, kalau nak masuk blog toknek, taip lagu nih :

{{ dabeliu tiga kali, dot toknek dot com }}



Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah


artikel ditulis oleh Toknek pada : 2018-01-11 09:32:01
Kategori Ilmiah | Sumber asal : Link


- if IE 8 > adsbygoogle = window. adsbygoogle . push google ad client: ca-pub-8071448276918526 , enable page level ads: true ; Begitu Hebatnya depa Memperjuangkan Agama Allah window. ga=window. ga function ga. q=ga. q . push arguments ;ga. l= new Date; ga create , UA-47126282-2 , auto ; // Plugins ga send , pageview ; window.

wpemojiSettings = baseUrl : https: / /s. w. org /images /core /emoji /2. 3 /72x72 / , ext : . png , svgUrl : https: / /s. w. org /images /core /emoji /2. 3 /svg / , svgExt : . svg , source : concatemoji : http: / /iluvislam. my /wp-includes /js /wp-emoji-release. min. js?ver=4. 9. 1 ; !function a,b,c function d a,b vaq c=Strin. fromCharCode;l.

clearRect 0,0,k. width,k. height ,l. fillText c. apply this,a ,0,0 ;vaq d=k. toDataURL ;l. clearRect 0,0,k. width,k. height ,l. fillText c. apply this,b ,0,0 ;vaq e=k. toDataURL ;return d===e function e a vaq b;if !l !l. fillText return!1;switch l. textBaseline= top ,l. font= 600 32px Arial ,a case flag :return! b=d 55356,56826,55356,56819 , 55356,56826,8203,55356,56819 b=d 55356,57332,56128,56423,56128,56418,56128,56421,56128,56430,56128,56423,56128,56447 , 55356,57332,8203,56128,56423,8203,56128,56418,8203,56128,56421,8203,56128,56430,8203,56128,56423,8203,56128,56447 ,!b ;case emoji :return b=d 55358,56794,8205,9794,65039 , 55358,56794,8203,9794,65039 ,!b return!1 function f a vaq c=b.

createElement script ;c. src=a,c. defer=c. type= text/javascript ,b. getElementsByTagName head 0 . appendChild c vaq g,h,i,j,k=b. createElement canvas ,l=k. getContext k. getContext 2d ;for j=Array flag , emoji ,c. supports= everything:!0,everythingExceptFlag:!0 ,i=0;i / / p h1 h2 h3 h4 h5 h6 body, input, select, textarea color: 212121; .

g1-giga . g1-mega h1, . g1-alpha h2, . g1-beta h3, . g1-gamma h4, . g1-delta h5, . g1-epsilon h6, . g1-zeta . g1-gamma-3rd . g1-delta-3rd . g1-meta . g1-primary-nav-menu > . menu-item > a . sub-menu . menu-item > a input type=submit , input type=reset , input type=button , button, . g1-button, . g1-arrow .

g1-tab, . item-list-tabs a blockquote facebook twitter googlepluih Menu Top 10 Tazkirah Cinta Inspirasi Keluarga pompuan Poster iluvislam Penulih Hubungi Search Search for: Search You are here: Home Inspirasi Begitu Hebatnya depa Memperjuangkan Agama Allah Inspirasi, Begitu Hebatnya depa Memperjuangkan Agama Allah by iLuvislam January 11, 2018, 9:00 am 0SHARESShareTweet Beberapa minggu yang lepaih, aku mengisi masa petang dengan menonton siri rancangan Umaq Series yang didownload oleh adik aku dari internet.

Aku teghiak masa menontonnya. Sayu ghasa hati tengok pengorbanan para memba yang sangat setia di sisi Nabi hingga kewafatannya. Bibiaq ni tak henti melafazkan selawat pasai keluaq ghasa meghoyan pada Rasuloilah S. A. W. Ya, aku teghiak. Begitu jugak masa aku membaca buku-buku sirah Nabi Allah ni. Seolah-olah aku ditayangkan semula apa yang telah berlaku di hadapan aku.

Allah Maha Penyayang pasai mengurniakan Nabi Muhammad S. A. W para memba yang terlalu kentai imannya serta berani mempertahankan agama Islam ni. Dalam banyak coretan sirah, gelaran at-Thayyaq menarik perhatianku. sapadiakah yang digelaq at-Thayyaq dalam peperangan Mu tah oleh Baginda Rasuloilah S. A. W? Perang Mu tah ialah peperangan yang berlaku antara tentera Islam dengan tentera Rom.

Peperangan ni merupakan salah satu penyaksian betapa utuhnya keimanan dan kecekalan akidah para memba memperjuangkan kebenaran. Rom adalah kuasa besaq yang memiliki kelengkapan perang dan pasukan yang besaq, sedangkan, para memba belum mempunyai pengalaman berperang dengan kuasa sebesaq tu. depa tak mempunyai kelengkapan yang hebat, hanya keberanian dan kalimah tauhid yang tertanam di dalam hati.

Berbekaikan janji Allah dan Rasoi, depa ke medan jihad dengan penuh semangat. Gambaran perang dah dibayangkan oleh Rasuloilah S. A. W sebelum keberangkatan para memba dan tentera Islam ke medan pertempuran. Para memba kesemuanya jugak sedia maklum dan berpegang teguh dengan pesanan Nabi. Sekiranya panglima pertama; Zaid bin Haritsah r. a. tewaih maka panglima kedua akan menggantikan tempatnya.

kalau panglima kedua tewaih, Abdullah bin Rawahah r. a. yang merupakan panglima ketiga akan menggantikan pulak. Inilah jugak kali pertama Rasuloilah S. A. W mengangkat tiga panglima sekaliguih pasai sedia maklum dengan kekuatan ketenteraan yang dimiliki oleh Rom. Suasana di medan tika tu hiruk-pikuk. Terlalu sengit. Masing-masin menunjukkan kemahiran dan kehandalan depa.

Musuh jugak tak kughang hebatnya, memberikan tentangan yang luaq biasa. macam yang dijangka, Zaid bin Haritsah gugoq syahid. Panji Islam pantaih disambut oleh panglima Islam kedua. Panglima tu dengan gah menjunjung tinggi panji Islam semuga dapat dilihat oleh sekalian tentera Islam dan tentera musuh. Sebelah tangan memegang panji, sebelah tangan lagi menghayun dan menghunuih pedang ke arah musuh.

Tentera Rom yang tengok panji Islam masih dok berkibaq di tengah-tengah medan pertempuran, depa menerpa ke arah pembawa panji tu. soghang daripada depa berjaya menetak tangan yang memegang panji hat sama dok habaq tadi. Sungguhpun begitu, panji tu tak sempat jeronoih ke tanah pasai disambaq oleh sebelah tangan lagi. Musuh bertindak lebih ganaih.

Tangan yang memegang panji tu ditebaih pulak sehingga putuih. Jiwa panglima Islam yang kentai tu tak berputuih asa. Dia tetap akan mempertahankan panji Islam walau dengan cara apa sekalipun. cuba try test hampa bayangkan, dengan darah yang merecik memenuhi dadanya, panglima Islam kedua tu tetap teguh mempertahankan panji keramat yang diamanahkan padanya.

walaupun kedua belah tangan dah takdak, dia mengepit batang panji tu dengan dua pangkai lengan yang dah tak bertangan, kemaih ke dadanya semuga panji tu berkibaq. Allah Tentera Rom tercabaq tengok kekuatan azam dan semangat panglima Islam tu. soghang daripada depa menerpa dan menetaknya dari belakang sehingga tubuhnya terbelah dua. Akhiaqnya, jatuhlah panglima Islam tu dan gugoq syahid.

Itulah dia, Ja far bin Abi Talib r. a. , sepupu Rasuloilah S. A. W yang telah menemui syahid pada umoq 33 tahun. macam yang ghamai dok beceghita oleh Rasuloilah S. A. W, Abdullah bin Rawahah yang merupakan panglima Islam ketiga memegang panji Islam, menyambung perjuangan yang ditinggaikan oleh Ja far. masa jenazah Ja far bin Abi Talib diangkat, didapati 90 liang luka terdapat pada bahagian hadapan badannya.

Rasuloilah S. A. W bersabda, Aku tengok Ja far di jannah. Dia memiliki dua sayap yang berlumuran darah dan bulu-bulunya berwarna. Rasuloilah S. A. W jugak habaq bahawa Allah menggantikan tangannya dengan dua sayap lain dan terbang ke jannah. Disebabkan inilah, Ja far bin Abi Talib digelaq at-Thayyaq yang bermaksud Dua Sayap. Panglima at-Thayyaq ni jugak termasuk kelompok memba yang memiliki rupa paraih yang lebih kughang sama dengan Rasuloilah S.

A. W. Lihatlah betapa hebatnya para memba dahulu. ceghita para memba ni boleh dijadikan sumber inspirasi setiap kita. lagu mana hebatnya iman depa memperjuangkan agama Allah, begitulah jugak doa kita semuga dikurniakan keimanan dan kekentalan sedemikian dalam mempertahankan akidah pada zaman yang begitu mencabaq ni. tak mustahil untuk kita teruih berusaha menjadi macam depa.

Putih tadaklah bermaksud cun dan hitam tadaklah bererti kotoq, pasai putihnya kafan tu menakutkan sedangkan kelambu Kaabah yang hitam tu menyenangkan. Syair Arab Maklumat Penulih Artikel ni ditulis oleh Nur Amirah Ishak. Berasai dari Ipoh, Perak. Merupakan soghang terapih bekam, penulih dan penterjemah sepenuh masa. Sangat suka menulih cerpen sejak di bangku sekolah.

Cerpen Rahsia dalam Rahsia terpilih untuk dibuku dalam Siri Antologi Cerpen Negeri Negeri Perak keluaran Fufu keluaq. Ikuti perkembangan beliau di Facebook Noq Amirah dan Instagram cahaya nurish. Berminat menulih artikel? hampa inginkan supaya hasil penulisan hampa diterbitkan dalam website iluvislam? Klik sini. var quads screen width = document.

body. clientWidth; if quads screen width >= 1140 / desktop monitors / document. write ; adsbygoogle = window. adsbygoogle . push ; if quads screen width >= 1024 quads screen width < 1140 / tablet landscape / document. write ; adsbygoogle = window. adsbygoogle . push ; if quads screen width >= 768 quads screen width < 1024 / tablet portrait / document.

write ; adsbygoogle = window. adsbygoogle . push ; if quads screen width < 768 / phone / document. write ; adsbygoogle = window. adsbygoogle . push ; What do you think? 0 points Upvote Downvote Totai votes: 0 Upvotes: 0 Upvotes percentage: 0. 000000 peratus Downvotes: 0 Downvotes percentage: 0.

000000 peratus Newsletter Inspirasi iluvislam ceghita terkini dari iluvislam. Teruih ke email hampa! function if !window. mc4wp window. mc4wp = listeners: , forms : on: function event, callback window. mc4wp. listeners. push event : event, callback: callback ; ; Email address: Leave this field empty if you re human: Don t worry, we don t spam


Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah

Begitu Hebatnya Depa Memperjuangkan Agama Ailah




ARTIKEL BARU ARTIKEL LAMA

Saya mau komen sebagai Onanimus
Nama :
Email :
Url :



cimms jkkkp itanah luas wikia.com medium medium medium penang kpdnkk sprm imgur fb gplus stmble aboutme